Plummer: »Det er noget pjat, hvad Lasse siger«

"DRs top har svigtet i medieforhandlingerne og lavet dårligt lobbyarbejde". Sådan lød anklagerne forleden fra journalist og vært på P1's 'Mennesker og Medier', Lasse Jensen. Men nu svarer generaldirektør Kenneth Plummer igen i et interview med Journalisten.dk. (opdateret 14:34)

"DRs top har svigtet i medieforhandlingerne og lavet dårligt lobbyarbejde". Sådan lød anklagerne forleden fra journalist og vært på P1's 'Mennesker og Medier', Lasse Jensen. Men nu svarer generaldirektør Kenneth Plummer igen i et interview med Journalisten.dk. (opdateret 14:34)»Jeg er ikke sikker på, at Lasse er fuldt informeret om, hvordan vi arbejder i forhold til vores dialog med vores interessanter. Det er vores formand, Michael Christiansen, og mig, der har den dialog. Og vi har gennem det sidste år haft omfattende samtaler med alle væsentlige interessanter – inklusive polikerne. Og så synes jeg ikke, man kan gøre mere.«

DRs generaldirektør Kenneth Plummer er ikke blot frustreret over situationen. Han er tillige vred over, at Lasse Jensen i sin afsluttende kommentar i 'Mennesker og Medier' gør sig til dommer over ledelsens indsats.

»Jeg må sige, vi har gjort en grundigere indsats den her gang end vi gjorde for fire år siden. Så jeg synes, det er noget pjat, hvad Lasse (Jensen, red.) siger. Han ved slet ikke, hvor meget vi gør. Det meste vi gør, er jo i form af private møder,« siger Kenneth Plummer til Journalisten.dk.

Meldingen fra Lasse Jensen var til gengæld ganske klar. Han uddelte således dumpekarakter til DR-ledelsens lobbyarbejde og sagde blandt andet: »Mens DR-toppen råber "ulven kommer", så kommer der en sabeltiger bagfra.«

Men ifølge Kenneth Plummer har Lasse Jensen helt misforstået betingelserne. DRs generaldirektør peger blandt andet på, at DR ikke kan tvinge politikerne til at skifte synspunkt – uanset hvor mange møder, man holder.

»Vi har brugt rigtigt mange ressourcer på at være i dialog med vores omverden. Og i den dialog, vi har haft, har vi klart og tydeligt bidraget med viden. Men hvis man er uenig, så er man uenig. Vi kan ikke tvinge folk til at ændre mening. Det siger sig selv.«

Men Lasse Jensen har vel ret i, at hvis man mister de her mange millioner kroner, som der har været talt om, og DR bliver svækket, så er det et nederlag. Og så har I gjort jeres arbejde for dårligt?

»Lad os nu se, hvad der sker. Men der er ingen tvivl om, at det politiske udspil, vi har fået i hænderne i den forgangne uge – og hvis alle elementerne i det bliver gennemført – vil have nogle meget uheldige konsekvenser både for kvaliteten og den mængde af indhold, som DR tilbyder.«

Men så har Lasse Jensen vel også ret, når han siger, at cheferne har svigtet og lavet dårligt lobbyarbejde?

»Det synes jeg da ikke, han kan sige. Vi kan da ikke gå ind og påtvinge et flertal i Folketinget nogle holdninger, som de ikke har. Vi kan deltage i dialogen og komme med oplysninger, men når solen går ned, så er det deres ansvar at træffe beslutningerne. Og dernæst vores ansvar at realisere det bedst muligt.«

Kenneth Plummer er dog ærgerlig over slutspurten i medieforhandlingerne, hvor kulturminister Per Stig Møller nu ventes at indgå forlig i midten af næste uge.

»Det er tankevækkende, at vi ikke på noget tidspunkt er blevet involveret i forhold til det udspil, som regeringen er kommet med. Og at nogle af dem, som har aller mest forstand på DR og den danske mediesituation – set i forhold til public service-situationen – at de ikke har været involveret i at kigge på konsekvens-beregninger i forhold til forslaget. Det er da tankevækkende,« siger han og tilføjer, at regeringen ikke kun burde have hørt DRs bestyrelse og DRs direktion her til sidst – men også andre med forstand på public service-situationen.

