»Nogle åbent hus-arrangementer ligger allerede en måned før, det officielle forløb skal starte. Og vores frygt er, at panikken starter allerede der.«
Sådan siger Merete Lindstrøm, formand for Danske Mediestuderende, som over for Journalisten har rettet kritik mod de medier, som alligevel holder åbent hus for potentielle praktikanter, selvom det er afskaffet som en del af den nye praktikmodel.
Men ifølge Pia Færing, praktikvejleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, skyder Danske Mediestuderende forbi målet, når de kritiserer en række medier for at afholde Åbent Hus.
»Det er ikke Ekstra Bladet eller Børsen, der har startet det. Det er de studerende selv. Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad har for eksempel sagt nej til at lave Åbent Hus, selv om 3. semesters studerende ønsker det,« siger Pia Færing.
Problemet er opstået, fordi Praktikudvalget – bestående af alle praktiksystemets parter – har ændret modellen for praktiksøgning. Den nye model afskaffer både Store Match-dag på DMJX og Åbent Hus-ugen. I stedet indføres en praktikmesse i Odense, som i år er 12. april, hvor praktikpladser og studerende kan møde hinanden.
Virker kun, hvis alle parter følger rammerne
Pia Færing har holdt godt øje med 3. semesters fælles Facebook-væg, hvor der ifølge hende hersker næsten panikagtige tilstande, fordi Åbent Hus i år er officielt afskaffet.
»Det er de studerende, der presser. De koordinerer ligefrem hvilke studerende, der skal tage kontakt til hvilke medier. Jeg kan ikke forhindre det, vi lever i et frit land. Jeg kan ikke sige til Børsen og Ekstra Bladet, ”vil I ikke nok lade være!” Jeg synes medierne skal sige nej til de studerende, der vil have Åbent Hus,« siger Pia Færing.
Merete Lindstrøm fra Danske Mediestuderende understreger, at hun ikke kun ærgrer sig over, at nogle af medierne ikke spiller inden for rammerne af den nye model.
»Vi synes også, det er ærgerligt, at de studerende ikke gør det. Som vi hele tiden har sagt, så virker de her rammer kun, hvis alle parter følger dem. Så jeg synes ikke, vi skal tale om skyld her. Jeg synes, vi skal tale om, at folk i stedet skulle prøve at give det en chance og følge de rammer, som er blevet sat op, for at få det bedst mulige resultat,« siger hun.
Opfordring: Giv det en chance
Hvad kan Danske Mediestuderende gøre for at få de studerende, som I repræsenterer, til at spille inden for rammerne, den nye model lægger op til?
»Lige så lidt som alle andre kan gøre noget, kan vi heller ikke gøre noget, fordi der ikke er nogen sanktioneringsmuligheder. Vi kan ikke tvinge nogen til at lade være med at holde Åbent Hus. Men min opfordring til både medier og studerende er, at de holder sig inden for rammerne, give det en chance og ser, om ikke det virker, før de begynder at lave andre tiltag,« siger Merete Lindstrøm.
Også Pia Færing har med et opslag på 3. semesters Facebook-væg opfordret de studerende til at stoppe med at presse medierne til at arrangere Åbent Hus. Her skrev hun:
"Det er ikke korrekt, når I i jeres kontakt med medierne skriver/siger, at I har fået grønt lys til selv at arrangere åbent hus/mediebesøg. Jeg har sagt, at jeg ikke kan forhindre det – det er bestemt ikke det samme som at give grønt lys. Heldigvis siger flere og flere medier nu nej – og det synes jeg faktisk, I skal være glade for. Ellers kunne I nu begynde at fare hovedløst rundt – og være bange for at misse noget vigtigt."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.