PF-top åben for flere dommere til Årets Pressefoto

Fotograf Lars Bech rettede forleden i sin blog, The Big Picture, på Journalisten.dk en hård kritik mod konkurrencen om Årets Pressefoto og efterlyste flere jurymedlemmer. Det forslag hilses nu velkommen af Pressefotografforbundet.

Fotograf Lars Bech rettede forleden i sin blog, The Big Picture, på Journalisten.dk en hård kritik mod konkurrencen om Årets Pressefoto og efterlyste flere jurymedlemmer. Det forslag hilses nu velkommen af Pressefotografforbundet. 

"Den store stopklods er vores eget forbund. For PF kunne lige så godt stå for Pisse Forudsigeligt. Der er rigtig meget talent i Danmark, men fortsat er PF's bestyrelse alt for konservative i valg af dommere til ÅP. De vælger folk, der dybest set er inhabile. Det er som altid en avisfotograf, en bureaufotograf og en udenlandsk dommer, som har et sikkert øje for det, vi plejer."

Sådan lød det forleden i blogindlæget fra fotograf Lars Bech. Her kritiserede han konkurrencen om Årets Pressefoto for at være præget af store habilitetsproblemer, men skriver samtidig, at en udvidelse af juryen til 5-6 personer kunne løse op for problemet.

Og det forslag er der nu tilsyneladende gehør for:

»Det mener jeg snildt man kan diskutere positivt, og det er også noget, vi gør. Vi er netop i gang med at evaluere konkurrencen i bestyrelsen, og antallet af dommere er bestemt en af de ting, vi overvejer,« siger Niels Meilvang, der er bestyrelsesmedlem i Pressefotografforbundet.

Også Linda Henriksen, der var dommer i den nyligt overståede konkurrence, er positiv over for ideen.

»Det er godt med debatten, og jeg mener også, man kan diskutere, om der skal være 5 dommere i stedet for 3. Det kunne også være spændende med andre typer af dommere, for eksempel grafikere, kunstnere eller magasinredaktører,« siger hun til Journalisten.dk.

Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, bekræfter i et svar til Lars Bech, at antallet af dommere står til diskussion. Men han løfter dog også en pegefinger mod for store dommergrupper.

»Tidligere havde Norge for eksempel også fem dommere, men de er nu tre personer. Det er klart mit indtryk, at 3 dommere kan fungere lige så godt som 5. Min oplevelse er, at 3 dommere mere diskuterer på kryds og tværs, mens der blandt 5 dommere hurtigere bliver lavet fast gruppearbejde,« skriver Lars Lindskov.

Netop Linda Henriksen var indirekte skydeskrive for kritikken fra Lars Bech, der hæfter sig ved at Berlingske vandt fem fotopriser "plus det løse", samtidig med at en Berlingske-fotograf – Linda Henriksen – sad i juryen.

»Jeg føler mig bestemt ikke ramt af kritikken. Jeg synes godt, man kan holde sig ud over det og fokusere på, hvad det gode billede er. Jeg gjorde selv det, at når jeg kunne genkende mine kollegeres billeder, lod jeg de andre dommere tage beslutningerne, og nøjedes med efterfølgende at bidrage til diskussionerne,« siger Linda Henriksen.

Niels Meilvang hilser al debat om konkurrencen velkommen. Men diskussionen om habilitetsproblemer ser han dog som en storm i et glas vand.

»Jeg har jo fulgt med i mange år, også som deltager, og jeg kan efter bedste evne ikke se, at der skulle være et problem. De dommere, vi har haft, har været så fokuserede på ikke at favorisere folk, de kendte, så det nærmere har været en bagdel,« siger han.

Han fortæller, at der før har været ikke-fotografer inde over som dommere, og det kan også sagtens ske igen.

»Det er et levende koncept, som vi hele tiden diskuterer og udvikler,« siger han.

 

 

0 Kommentarer