Det bliver en avis med holdninger, men vi skal referere tingene neutralt og sagligt, siger den tidligere JP-kommentator til Journalisten.dk. Han kalder sine politiske synspunkter for 'midtsøgende'.
Når ægteparret Karen Jespersen og Ralf Pittelkow i slutningen af januar går i luften med web-avisen Den Korte Avis, vil mange formentlig skæve til de mange kontroversielle udtalelser, som begge personer er kommet med i årenes løb. Førstnævnte er bl.a. blevet dømt for at komme med injurierende udtalelser, da hun var minister under Anders Fogh Rasmussen, og Pittelkow er kendt for sine gentagne angreb på journalist-standen, som han kalder Journalistisk Venstreparti.
Men Ralf Pittelkow slår fast, at Den Korte Avis skal leve op til almindelig journalistisk etik.
»Vi er underlagt nøjagtig de samme kriterier, som alle andre medier. Ingen må kunne hapse os i, at vi fortæller læserne noget, som ikke passer. Og når nogen har gjort eller udtalt noget, skal vi ikke spille fandango og gøre grin med det. Det skal omtales neutralt og fuldstændig sagligt,« siger Ralf Pittelkow.
Han lægger dog samtidig vægt på, at det skal være en avis med holdninger, og de kan blandt andet komme til udtryk i det nye format, som Den Korte Avis vil introducere, nemlig de 'kommenterede nyheder'.
»Vi vil fortælle, hvad der er sket, hvorfor det er sket, og så vil vi perspektivere og diskutere, hvordan man kan løse problemet. Det med at anvise løsninger er noget, vi vil bestræbe os på, og her kommer vores egne holdninger ind i billedet,« siger Pittelkow.
Han afviser dog spekulationerne om, at Den Korte Avis skulle blive et udpræget højreorienteret medie, og at han selv skulle være højreorienteret.
»Det fyger med prædikater som 'liberalistisk' og 'nationalkonservativ' og den slags. Men det er typisk folk, der selv har yderligtgående holdninger, der siger den slags om mig. Jeg har absolut ikke højreorienterede holdninger. Jeg er tværtimod meget midtsøgende. Men det er klart, at det vil være en avis, der er præget af grundholdninger. Ikke partipolitiske, men for eksempel en holdning om at vores uddannelsessystem står med store problemer, hvilket skyldes manglende fokus på faglige kundskaber.«
Ideen om Den Korte Avis har været længe undervejs, men for et år siden tog Jespersen og Pittelkow kontakt til et IT-firma og begyndte at arbejde målrettet med ideen. Ifølge Pittelkow har web-avisen to formål. Det ene er at sætte en debatterende dagsorden. Den anden er at give et tilbud til dem, der er ved at løbe sur i den stigende mængde af nyheder og formater, som medieområdet tilbyder. Den Korte Avis skal enkelt og kort give overblik og perspektivering, og på den måde være et alternativ eller supplement til det nuværende nyhedsudbud.
Ambitionen leder tankerne hen på trafikaviserne, der også har en ambition om at fange læsergrupper, der ikke orker de lange formater. Men det er en sammenligning, Pittelkow kun delvis vil anerkende.
»Jeg har stor respekt for trafikaviserne, som, jeg mener, har fasthold nogle af de læsere, der ellers er faldet fra. Men der vil være en afggrund til forskel. Vores ambitionsniveau omkring det at perspektivere og forklare årsager og sammenhænge perspektiver vil være meget højere.«
Det lyder som en hård opgave, I sætter jer selv på – at give endnu bedre perspektivering og forklaring på mindre plads?
»Jeg ville måske også sige, at det ser svært ud. Men det er faktisk det, jeg praktiseret uge efter uge som kommentator på Jyllands-Posten, hvor jeg har skrevet meget let tilgængeligt,« siger Ralf Pittelkow.
Hans blogs på JP.dk har typisk haft en længde på 3000 anslag, og det vil være noget af det længste tekst, man vil kunne opleve i Den Korte Avis, hvor de 'kommenterede nyheder' snarere vil ligge på 1000 til 1500 anslag, fortæller han.
Den Korte Avis vil desuden have baggrundstof som kommentarer, analyser, interviews og reportager. Pittelkow regner også med at tilkøbe et nyhedsfeed fra et af bureauerne, men dette er ikke på plads endnu.
Sitet vil også få et debatforum, men i modsætning til de traditionelle web-debatter, bliver der her tale om en redaktionel udvælgelse af debatindlæggene, lige som den udvælgelse, der sker blandt læserbreve til aviserne.
»Folk kan sende et debat-indlæg, og så vælger vi nogle og bringer. Det handler egentlig mest om, at der ofte opstår en alt for voldsom og hadsk tone. Vi vil have en avis, der også på det punkt er meget styret. Vi kommer ikke på nettet, fordi vi vil lave en læserstyret rodebutik. Der skal være åbenhed, men det er vores produkt,« siger Pittelkow.
Redaktionen udgøres af Pittelkow og Karen Jespersen selv, men dertil vil være en redaktionsgruppe af frivillige kræfter, og oveni kommer en gruppe af gæsteskribenter, som er ved at komme på plads, men som der ifølge Pittelkow selv har været stor interesse for at deltage i.
I første omgang er projektet finansieret af Pittelkow og Jespersen selv, men håbet er, at web-avisen på sigt skal blive en god forretning gennem banner-annoncer på sitet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I det danske centrum-højre mediebillede trænger vi næppe et mere af slagsen, Selv med de to personers venstreorienterede fortid - for læææænge siden - er der for mig at se god grund til at tro, at vi blot får et nyt højremedie.
Som jeg dog misunder Norge og Sverige.