Pinligt, Elkjær

Lad mig repetere to absolutte grundregler i journalistik: For det første: Sørg altid for at researche alle sider af en sag. For det andet: Lad altid den angrebne part komme til orde. To trivielle banaliteter for enhver journalist, som læres på første semester under uddannelsen, men som desværre sommetider brydes af journalister - af især to årsager:For det første: Bred research kan ødelægge den klare vinkel med virkelige nuancer.

Lad mig repetere to absolutte grundregler i journalistik: For det første: Sørg altid for at researche alle sider af en sag. For det andet: Lad altid den angrebne part komme til orde. To trivielle banaliteter for enhver journalist, som læres på første semester under uddannelsen, men som desværre sommetider brydes af journalister – af især to årsager:

For det første: Bred research kan ødelægge den klare vinkel med virkelige nuancer.

For det andet: Når man giver ordet til den angrebne part, kan historien falde.

Af alle burde fagbladet Journalistens ansvarshavende redaktør, Jakob Elkjær, kende disse regler – men jeg kan afsløre, at han netop groft har brudt begge grundregler af præcist de årsager, jeg netop har vendt:

For to uger siden lancerede fagbladet Journalisten nemlig på sin hjemmeside en usand, ringe researchet og dybt tendentiøs artikel om, at Nyhedsavisen var ved at lukke og slukke – bakket op af en såkaldt analyse af en eller anden tidligere bankmand, der vistnok har været direktør på Færøerne (som jo ikke er Island, men det lugter jo alt sammen lidt af fisk fra distancen). Artiklen blev oven i købet offentliggjort med en grov tilsidesættelse af god presseskik ved at undlade at lade den angrebne part, nemlig os, komme til orde.

Selv om jeg mundtligt og i to breve via vores advokat har bedt Elkjær beklage sine grove brud på de helt grundlæggende presseetiske regler, så er intet sket. Redaktøren har valgt at klappe i – og vi må derfor nu gå til Pressenævnet, hvor jeg ser frem til, at redaktøren modtager en pinlig reprimande.

Indtil videre har Elkjær valgt at spille sit velkendte kort – den forfulgte uskyldighed. I sin leder i det netop udkomne nummer af Journalisten vælger redaktøren i stedet at beklage sig over, at jeg klynker over dårlig behandling i pressen. Behændigt hemmeligholder han over for sine læsere den sag, jeg nu anlægger mod ham i Pressenævnet.

Og hvad er nu virkeligheden om Nyhedsavisen:

* Vi udkommer på præcis den dato, vi besluttede i april – nemlig den 6. oktober.
* Vores ejere – Dagsbrun – er nu i fuld gang med at udvide investorkredsen efter den plan, der allerede klart blev kommunikeret i februar og marts.
* Baugur-gruppen har netop meddelt, at den er parat til at skyde 800 millioner kroner ind i projektet.
* Konkurrencestyrelsen har netop godkendt vores samarbejde med Post Danmark om distribution.

Kort sagt: Det går faktisk ufatteligt godt!

Den 08/09/06

Ovenstående indlæg er at finde på chefredaktør David Trads blog på www.avisen.dk/blogs/datr.
Det er skrevet den 31. august.

Jakob Elkjær svarer

0 Kommentarer