search

Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Studievært og tidligere topspiller Peter Møller undrer sig over, at den danske sportspresse ikke er gået hårdere til FC Nordsjælland, efter at de har tabt to kampe i Champions League

Studievært og tidligere topspiller Peter Møller undrer sig over, at den danske sportspresse ikke er gået hårdere til FC Nordsjælland, efter at de har tabt to kampe i Champions League

Nul point og 0-6 i målscoren. Det er status, efter at de danske mestre FC Nordsjælland har spillet to kampe i Champions League. Senest tabte de i tirsdags 4-0 på hjemmebane til de forsvarende mestre fra Chelsea. Men det fremgik ikke af aviserne dagen efter:

»Når man kiggede i pressen, så var det næsten, som om FC Nordsjælland havde vundet. Det lader til, at de fleste journalister har købt præmissen om, at bare man har boldbesiddelse, så er det godt. Men når man er involveret i fodbold på det her niveau, så er det resultaterne, der tæller, og spørgsmålet er, om FC Nordsjælland overhovedet får point i Champions League,« siger Peter Møller, der er studievært på DR Sportens Fodboldmagasinet og tidligere topangriber på blandt andet det danske fodboldlandshold.

Han henviser til, at FC Nordsjælland har en spansk-inspireret spillestil med meget boldbesiddelse, som ofte er mere underholdende at se på end forsvarsfodbold. Men spørgsmålet er, om den danske presse skal lade sig spise af med, at de hold, der repræsenterer dansk fodbold, bare er underholdende at se på:

»Jeg tror, at vi alle sammen faldt på halen sidste år, da FC Nordsjælland på flotteste vis vandt det danske fodboldmesterskab. Og der skal også være opbakning til danske hold, men jeg synes bare, det kammede over i dette tilfælde. Det var næsten alle redaktører, der skamroste dem i onsdags. Jeg tvivler på, at det havde været det samme, hvis det var FCK, der havde tabt 4-0. Det er, som om FC Nordsjælland er blevet lidt hellige,« siger Peter Møller, der understreger, at han har stor respekt for FC Nordsjælland og ikke vil forklejne deres præstationer.

Han kunne bare godt tænke sig en debat i sportspressen om, hvorvidt FC Nordsjælland skulle have gået anderledes til opgaven. I stedet for at satse på deres eget offensive spil, når man er oppe mod et af verdens bedste hold, så skulle man måske have indstillet sig efter modstanderen:

»FC Nordsjælland spiller også for at samle point ind til hele Danmark. Det ville være relevant at spørge, om det ikke er lidt blåøjet at gå ind og angribe mod de forsvarende mestre fra Chelsea. Det spørgsmål har jeg ikke set blive stillet til Kasper Hjulmand (FC Nordsjællands cheftræner, red.). Det kan være, spørgsmålet blev stillet på tv. Det så jeg ikke, da jeg var i Parken, men jeg har ikke set det efterfølgende,« siger Peter Møller, der med pointene henviser til, at FC Nordsjællands resultater har stor betydning for, hvor mange danske fodboldhold der har mulighed for at spille internationale kampe.

Kommentarer
12
Niels pinborg
05.10.12 12:28
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område
Vil nogen minde Peter Møller om, at han er en del af sportspressen? Please...
Fremhævet af Journalisten
Jesper Borup
05.10.12 22:48
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område
Peter Møller har ret og hvor er det dejligt at han rejser diskussionen.

Hvis FC Nordsjælland havde været et håndboldhold, ville de forlængst have været bortdømt for nøl i deres Champions League-kampe.
Kors, hvor har det været trist og kedeligt at se på.
Men det har man ingen steder kunnet læse i avisen dagen efter.

Holdet har varmet bolden på egen banehalvdel i endeløse lange minutter uden på noget tidspunkt at have udgjort en trussel for deres modstandere.
Chelsea spillede vel for 60-70 procents styrke og spadserede nemt, men effektivt, en 4-0 walkover hjem.

Kære danske sportsjournalister - det er altså ikke længere en sensationel gudsvelsignelse at et hold vælger at spille boldbesiddende fodbold. Det gør de fleste sådan set i dag, så vil I ikke godt holde op med at falde på halen over det.  Få hold evner internationalt at omsætte spillestilen til sejre. En del flopper. Nordsjælland er et af dem. Må vi ikke godt se det afspejlet i jeres journalistik. Eller har I tænkt jer i al evighed at udleve den provinsielle benovelse over at danske hold overhovedet kan få lov at være med i Champions League?
Fremhævet af Journalisten
Jan Larsen
06.10.12 09:33
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område
Og din pointe er, at han så ikke kan, må eller bør udtale sig kritisk om denne del af journalistikken?
Fremhævet af Journalisten
Lars Kristiansen
11.10.12 15:02
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Jeg synes, at FCN-Chelsea kampen er meget vanskelig at bedømme. 0-4 taler naturligvis sit eget sprog, og FCN’s indsats i de første 10-12 minutter (hvor holdet i øvrigt i en længere periode spillede med 10 mand mod 11) var usikker, og her kunne det meget vel være gået galt et par gange.

