PFA dropper millionsag – klager til Pressenævnet

PFA Pension dropper millionkrav mod Økonomisk Ugebrev efter "konstruktiv dialog" med DJ. I stedet klager PFA til Pressenævnet. »Jeg er glad for deres beslutning. Det er jeg især, fordi de går til Pressenævnet,« siger næstformand Lars Werge

PFA Pension dropper stævningen mod Økonomisk Ugebrevs chefredaktør og en journalist. Det betyder også, at Økonomisk Ugebrev ikke står over for et krav om knap fire millioner kroner i erstatning efter en kritisk artikel om PFA Pension.

I stedet vil PFA Pension indklage Økonomisk Ugebrev for Pressenævnet. Det oplyser direktør for koncernkommunikation og public affairs Morten Jeppesen i en mail til Journalisten.

"Vi har hen over weekenden og de seneste dage haft en god og konstruktiv dialog med journalistforbundets næstformand, Lars Werge, og på den baggrund har vi valgt at droppe stævningen og i stedet indbringe sagen for Pressenævnet,” skriver Morten Jeppesen.

Lars Werge – der også er formand for Mediernes Pension, som samarbejder med PFA Pension – er glad for, at dialogen har båret frugt.

»Jeg er glad for deres beslutning. Det er jeg især, fordi de går til Pressenævnet,« siger Lars Werge til Journalisten.

Pressenævnet det bedste af to onder

Det er ikke altid, en journalist er glad for, at en sag kommer for Pressenævnet. Hvorfor er det en god ting?

»Jeg tror trods alt, at vores kolleger på Økonomisk Ugebrev vil sige, at det her er det bedste af to onder. Det betyder jo, at de ikke stævnes for et millionbeløb. Og så er det vigtigt at huske, at der ikke er nogen garanti for, at den, der klager til Pressenævnet, får medhold,« siger Lars Werge.

Morten Jeppesen forklarer, at PFA Pension i første omgang ikke gik til Pressenævnet, fordi sagen for dem ikke kun handlede om presseetik. 

"Når vi i første omgang valgte ikke at indbringe sagen for Pressenævnet, er forklaringen, at vi vurderede, at sagen ikke blot handlede om god presseskik, men også om overtrædelse af straffeloven," skriver Morten Jeppesen.

Parterne står langt fra hinanden

PFA Pension ville have ført sagen på straffelovens paragraf 268, der handler om freds- og æreskrænkelser.

Mandag holdt PFA Pension og Økonomisk Ugebrevs advokater et møde. Her stod det ifølge Morten Jeppesen klart, at parterne står langt fra hinanden.

"Mødet foregik efter mine oplysninger i en god og konstruktiv tone. Men vi kan samtidig konstatere på baggrund af tilbagemeldingerne, at der er langt mellem parternes syn på denne sag. Og også i det lys synes det fornuftigt, at Pressenævnet nu får lejlighed til at vurdere sagen," skriver han.

Ny stævning kan ikke udelukkes

Da PFA Pension meldte ud, at de ville stævne Økonomisk Ugebrev, afviste Lars Werge over for Journalisten, at Mediernes Pension ville true med at stoppe samarbejdet, hvis ikke sagen blev lagt ned. I stedet ville Lars Werge tage et møde med PFA.

»Det her viser, at det betyder noget, når man tager dialogen. Også med folk, man ikke i udgangspunktet er enig med. Denne her sag har understreget, at vi har et godt forhold til PFA. Ligesom vi lytter til dem, så lytter de til os,« siger han.

Lars Werge tilføjer, at det ikke kan udelukkes, at PFA Pension har tænkt sig at føre sagen ved domstolene på et senere tidspunkt.

»Intet hindrer, at de efterfølgende vælger at tage en retssag. Hvis de får medhold i Pressenævnet, kan det jo tyde på, at de har en bedre sag. Det er set før. Men nu går de til Pressenævnet, og det synes jeg er fint.«

Redaktør: Problem for pressefrihed

Journalisten har været i kontakt med Økonomisk Ugebrev og afventer en kommentar. Fredag udtalte ansvarshavende redaktør Morten W. Langer, at han betragtede stævningen som et forsøg på at "lukke munden på et lille kritisk erhvervsmedie".

"Jeg har oplevet meget i de 25 år, som jeg har været erhvervsjournalist, men det her overgår alt. Det er problematisk i forhold til pressefriheden. Hvis virksomheder på denne måde kan trække medier i retten på så tyndt et grundlag, vil det kunne stoppe al almindelig kritisk erhvervsjournalistik i Danmark,” skrev han i en udtalelse.

1 Kommentar

Christian Vangsø Bentsen
10. DECEMBER 2014
Holy Shit, hvorfor indleder
Holy Shit, hvorfor indleder PFA en dialog med Lars Werge?

Er det: enten finder vi en fælles platform ellers kommer vi efter medierne med økonomiske krav?

Hvem er chef i PFAs juridiske afdeling?

Very spooky stuff at journalistforbundet presser PFA på baggrund af en tvist mellem et medie og PFA.

Uffe Gardel - Hvor er deu henne?