Plummer efter DSB-sag: Pres udefra på DR’s nyheder

Det er en daglig kamp at bevare DR som uafhængig nyhedsformidler, advarer DR's generaldirektør Kenneth Plummer efter Journalistens beskrivelse af DSB's spin.

Det er en daglig kamp at bevare DR som uafhængig nyhedsformidler, advarer DR's generaldirektør Kenneth Plummer efter Journalistens beskrivelse af DSB's spin.

Hver eneste dag skal både chefer og medarbejdere i DR bruge deres professionelle pondus på at hindre uvedkommende interessenter fra at blande sig i DR's nyhedsformidling.

Sådan lyder den alarmerende melding fra DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, der senest har måttet tage stilling til DSB's systematiske forsøg på at miskreditere en journalist på TV-Avisen over for DR's ledelse

»Vores opgave i DR er i fællesskab at tage kampen op og værne om vores rolle som danskernes eneste nyhedsformidler, der er helt uafhængig af såvel kommercielle som politiske interesser,« siger Kenneth Plummer til Journalisten.dk.

I den konkrete sag henvendte DSB's administrerende direktør, Søren Eriksen, sig personligt til Kenneth Plummer med den påstand, at journalist Lars Abild på TV-Avisen skulle være økonomisk i lommen på DSBs konkurrent Arriva. Kenneth Plummer gik videre med oplysningerne til DR Nyheder. Det udløste øjeblikkeligt en intern undersøgelse, hvor Lars Abild var under mistanke.

DSB kunne dog ikke dokumentere påstanden.

Kenneth Plummer lægger ikke skjul på, at det er sjældent, at han som øverste chef vælger at gå videre med oplysninger, der kan være et mere eller mindre godt skjult forsøg på påvirkning.

»Det sker, at jeg bliver konfronteret med rygter og anklager rettet mod DR's medarbejdere og chefer. I de situationer overvejer jeg altid nøje, om det giver mening at viderebringe informationerne til den relevante chef.«

I den konkrete sag blev DR Nyheder voldsomt forsinket efter DSB's spin mod journalist Lars Abild. Kenneth Plummer afviser dog, at løsningen er, at han som øverste chef konsekvent afviser at gå videre med rygter og anklager mod journalister.

»Min generelle holdning er, at vi i DR kun kan bekæmpe det pres, vores journalister udsættes for ved at have en åben dialog internt i DR,« understreger han over for Journalisten.

Kenneth Plummer ønsker ikke at gå i specifikke detaljer om den usædvanlige henvendelse fra Søren Eriksen. Han har tidligere – via sin kommunikationsafdeling – tilkendegivet over for Journalisten.dk, at han ikke har »noget at tilføje i forhold til det forløb, du beskriver i din artikel i Journalisten.«

Læs også: DSB hetzer kritiske journalister

4 Kommentarer

Søren Olsen
24. NOVEMBER 2009
Re: Plummer efter DSB-sag: Pres udefra på DR's nyheder
Med så mange dygtige journalister ansat burde DSB vel kunne påvise hvor journalisten tager fejl. I stedet bliver journalistens chef pålagt at ?, hvad.

Hvis DR er uafhængig, burde det vel ikke være en daglig kamp at bedrive uafhængig journalistik.
Uffe Laursen
23. NOVEMBER 2009
Re: Plummer efter DSB-sag: Pres udefra på DR's nyheder

Det er næppe en nyhed, at DR er udsat for pres. Det konstaterede Lisbeth Knudsen allerede i 2006, da hun var nyhedsdirektør og blev overfaldet af Lars Løkke på en mail. Den slags skal DR kunne håndtere, og hvorfor har de ikke kunnet det i denne situation? Det er det virkeligt gode spørgsmål, som Kenneth Plummer - gennem sin presseafdeling (hvor ironisk) - har meddelt, at han ikke har nogen kommentar til, og som Journalisten stadig ikke har været i stand til at give os svaret på. Det er vel ikke DR, som er ved at lave spin på Journalisten? 

Paula Larrain
23. NOVEMBER 2009
Re: Plummer efter DSB-sag: Pres udefra på DR's nyheder

HØRT, HØRT - David

Til god journalistik hører også, at man ikke skal slå for store brød op - eller hvad det nu hedder... I den konkrete sag kan det meget vel hænge sådan sammen, at DSB har ret og Lars Abild tager fejl. Se kommentar andetsteds på denne side.

Det er ikke SPIN-folket mod DR, men blot en tvist om en free-lancers historie. Så slap dog af, Øjvind, ;-) 

 

 

David Trads
23. NOVEMBER 2009
Re: Plummer efter DSB-sag: Pres udefra på DR's nyheder

Helt ærligt, Øjvind, det, som du kalder 'alarmerende', er helt normalt og efter min mening helt uproblematisk. Kilder henvender sig selvfølgelig til et medies øverste redaktør uafladeligt - fordi de forsøger at hindre negativ omtale af sig selv eller maksimere dårlig omtale af deres modstandere. Det har jeg prøvet tusindvis af gange som redaktør på vidt forskellige medier - og det er faktisk ganske nyttigt. Sommetider - CHOK - har kilden faktisk ret i en anklage om en medarbejders dagsorden, og så er det faktisk meget nyttigt at være opmærksom på det. Andre gange udsættes man bare for spin, og så skal man som redaktør sætte kilden på plads. Det er altsammen helt normalt - og ikke noget, som man bør få ondt i maven over.

David Trads