Philip Ytournel vinder Årets Bladtegning

En lille tegneserie, der viser den siddende regerings problemer med at holde deres valgløfter, sikrer Politikens Philip Ytournel prisen for ’Årets Bladtegning’. ”Det er en tegneserie, der fik os til at grine, og det er ikke dårligt, når politisk satire kan det,” siger formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn

Politiken-tegner Philip Ytournel blev klokken 15.00 hædret med prisen for Årets Bladtegning. Det sker ved Danske Bladtegneres prisfest i Grøften i Tivoli i København.

Ytournel vinder prisen for en tegneseriestribe, der viser den nuværende regerings problemer med at overholde sine valgløfter.

”Anerkendelse er altid dejligt – måske især, når det kommer fra mine kolleger,” siger han.

Formanden for Danske Bladtegnere fortæller, at feltet var stærkt, og at afgørelsen først faldt tæt på deadline. At Ytournel endte med sejren, handler om smilet.

”Det er en tegneserie, der fik os til at grine, og det er ikke dårligt, når politisk satire kan det,” siger Lars Refn.

”Han har ramt Anders Samuelsen med et fåret udtryk, der siger, at han godt han spise lidt mere kamel. Så dybest set er det en sjov latterliggørelse af en regering, der har udstedt en masse valgløfter, de ikke kan holde. Her har Liberal Alliance virkelig været førende,” siger Lars Refn.

Inden han opsummerer:

”Den slår godt og præcist ned, og den er samtidig en god lille billedfortælling. Så når vi vælger den, hænger det også sammen med, at vi gerne vil vise, at den satiriske tegneserie er en del af vores univers.”

Den finurlige streg

Inden Philip Ytournel blev fast bladtegner på Politiken, var han nyhedsgrafiker samme sted.

”Mit drømmejob var at blive tegner på avisen, men jeg turde ikke spørge. Jeg var bange for at få et nej,” fortæller han.

I stedet endte det med, at hans nyhedsgrafikker blev mere og mere ’tegnede’.

”Internt fik jeg god respons på mine ting, men det var først, da min bedste ven skubbede på, at jeg fik mod til at forfølge drømmen,” siger Ytournel.

Lars Refn, hvad gør Philip Ytournel til noget specielt?

”Først og fremmest kender han sit publikum ekstremt godt. Philip er helt fantastisk til at arbejde op mod Politikens læsere, og meget af det, han laver, er jo en satire på læserne og deres universer,” siger formanden for Danske Bladtegnere.

Samtidig kan Ytournel noget med stregen.

”Den er umiddelbart rodet, men kigger man ned i stregen, opdager man originalitet og finurlighed,” siger Lars Refn.

Kollegernes pris

Philip Ytournel vandt i 2014 Ping-Prisen som årets journalistiske tegner. Ping-prisen er tegneseriekritikernes pris. Her det muligt at lave en sammenligning med filmbranchens priser, Robert og Bodil.

”Bodil er kritikernes pris, som Ping-prisen er det blandt tegnere. Vores pris – Pentel prisen – er kollegernes pris, på samme måde, som Robert er det i filmbranchen. Det er skulderklap fra kollegerne til dygtige tegnere,” siger Lars Refn.

Sammen med ’Årets Bladtegning’ vil også prisen som ’Årets Bladtegner’ blive uddelt. Ved Danske Bladtegneres generalforsamling blev det offentliggjort, at vinderen af denne pris er Christoffer Zieler.

Vinderne af Årets Bladtegner og Årets Bladtegning i 2017 var henholdsvis Jyllands-Postens Niels Bo Bojesen og Berlingskes Lars Andersen.

3 Kommentarer

Ulrik Gutt-Nielsen
17. MAJ 2018
Han var allerede som grafiker
Han var allerede som grafiker på Film og Video en uforlignelig og original layouter. Flot arbejde.
Nalle Kirkvåg
17. MAJ 2018
Tillykke Philip Ytournel; det
Tillykke Philip Ytournel; det er så velfortjent!!
Også fordi det så godt som altid er en fornøjelse at læse/se dine (satire)tegninger, der oftest rammer lige på kornet, som jeg ikke har set mage til siden Bo Bojesen gik på pension!!
Dorthe Plechinger
17. MAJ 2018
Hvor ER det fortjent! Når jeg
Hvor ER det fortjent! Når jeg har grinet færdig af hans tegninger, klipper jeg dem ofte ud og hænger dem op. Tillykke til en virkelig anderledes, skæv, satirisk tegner, der altid finder suveræne vinkler på sine historier.