De sidste ca. 13 minutter, hvor Chelsea scorer 3 mål – målet til 2-0 i øvrigt kort tid efter, at FCN var ekstremt uheldige med ikke at få udlignet, var selvfølgelig ærgerlige og udtryk for en urutineret tilgang.

Men fra det ca. 12 – 78 minut var der tale om et helt åbent, lige og i øvrigt velspillet opgør.
Var den danske sportspresse efterfølgende for FCN-positiv. Måske? Men i så fald var de engelske kollegaer da helt ude i hampen. Den engelske sportspresse faldt nemlig alle fuldstændig på halen over FCN og holdets spil i store del af kampen.

Udtalelserne fra Chelsea-spillere, trænere og den generelle omtale af kampen på Chelsea’ egen hjemmeside vidner også om en respekt for FCN-indsatsen, der rækker længere end bare høfligheds fraser.


Peter Møller mener, at resultatet på 4-0 indikerer, at FCN’s tilgang til kampen (måske) har været forkert og naiv. Hvis der havde stået 4-0 efter en ½ time, og Chelsea efterfølgende kørte sejren hjem på cruise-control uden at score mere, så vil jeg give ham ret.

Men det var jo netop slet ikke tilfældet. FCN bød Chelsea (Champions League mester og absolut tophold i Premier League) op til dans på en måde, som kun få hold vil vove. Og det var vel at mærke meget tæt på, at FCN havde få et godt resultat ud af anstrengelserne. En (fortjent) udligning til 1-1 lå længe og lurede. Det var en fodbold-kamp, hvor FCN forsøgte at gribe sin chance med afsæt i holdets styrker, og det synes jeg kun, at man kan tage hatten af for.

Skal man i bakspejlet kritisere noget, så er det nok, at man efter 2-0 målet ikke bare resignerede og indstillede sig på at prøve at køre kampen hjem uden flere scoringer i mod sig. I stedet forsøgte man (med meget trætte ben) at forcere den anden vej, hvilket gav blottelserne til de to sidste ærgerlige, men i øvrigt gode mål.

Fremhævet af Journalisten
Jesper Borup
11.10.12 18:42
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

@Lars K :

Du er inde på at medlemmer af engelsk sportspresse omtaler FCNs indsats i relativt positive vendinger.

Har du overvejet om det kan skyldes at de evner at se kritisk på deres egne landsmænds indsats? 

Fremhævet af Journalisten
Lars Kristiansen
11.10.12 22:29
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Nu er det muligt, at jeg ikke helt forstår dybden i Jesper Borups ('ukommaterede') spørgsmål? Men ja/nej - tror jeg svaret er.

Fremhævet af Journalisten
Jesper Bernstorf
11.10.12 23:48
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Jeg er stort set enig i Lars K.'s analyse af kampen FCN-Chelsea. Som tilskuer i Parken var jeg i perioder også imponeret over danskernes evne til at kombinere på relativt små områder, hvilket som jeg oplevede det tydeligt frustrerede Lampard & co. Omvendt deler jeg også Jesper Borups mere kontante udlægning af, at kombinationerne for det meste foregik langt væk fra modstandernes mål (det samme var tilfældet i Donetsk, hvor FCN kombinerede pænt, men var fuldstændig uden bid og reelt ikke producerede en eneste målchance og alligevel mange steder blev rost for deres indsats), og det bør sportspressen selvsagt forholde sig kritisk til.

At den danske dækning i mange tilfælde ikke afspejler, at det banalt set handler om at vinde (indrømmet det er en kliché, men den holder), og kun sekundært om måden det gøres på, må de pågældende sportsjournalister naturligvis svare på. Helt grinagtigt bliver det, når de selvsamme journalister støvsuger diverse engelske medier for vurderinger af FCN efter en kamp, der bliver tabt 0-4. Det lugter langt væk af dansk mindreværdskompleks og barnlig glæde over blot at være med. Vi blev resultatmæssigt rundbarberet, men vi spillede som de romantikere, vi anser os selv for at være – var der nogen, der sagde dansk fodboldselvforståelse anno 1980’erne?

