Det var ikke kun vinderen, der smilede. Flere af finalisterne ved Journalistforbundets konkurrence om bedste programide gik hjem med visitkort i lommen og smil på læben.
En jury, et publikum og fem nervøse finalister. Som man sad der i spotlightenes skær og så de fem finalister dyste om juryens gunst, fik man mest af alt fornemmelsen af at være midt i et quiz-program.
Men det var ikke et quiz-program, de knap hundrede tilskuere var vidne til den 30. oktober i A-pressens lokaler på Kalvebod Brygge i København. Det var en konkurrence, hvor fem finalister skulle kæmpe om, hvem der havde den bedste ide til et tv-program.
Konkurrencen var udskrevet af Dansk Journalistforbund. Faglig sekretær Lone Amtrup, som stod bag arrangementet, lagde vægt på, at forslagene var ideer og ikke færdige programforslag. Et af problemerne i tv-branchen er netop, at redaktørernes skriveborde bugner af veloplagte ideer, der som regel er næsten færdigresearchede og produktionsklare, før de kommer i betragtning.
Jurymedlem Birdie Bjerregaard fortalte, at hun som redaktør på DR får mellem fem og ti programforslag tilsendt dagligt.
Inden finalisterne skulle på scenen, holdt kanalredaktør på TV2 ZULU, Palle Strøm, et oplæg om den gode ide.
"Den gode ide er vigtigere end nogensinde. Markedet er stort, og det kræver et skarpt koncept med stor synlighed," sagde Palle Strøm og listede syv dyder, som den gode ide skal indeholde (se boks).
Palle Strøm talte også om "high concept", konceptet hvor man blander to ting sammen, som ikke er set sammen før og dermed skaber noget nyt og originalt. Som film-hittet "Moulin Rouge", hvor man kombinerer en gammeldags musicaltradition med moderne musik. "High concept" er det, som efterspørges i øjeblikket, fortalte han.
Der var ifølge juryen ikke mange af de 75 indsendte forslag, der luftede nye, sammensatte koncepter. Juryen mente, det meste var meget traditionelt. Til gengæld var det en engageret bunke ansøgninger fra journali-ster, der mener noget med det, de vil fortælle, lød juryens dom.
Foran juryen og det fremmødte publikum skulle de fem finalister så pitche deres ide, som det hedder på tv-sprog.
"And the winner is…"
Finalisterne var tydeligt nervøse, da de i bedste quiz-stil på få minutter skulle redegøre for deres ideer, som bevægede sig fra et talk-show med okkulte undertoner til et program om fremtiden.
"Hvordan vil du vise det på tv?", "hvad er det stærkeste billede?" og "hvad vil du egentlig med det program?" spurgte juryen.
Selv om oplægget til konkurrencen netop var, at det var ideen, der skulle i fokus og ikke det færdige koncept, gik juryen til de fem ide-folk og afkrævede dem svar på, hvordan historien vil se ud på tv.
Bente Troense, som er redaktør på TV 2 og selv en erfaren tv-journalist, lod ikke de fem finalister slippe med halvkvædede viser.
"Det er ikke radio, det er tv, vi laver. Jeg kan ikke se billederne for mig. Det virker meget gammeldags på mig, det her," sagde hun til Leif Møller, der vil lave et program om Tavi, en dansker der valgte at leve det meste af sit liv alene på en ø i Stillehavet. Og gammeldags eller ej, så var det Leif Møller, der til daglig arbejder på livsteatret Opgang 2 i Århus, som i sidste ende fik overbevist juryen og vandt førstepræmien på 60.000 kr.
"Jeg tænker i billeder, og jeg glæder mig meget til at se historien igennem et kamera. Jeg synes, det er en spændende historie, den betyder meget for mig," siger vinderen, som nu har planer om at tage til ø-gruppen Tonga, hvor den nu afdøde dansker levede som den lokale kongefamilies rådgiver i 40 år.
"Nu er det hele meget konkret. Jeg talte med flere efter konkurrencen og aftalte, at jeg skal henvende mig, når jeg har researchet noget mere," fortæller Leif Møller.
Ud over vinderen kunne flere af finalisterne gå hjem med visitkort i lommen.
En af dem var Iben Danielsen. Hun er journalist, men har ikke arbejdet med tv før.
"Det var et godt arrangement, hvor tingene blev taget alvorligt. For mig var det en god oplevelse, selv om jeg blev rød i bærret," smiler hun.
Iben Danielsen fik på konkurrenceaftenen skabt kontakt til et produktionsselskab.
"Jeg vil helt klart arbejde videre med ideen, hvis jeg får de rigtige at arbejde sammen med om projektet."
En anden af finalisterne fik ikke det ud af arrangementet, han havde håbet.
"Jeg ville gerne have snakket med nogle folk i branchen og måske have skabt nogle kontakter, men det var umuligt at vide, hvem man skulle "mingle" med," siger Frank Langmack Andersen, der er freelance ideudvikler.
Han vil dog stadig gerne arbejde videre med sin ide, selv om han har fundet ud af, at det er en svær branche at komme ind i, som han siger.
Læs også: Ideudvikling koster, Tv-ideer på liste og Kritik af ændrede konkurrencevilkår
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.