Ekstra Bladets somaliske journalist besøgte de danske gidsler på et piratskib i Somalia. Trods protester fra familien endte historien på forsiden i flere dage. Men journalisten ville ikke gøre det samme igen. Rasmus Tantholdt, TV 2, ville have sagt nej.
PIRATJOURNALISTIK. "På besøg hos de danske gidsler – kun i Ekstra Bladet", stod der på spisesedlerne onsdag den 23. marts. De kommende dage var den danske familie, der holdes fanget af somaliske pirater, på Ekstra Bladets forside. Takket være en somalisk journalist, der i artiklerne er anonym af sikkerhedsgrunde.
Men senere er der sat navn på: Abukar Albadri. Han er en af de få journalister, der har besøgt et piratskib før. Albadri har de seneste seks år haft pirateri som sin journalistiske specialitet.Løn fra Ekstra Bladet: Alle omkostninger dækket, plus en månedsløn.
Det tog fire dage at komme i kontakt med piraterne, fortæller Albadri i telefonen fra Sverige, hvor han bor nu.
»Jeg sagde, at jeg kom fra en dansk avis og ville fortælle, hvad situationen var for gidslerne. Jeg ville se dem, måske tale med dem og høre, hvordan de havde det. Bare fortælle alt, hvad jeg så,« siger han til Journalisten.
Piraterne accepterede præmissen. De sendte Albadri på en 400 kilometers rejse til en lille landsby for at mødes med piraternes øverste leder. Albadri talte med lederen hele aftenen, og dagen efter rejste de sammen til en lille landsby ved kysten. Herfra sejlede de ud til gidselskibet.
Somalia er nummer 161 på Reportere uden Grænsers seneste rangliste over pressefrihed, og ifølge organisationen kendt som Afrikas mest dødbringende land for journalister. Derfor rejser Abukar Albadri altid med sikkerhedsfolk. Men de måtte ikke komme med om bord på skibet. Det måtte hans chauffør heller ikke.
»Vi sejlede derud i en lille båd, piratlederen, mig og en af mine fixere. Jeg fik piraterne til at love, at jeg ikke ville komme til skade,« husker Albadri.
De danske gidsler blev holdt om bord på et stort, græsk fragtskib. Abukar Albadri havde både kamera, satellittelefon, mobiltelefon og bærbar computer med. Men om bord på skibet forbød piraterne ham at tage billeder. Så hentede de gidslerne.
»Jeg sad på dækket og ventede. Da de kom, rejste jeg mig og gav hånd til faderen, Jan. Jeg sagde, jeg var fra Ekstra Bladet, og at avisens journalister gerne ville tale direkte med ham. Han sagde 'OK' og satte sig i en stol foran mig,« fortæller Abukar Albadri.
Men han fik aldrig et interview med hjem.
Inden Ekstra Bladet fik et telefon-interview sat op, ringede en anden telefon. Det var piraternes forhandler, der tog den. Få minutter senere kom han hen og sagde, at det var Jans storebror, der ringede.
»Jan tog telefonen og gik afsides sammen med forhandleren for at tale med sin bror. Da de kom tilbage, sagde de, at interviewet ikke var muligt alligevel. Det accepterede jeg,« siger Abukar Albadri.
Familien afbrød interviewet, fordi de frygtede, at medieomtale ville bringe gidslerne i fare og øge løsesummen. En risiko, som flere eksperter i pirateri har bekræftet. Familien har også kontaktet Ekstra Bladet og bedt dem droppe Albadris reportager, efter den første forside kom. Det har Ekstra Bladet afvist.
Avisen endte med at bringe både videoklip, interviews med pirater og reportage fra Albadris rejse til piratskibet, selv om interviewet med gidslerne gik i vasken.
Piratbesøget har vakt kritik i mediekredse. DR's nyhedsredaktør, Ulrik Haagerup, har blandt andre meldt ud, at DR ikke ville omtale Ekstra Bladets besøg – for at beskytte gidslerne.
TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt ville også have takket nej. Han havde chancen for at interviewe to danske sømænd, der blev taget som gidsler i Somalia i januar.
»Jeg sagde nej. For det første, fordi jeg ikke ville interviewe gidslerne, når jeg ikke anede, om de ville have besøg af mig. For det andet, fordi det kunne have bragt dem yderligere i fare. Selv om jeg ikke ved, om der var sket dem noget, så var interviewet bare ikke vigtigt nok,« siger Rasmus Tantholdt.
Han understreger, at det er hans personlige grænse, og at han ikke er ude på at moralisere over for Ekstra Bladet.
Både Ekstra Bladet og Abukar Albadri afviser, at besøget har gjort situationen værre eller bedre for gidslerne. Tværtimod mener Albadri, at han gjorde sin pligt som journalist.
»Jeg er journalist. Mit job var at fortælle alt til Ekstra Bladet, og så kunne de vælge det ud, de ville bringe. Det er den etisk rigtige måde at gøre det på,« mener han.
Er der noget, du fortryder?
»Ja, jeg fortryder den risiko, jeg udsatte mig selv for,« siger han med henvisning til de dødstrusler, han fik flere gange på skibet.
»Jeg fortryder også, at jeg ikke, før jeg tog af sted, overvejede de juridiske konsekvenser, besøget kunne have for mig. Jeg havde aldrig troet, at familien og de danske gidsler ville klage over besøget. Jeg ville ikke være gået om bord på det skib, hvis jeg havde vidst, hvordan familien følte omkring det – medmindre jeg havde vidst mere om de juridiske konsekvenser ved at besøge gidslerne,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.