Som jeg ser det, er FCN's tilgang alt for naiv, når man gennem samtlige 90 minutter og uanset modstander insisterer på at starte alle opspil fra egen mållinje. Selv Barcelona, der vel er den fremmeste eksponent for den stil, laver opspilsfejl, som skriger på at blive straffet ved hurtige omstillinger (det så vi senest i søndags mod Real), og når man som FCN befinder sig et niveau eller tre under spanierne, ja så bliver det sgu lidt frustrerende at se på i længden. Chelseas første mål var et himmelråbende eksempel på dette, og inden da havde de haft tre kæmpe chancer som følge af banale tekniske FCN-fejl lige uden for eget felt.

Hvis det ikke er naivt på grænsen til det pubertære at fortsætte den stil, når enhver med en smule fodboldindsigt efter 5-10 minutters spil kunne se, at Chelsea udelukkende var kommet til Parken for at lukrere på FCN’s fejl, så er jeg Fernando Torres, nej så er sgu Messi. Flere gange undervejs i kampen sad jeg og tænkte, hvor ville det dog være befriende, hvis bare FCN-keeperen en gang imellem ville losse bolden over midten, så man kunne spille videre derfra – men nej det skete så ikke.

Jeg er fuldstændig enig med Peter Møller i, at FCN i det store billede ikke kun spiller for sig selv, men også for at Danmark kan bevare sin garanterede plads i Champions Leagues gruppespil. FCN kom selv med i CL, fordi andre danske hold med FCK i spidsen havde banet vejen for dem via større erkendelse af egne evner og ikke mindst mangel på samme. Den pointe mangler fortsat at blive forholdt træner Kasper Hjulmand. Samtidig kunne den tilsyneladende benovede danske sportspresse bede både ham og klubejer Allan K. Pedersen om en forklaring på, hvorfor man ikke har sørget for at købe spillere, der især kunne forstærke holdets offensiv og gennembrudsstyrke, når man nu insisterer på at spille, som man gør, når man på forhånd var garanteret mindst 120-130 mio. kr. blot for at stille op?

I mine øjne var der kun to FCN-spillere, der leverede præstationer over middel i den kamp, og det var Jores Okore og Joshua John – resten inklusiv træneren dumpede igen med et brag, der let ville kunne have overdøvet de ellers højtsyngende Chelsea-supportere. Men det blev med få undtagelser hverken afspejlet i dækningen af kampen eller diverse avisers selvbestaltede karaktergivning.

Fremhævet af Journalisten
Jesper Borup
12.10.12 13:28
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

@Lars K:

Du er inde på, at medlemmer af engelsk sportspresse omtaler FCNs indsats i relativt positive vendinger.

Har du overvejet, om det kan skyldes, at de evner at se kritisk på deres egne landsmænds indsats? 

Vil du svare nu?

(Eller forstår du stadig ikke dybden i spørgsmålet, selv om der er sat kommaer ind?)

Fremhævet af Journalisten
Lars Kristiansen
13.10.12 19:51
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Skulle grunden til at den engelske presse roser FCN være, at den selvsamme presse formår at være kritisk over Chelseas indsats? Undskyld jeg siger det; men goddag mand økseskaft…. Den præmis køber jeg simpelthen ikke, hvis det er noget i den stil, du giver udtryk for.  

Hvis du læser den engelske pressedækning, så er man generelt ikke specielt kritiske over for Chelseas indsats (der stod jo trods alt også 0-4, da dommeren fløjtede af ).  Man erkender bare, at Chelsea mødte et hold, der i store perioder af kampen spillede langt bedre, end nogen på forhånd havde forventet (også Chelsea-spillere) – og giver i øvrigt udtryk for (ligesom den danske presse) - at slutresultatet ikke gav noget retmæssigt billede af kampens forløb.

Fremhævet af Journalisten
Jesper Borup
13.10.12 21:18
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Tak, Lars, jeg har læst den engelske presses udmærkede dækning af kampen, og ville også, ligesom dig, kunne håndplukke passager, der understøttede en vanvittig teori om at et hold, der har tabt 0-4 på hjemmebane, og står med en målscore på 0-6 efter to kampe, gjorde en god figur.

Jeg ville dog også kunne finde en hel del andre passager, der blot viste at den engelske sportspresses dækning som sædvanlig var langt mere nuanceret end den danskes, og i langt højere grad forholdt sig kritisk til sine egne holds præstationer.

 

Fremhævet af Journalisten
Lars Kristiansen
13.10.12 23:08
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område
Vanvittig teori.. OK - så siger vi det Jesper. Vi er vist ved vejs ende med denne tråd. Jeg er i hvert fald...Godnat og sov godt.
Fremhævet af Journalisten
Jesper Borup
14.10.12 11:04
Re: Peter Møller: FC Nordsjælland er helligt område

Ok, Lars, tak for kampen ;-) 

Sov fortsat godt. 

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen