Pinlig dækning af flystyrt

SJUSK. Jeg er forarget. Mandag den 5. april fløj Niels og Bente fra Horne i døden med deres datter Pia. Det var forfærdeligt, men det er ikke det, jeg er forarget over. Det var måden, som TV2 Nord og B.T. dækkede begivenheden på umiddelbart efter.

SJUSK. Jeg er forarget. Mandag den 5. april fløj Niels og Bente fra Horne i døden med deres datter Pia. Det var forfærdeligt, men det er ikke det, jeg er forarget over. Det var måden, som TV2 Nord og B.T. dækkede begivenheden på umiddelbart efter.

Jeg var hjemme hos mine forældre på påskeferie i Horne, en lille landsby på nogle få hundrede indbyggere, da vi fik nyheden. Både min mor, far og søster kendte Niels og Bente, og måske derfor virkede det ekstra tåbeligt at se den måde, mine kolleger håndterede ulykken på.

Ifølge min mor og far tager B.T. prisen for den mest uansvarlige og umenneskelige journalistik længe. 
B.T. afslørede tilsyneladende navnene på de involverede, før den ene af parrets fem døtre havde fået beskeden. Hun var ude at rejse og måtte læse nyheden på internettet. Jeg tænkte, at det måtte være en fejl og forsøgte at forsvare min stands ære, men her efterfølgende kunne jeg godt tænke mig at vide, hvorfor B.T. valgte at afsløre navnene, før alle i familien var underrettet?

Rent journalistisk er jeg dog helt sikker på, at TV2 Nord tager prisen for årets mest tåbelige indslag.
De bragte efter flystyrtet et følelsesmættet indslag fra vores lille landsby, der var mærket af sorg. Sådan lød vinklen. Problemet var, at alle de interviewede var interviewet i Hirtshals, en noget større by, som ikke umiddelbart har noget med Horne at gøre. Og ingen af de interviewede var fra Horne …

Alligevel fastholdt journalisten igennem indslaget vinklen med de sorgfyldte landsbyborgere, også da der i indslaget blev interviewet en chokeret mand fra Mariager. Da var jeg lige ved at eksplodere i lænestolen. Ikke mindst fordi vi jo alle var i sorg og chokerede. Men at en mand fra en by mere end 100 kilometer væk fra vores lille landsby, Horne, skulle kunne tale på vegne af os og de andre indbyggere, var altså mere, end jeg kunne forstå.

Helt ærligt, så ved jeg godt, at det går stærkt indimellem, men de to ovenstående eksempler var altså med til at gøre en forfærdelig begivenhed endnu værre. Og det er altså ikke meningen med vores arbejde – er det vel? Jeg kunne så i dagene efter glæde mig over mere sober journalistik fra de to medier, men da var blodtrykket altså steget.

– Susanne Bille Kristensen, journalist og opvokset i Horne

SVAR. Det er ikke rigtigt, at B.T. offentliggjorde navnene på de dræbte ved det tragiske flystyrt, inden døtrene fik besked.

Vi fandt ret hurtigt ud af, hvem der ejede det forulykkede fly, men holdt informationen tilbage, indtil vi havde tjekket, om det var Niels Birch Nielsen, der fløj flyet, og om døtrene var blevet informeret. Vi fik fra flere kilder bekræftet, hvem der var om bord, og først da Klaus Birch Nielsen – bror til Niels – bekræftede vores oplysninger og fortalte os, at alle døtre var informeret, bragte vi nyheden på bt.dk.

– Olav Skaaning Andersen, chefredaktør, B.T.
 
SVAR. Normalt går vi efter priser på TV2/Nord, men i dette tilfælde føler vi os dog ikke berettiget til at modtage Susanne Bille Kristensens pris for årets mest tåbelige indslag. Susanne Bille Kristensen fremstiller sagen, som om TV2/Nord med hovedet under armen er gået på gaden i Hirtshals og har lavet vox pop med folk og videreformidlet interviewpersoner som borgere fra Horne. Det er på ingen måde sandt.

Indslagets hovedkilde er jo netop ikke en tilfældig person, som TV2/Nord har mødt på gaden. Hun fortæller jo netop om, hvor tæt på ulykken kommer, da hun har haft den afdøde Bente Birch Nielsen som lærer i skolen, og at hendes søskende havde Bente Birch Nielsen som lærer.

Det er korrekt, at de øvrige personer ikke kommer fra Horne. De bliver også bundtet i indslaget med deres hjemby. Altså TV2/Nord foregiver på intet tidspunkt, at de skulle være fra Horne. Tværtimod nævner den ene selv, at vedkommende er fra Mariager, og at selv om han ikke kommer fra området, så påvirker ulykken meget. Alle tre personer, som er interviewet på gaden i Hirtshals, er netop med til at give perspektiv og nærhed. De forholder sig jo til, hvor stort et indtryk ulykken gør, selv om man ikke er bosat i Horne.

Det er derfor direkte usandt, når det fremføres af Susanne Bille Kristensen, at TV2/Nord fremstiller sagen, som om den interviewede mand udtaler sig på vegne af borgerne i Horne.

Jeg skal dog erkende, at overgangen fra at tale om sorgen i Horne til de tre personers bidrag kunne have været mere elegant, men det er ikke nok til at give os denne pris.

– Jesper Christiansen, nyhedschef TV2/Nord

0 Kommentarer