Plank eller inspiration? ”Det ligner, der er skelet lidt for meget til os”

Uniavisens Sally Frydenlund undrer sig over, at Kristeligt Dagblad uden at henvise har lavet en artikel med samme kilder, vinkel og næsten ens rubrik og underrubrik, som hun lavede for nylig. Kristeligt Dagblad afviser, at sammenfaldet er påfaldende

To brødre, samme profession, men forskelligt forhold til tro. Det er elementerne i en artikel, som Kristeligt Dagblad fredag bragte under overskriften: ”De er enæggede tvillinger og forsker begge i universet. Den ene tror på Gud. Den anden gør ikke.”

Og netop den overskrift fangede journalist på Uniavisen Sally Frydenlunds opmærksomhed. For nylig skrev hun nemlig en næsten enslydende underrubrik på en artikel i Uniavisen med samme kilder og samme vinkel. Kilderne er astrofysikerne Johan og Hans Uldall Fynbo, som hun bragte et interview med i december.

”Jeg ved jo godt, at det er et lille land og en lille medieverden, og de samme historier kører rundt. Men jeg studsede over, at det her ligner lidt mere end normalt,” siger Sally Frydenlund, der opdagede Kristeligt Dagblads artikel mandag.

Det fik hende til i et tweet at rejse spørgsmålet om, hvor grænsen egentlig går mellem at planke en historie fra et andet medie og at lade sig inspirere.

Tror du, de har planket din historie?

”Jeg ved det jo ikke, for jeg har ikke siddet med på deres redaktionsmøder. Og det er en god historie og et godt tema, også for Kristeligt Dagblad. Men det er påfaldende, at kilderne er de samme, vinklen er den samme, og rubrik og underrubrik er næsten det samme,” siger hun.

Kristeligt Dagblad afviser at henvise   

Sally Frydenlund understreger, at sagen for hende ikke handler så meget om det konkrete eksempel, men om et generelt problem, de ofte støder ind i på Uniavisen.

”Langt hen ad vejen har vi som lille medie bare optur over, at vores historier får nyt liv i andre medier. Men vi vil gerne krediteres. Og det er anden gang på en uge, at det ligner, at der er skelet lidt for meget til os, uden at vi har fået en henvisning,” siger hun og tilføjer, at hun tror, andre små nichemedier oplever det samme.

Men på Kristeligt Dagblad afviser redaktionschef Jeppe Duvå, at de i deres interview med tvillingebrødrene burde have henvist til Uniavisen.

”Det er jeg fuldstændigt uenig i. Og det er jo heller ikke den måde, man laver journalistik på. Hvis et medie først har interviewet Lars Løkke og hans hustru, skal næste medie, der gør det samme, så kreditere det første for det?” spørger Jeppe Duvå.

Benægter ikke at have set Uniavisen   

Han mener ikke, at sammenfaldet mellem deres og Uniavisens artikler er påfaldende, og påpeger, at Kristeligt Dagblad allerede i 2015 interviewede den ene af brødrene – blandt andet om hans forhold til sin bror og sin tro. Avisen talte også med ham i en podcast i december sidste år.

Men hvordan er jeres idé til at skrive om tvillingerne og deres forskellige forhold til Gud opstået netop nu?  

”Vores medarbejder har da set interviewet i Universitetsavisen – det kunne ingen drømme om at benægte. Men det er ikke grunden til, at vi kender dem. Vi har talt med den ene bror to gange tidligere. Muligvis er det grunden til, at Uniavisen kender dem,” siger Jeppe Duvå.

Men jeres rubrik ligner jo nærmest en til en hendes underrubrik. Er det bare tilfældigt?

”Jeg anerkender ikke, at der er tale om et påfaldende sammenfald. Det er rigtigt, at vores rubrik er meget tæt på deres underrubrik. Men historiens bærende elementer taget i betragtning ville det også være ret underligt, hvis der ikke var en meget høj grad af sammenfald,” siger han og tilføjer:

”Hvis du kender historiens bærende elementer, er det svært for mig at se, hvordan man skulle ende med en anden rubrik. Den har Uniavisen ikke patent på.”

”Uniavisen må befinde sig i en meget speciel boble”

Sally Frydenlund fortæller, at hun ikke kendte til de to brødre, før Uniavisen i efteråret fik et debatindlæg og studsede over, at to af medunderskriverne på det havde samme efternavn og næsten samme titel.

Hun anerkender fuldt ud, at hun hverken har patent på kilderne eller deres historie, og at Kristeligt Dagblad også har talt med den ene af dem før.

”Og det er jo ikke hemmelige mennesker, som er svære at finde frem til. Men måden, de bliver brugt på her, er meget ens med min nylige historie. Og de kunne jo bare have henvist med en sætning i stil med ’som Uniavisen også har skrevet’,” siger hun.

Til det siger Jeppe Duvå fra Kristeligt Dagblad:

”Jeg kan generelt godt forså, at man meget nemt føler sig overset på et lille medie. Men Uniavisen må jo befinde sig i en meget speciel boble i medieverdenen, hvis de ikke har oplevet, at man kan få idéer og lade sig inspirere af hinanden. Det sker hele tiden,” siger han.

Og så er vi tilbage ved Sally Frydenlunds oprindelige spørgsmål: Hvor går grænsen mellem plank og inspiration? Selv har hun en tommelfingerregel, som hun prøver at følge, når hun bliver inspireret af andre medier.

”Min tommelfingerregel er: Kan jeg tage den her historier videre og gøre noget mere eller noget andet ved den, så den får ny relevans?” siger Sally Frydenlund.

0 Kommentarer