Politisk kommunikation

”Pinligt” og ”en skuffelse”. Men noget ved regeringstoppens charmetur har måske virket

Regeringstoppen har fået alt andet end rosenrøde reportager ud af deres charmeroadtrip på samlet fire dage. To tidligere spindoktorer peger på, hvorfor busturen måske alligevel kan give pote

Sidste uge og igen i denne uge har Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensen turneret kongeriget rundt i en grøn tour-bus med kæmpefotos af dem selv og sloganet ’Sammen om et bedre Danmark’.

Men den nøje tilrettelagte charmerundtur på fire hjul over samlet fire dage har fået en højst lunken modtagelse i medierne.

Der var reportager fra den ”halvtomme sal” i Ringsted, som flere medier hæftede sig ved. Berlingske skrev om et roadshow, der kom ”lidt akavet” fra start, Avisen Danmark noterede, at vittighederne var ”indøvede”.

Fredag i sidste uge rapporterede TV 2 Fyn, at deres reporter fik taget en mikrofon ud af hånden og ikke måtte stille sit spørgsmål, og onsdag i denne uge blev regeringstoppen mødt af en hidsig demonstration, da de ankom til Mette Frederiksens hjemby, Aalborg. En demonstration, som flere medier dækkede, og som var en af de store historier i aftenens tv-avis.

Men spørger man Thomas Juul Dam, direktør i bureauet Primetime og tidligere særlig rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, har den kritisk beskrevne charmetur ikke været forgæves.

”De har vist, at de tror på deres projekt, at de står sammen, og at de har nogle klare dagsordner, de gerne vil fortælle om. Som politiker møder du altid modstand, uanset hvilken dagsorden du tager. Så det, at der er kritik og demonstrationer, tror jeg, de er fuldstændigt forberedte på,” siger han.

Mere kritisk er Jacob Bruun, stifter af Bruun Advisory og tidligere særlig rådgiver for Lars Løkke i hans statsministertid fra 2015 til 2019.

”Målt på, om turen har sat regeringen i en position, hvor den kunne være offensiv på de dagsordner, som betyder noget for den, og som den kunne få god pressedækning på, synes jeg, det har været en skuffelse,” siger han.

Pinligt med tomme stole

Jacob Bruun peger på en række ”fodfejl”, som i hans øjne trækker ned i indtrykket af charmeturen.

For det første den halvtomme sal i Ringsted, hvor regeringstoppen holdt det første borgermødelignende arrangement.

”Det må være lidt pinligt for dem, at de har svært ved at fylde 2-3-400 stole,” siger han og nævner, at Liberal Alliances Alex Vanopslagh til sammenligning samlede 2.500 mennesker i KB-hallen i august.

For det andet skulle de have været bedre forberedt på situationer som den på Lindø, hvor en journalist fra TV 2 Fyn fik taget mikrofonen ud af hånden.

”Når de rejser rundt, kan man ikke bare diktere, at det skal være sådan noget klappe-kage-presse,” siger Jacob Bruun.

Han mener, partiernes rådgivere kunne have lavet et bedre setup, der var til at styre, hvis det alene var Lindø-medarbejdere – og ikke journalister – som måtte stille spørgsmål på den del af turen.

Her har det knebet

Der er dog et formål med turen, som Jacob Bruun vurderer, ”sagtens” kan have været ”en succes”.

”Regeringstoppen får lejlighed til at genbekræfte ånden fra Marienborg og den tætte fortrolighed, som opstod mellem de tre og folkene i partierne under regeringsforhandlingerne. Det er hele forudsætningen for, at du kan have en umage regering sammensat af de tre partier,” siger han.

Det var i midten af august, regeringen lancerede i Berlingske, at de ville tage på charmetur gennem kongeriget. Det skete i et stort opslået fællesinterview, hvor det blandt andet lød, at regeringens kriseretorik har skygget for alt det andet gode, de også mener, de er.

Derfor ser Jacob Bruun yderligere to formål med busturen: For det første at besøgene og scenerne på virksomheder og institutioner giver anledning til at ”genfortælle” om regeringens forskellige indsatser, for eksempel så der bliver lavet flere nyheder på, at regeringen vil give flere penge til erhvervsskolerne. Og for det andet at komme rundt og møde danskerne i øjenhøjde, som det er sket til de næsten forsamlingshus-inspirerede aftenarrangementer.

”Især den del har det knebet noget med,” vurderer Jacob Bruun, som giver regeringstouren en samlet karakter ”under middel”.

”Mindre skønhedsfejl”

Thomas Juul Dam giver derimod turen syv, altså lige over middel. Han mener, regeringen skal belønnes for i det hele taget at tage ud og møde danskerne.

”Det er jo ikke sådan, at vælgerne vælter over i den anden del af butikken, fordi regeringen kører en bus gennem landet og hyrer Anders Breinholt. Men det er med til at sætte retning, det er med til at sætte dagsorden, og det er med til at demonstrere, at der er nogen, der vil noget med Danmark og dansk politik. Men turen i sig selv er jo bare kommunikation,” siger han.

I hans øjne var de tomme stole i Ringsted og episoden med journalisten, som fik taget en mikrofon ud af hånden, mindre skønhedsfejl.

”Den type arrangementer foregår altid noget håndholdt,” siger han.

Udstiller svag opposition

Derimod opnår regeringen i hans øjne en lidt overset ting med charmeturen, selv om de er i defensiven, og Socialdemokratiet eksempelvis er voldsomt presset af, at der foregår velfærdsbesparelser, samtidig med at de lover skattelettelser.

”Det, at regeringen sætter en retning og prøver at tale med vælgerne, understreger styrkeforholdet til oppositionen. Busturen understreger, at der ikke er nogen partier uden for regeringen, som er i stand til at formulere noget, som vælgerne synes er særligt attraktivt. At der er en formentlig historisk svag opposition – selv om regeringen ikke står særligt stærkt,” siger han.

0 Kommentarer