»Jeg tror, det havde givet en bedre og mere informeret samt veldokumenteret proces, hvis vi havde været involveret tidligere, for vi har nogle kompetenser i forhold til det her område. Og der er det tankevækkende, at vi ikke er blevet bragt i spil,« siger Kenneth Plummer til Journalisten.dk.

DRs generaldirektør peger i den forbindelse på, at det var helt anderledes, da man sidst forhandlede medieforlig for fire år siden.

»I forbindelse med sidste medieforlig, der var der en helt anderledes dialog, som resulterede i et gennemarbejdet og godt medieforlig.«

Ifølge Kenneth Plummer har DR i øvrigt ikke modtaget regeringens medieudspil direkte fra regeringen eller Kulturministeriet.

»Vi har modtaget det mere eller mindre tilfældigt af snørklede omveje, og der kan jeg bare sige, at sådan foregik det ikke for fire år siden. Der var der en meget mere åben og konstruktiv dialog, hvor parterne i medieforligt – og dem, det handlede om – i højere grad var med i processen med den viden og de betragtninger, de havde«

Hvorfor er det anderledes den her gang?

»Jeg ved det ikke. Det er også paradoksalt, at vi står i en situation, at vi er en offentlig medie- og kulturinstitution, som har været igennem en meget vanskelig situation i 2007 – hvor vi fik rettet op på virksomheden og styr på økonomien, så det går rigtig rigtig godt nu – at vi så skal sidde og kigge på et medieforligsudspil, som har nogle meget alvorlige konsekvenser, hvis det bliver fuldført.«

Der har været nævnt, at det var en form for hævn imod DR?

»Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig. At nogen skulle ønske at hævne sig mod en offentlig medie- og kulturinstitution, der arbejder i hele offentlighedens interesse – det tror jeg ikke på.«

Hvad er så motivet?

»Jamen, jeg er forundret. Og jeg kan ikke finde svaret. Vi befinder os i en mediesituation, hvor man bør ruste de danske public service-aktører, fordi presset på den danske kultur kommer fra store udenlandske operatører og medievirksomheder. Og de vil presse Danmark endnu mere i de kommende år, så på politikerne dagsorden burde der stå: Hvordan styrker vi DR, TV 2 og TV 2-regionerne. Hvordan sikrer vi et kvalitativt og seriøst udbud af dansk kvalitetsindhold. Det er sådan set dét, det handler om.«

På et punkt er Kenneth Plummer dog enig med Lasse Jensen. Det er konsekvenserne, hvis de bebudede besparelser gennemførese. Så bliver det blodbad, som Lasse Jensen talte om.

»Der er ingen tivlv om, at hvis vi skal ændre vores produktionsmåde og udlægge for 130 mio. kr mere, så er det ikke gratis. Så skal der fyres nogle mennesker og nogle produktionsfaciliteter skal afskrives. Og det går ud over programproduktionen,« siger han og fortsætter:

»Hvis man så også tager licensmidler til en public service-pulje, så skal vi også finde besparelser der. Og hvis man så oveni fjerner en radiokanal og fjerner et stort millionbeløb, så skal der også laves besparelser. Så når man lægger det hele sammen og siger, at man ikke en gang vil regulere DRs indtægter med den generelle pristalsudvikling, så er man lige pludselig oppe i et stort tre-cifret millionbeløb. Og så er det klart, så er alt lige pludselig i spil.«

Hvad forventer du selv bliver resultatet af det endelig forlig?

»Jeg ved det ikke. Der er stadig politiske forhandlinger. Og jeg håber da, at man når til den erkendelse, at når solen går ned, at det giver værdi til hele samfundet og den enkelte dansker, at man har et stærkt DR. Men en ting er sikkert – uanset hvad der sker – at jeg, og DR's medarbejdere, vil knokle røven ud af bukserne, uanset hvad der sker. Men vi vil godt nok være skuffede, hvis det ender med massive besparelser.«

Lasse Jensen ønsker ikke at indgå i en større debat med Kenneth Plummer, men siger følgende til Journalisten.dk:

»Jeg har ikke kritiseret omfanget af Plummers og Christiansens dialoger med politikerne – det kender jeg udmærket. Jeg har foretaget en vurdering af dialogens virkning – på baggrund af regeringens udspil.«

 

0 Kommentarer