Peter Hove Olesen er årets pressefotograf

Politikens Peter Hove Olesen er netop kåret som Årets Pressefotograf 2010/2011. Det skete ved en sand prisfest på det Nationale Fotomuseum i København. Læs begrundelsen her og se fotos. Vi bringer også web-tv.

Politikens Peter Hove Olesen er netop kåret som Årets Pressefotograf 2010/2011. Det skete ved en sand prisfest på det Nationale Fotomuseum i København. Læs begrundelsen her og se fotos. Vi bringer også web-tv.

Ifølge dommerne var der ingen tvivl: Peter Hove Olesen er dette års absolut bedste fotograf. Hans indsendte udvalg af fotos – fra Haiti til billedet af statsminister Lars Løkke Rasmussen lige før nytårstalen og videre til Kim Larsen – var intet mindre end "meget komplet", som det blev udtryk.

Ikke mindst åbningsbilledet fra Haiti vakte begejstring. At lave dette billede helt uden mennesker, mente de, var "en genistreg", som viser, at her er tale om en moden fotograf, som kan tænke abstrakt.

Men også de andre indsendte fotos til Årets Pressefoto fik masser af ros:

"Billedet af statsminister Lars Løkke Rasmussen før nytårstalen er en ny måde at vise en tilbagevendende begivenhed på. Det udstiller ikke bare ritualet, men også facaden og kunstigheden," hed det blandt andet i dommernes begrundelse.

Og videre om fotografiet af Kim Larsen var vurderingen, at her havde Peter Hove Olesen leveret både en fræk beskæring og en anden vinkel på et portræt af Danmarks måske mest kendte kunstner. Eller som dommerne forklarede det:

"Ved kun at vise dele af hans ansigt fremhæves ikke bare hans mund og dermed hans instrument, fotografen leger også med "berømtheden" – uden at det bliver en kliche."

Peter Hove Olesen havde i alt indsendt fem fotos til bedømmelse. Og det fjerde i serien var af bombemanden fra Hotel Jørgensen i København, den 24-årige tjetjener Lors Dukaiev, der flygter ind i Ørstedsparken for en tid efter at blive fundet af politiet og anholdt.

"Bombemanden på jorden i parken er et stærkt symbol på Danmarks sikkerhedssituation og et eksempel på en fotograf, der kan arbejde under alle givne omstændigheder," erklærede dommerkomiteen, der i år er blevet udvidet med to ekstra personer til i alt fem medlemmer.

Det sidste billede i serien fra Peter Hove Olesen beskrives som "enkelt, flot komponeret og et klassisk eksempel på et foto, der kunne have været brugt til at rejse penge til flygtninge."

Der er tale om et foto, der viser dramaet på Haiti, hvor titusindvis af mennesker har mistet deres hjem som følge af det omfattende jordskælv. Chokket sidder fast i flygtningenes ansigter og kroppe; nogle flakker omkring som zombier, mens andre sidder paralyseret på jorden og venter. Og det er den virkelighed, som Peter Hove Olesen beskriver i et enkelt, stille og meget fortællende billede.

De fem indsendte fotos kommer altså særdeles vidt omkring. Og det bør ifølge dommerne gøre Peter Hove Olesen til en særdeles elsket medarbejder på Politiken: Eller som dommerne udtrykte det:

"Alt i alt en billedredaktørs drøm af en medarbejder, man vil kunne sende ud til alle slags opgaver og hver gang være sikker på, at der bliver leveret et professionelt resultat."

Journalisten.dk bringer senere i dag web-tv fra prisuddelingen fra det Nationale Fotomuseum på Det Kongelige Bibliotek i København med interview og reportage. 

Allerede nu kan du se hele vinderlisten her på sitet samt Journalisten.dk's galleri med vinderfotos fra Årets Pressefoto 2010/11.

I alt havde 190 pressefotografer og fotojournalister indsendt 2.844 af deres bedste billeder. Dertil kom en række multimedie- og tv-produktioner. 

Dommerkomiteen bestod i år af to forskellige juryer.

Juryen for stillfoto: 

  • Sigrid Nygaard: Billedredaktør på Dagbladet Information. Uddannet fotojournalist fra DJH i 2008 med praktik på Berlingske Tidende. Vinder af portrætkategorien i Årets Pressefoto 2007.
  • Christiane Breustedt: Fotoskribent. Tidl. fotoredaktør på GEO, chefredaktør af GEO Saison og ansvarlig for udviklingen af GEO på nye markeder. Uddannet grafisk designer og typograf.
  • Leif Davidsen: Journalist og forfatter. Tidligere udenrigskorrespondent for DR bl.a. som fast korrespondent i Moskva. Forfatter til digte, spændingsromaner og faktabøger. Vinder af Danskernes Yndlingsforfatter og De Gyldne Laurbær o.a. priser.
  • Mads Greve: Freelance fotograf og lektor i fotojournalistik ved DJH. Tidligere fast fotograf ved Morgenavisen Jyllands Posten og bl.a. vinder af Årets Udlandsbillede i 2005.
  • Lars Krabbe: Pressefotograf på Morgenavisen Jyllands-Posten. Uddannet pressefotograf i 1987. Har fem gange vundet en førstepris i Årets Pressefoto og er vinder af en andenpris i World Press.
Og juryen for tv-, web- og multimedieproduktion: 
  • Louise Jappe: Freelance tv-journalist og redaktionschef. Uddannet tv-billedjournalist fra DJH i 1999. Arbejder med dokumentarer og tv-serier.
  • Steven Achiam: Freelance fotojournalist med fast tilknytning til Børsen. Uddannet videofotograf samt som fotojournalist fra DJH. Har arbejdet for bl.a. DR og CNBC. Flere gange vinder i Årets Pressefoto bl.a. Årets Multimedia Produktion og Årets Tv-fotograf 2009.
  • Carsten Reenberg: Instruktør, fotograf og tv-fotograf på TV2. Uddannet pressefotograf. Har 4 gange vundet titlen som Årets Pressefotograf bl.a. i 1988 og i 1989 blev han Årets Tv-fotograf. Tidligere bestyrelsesmedlem af PF og medvirkende til oprettelsen af fotojournalistuddannelsen på DJH.

1 Kommentar

Monsar Hansen
5. MARTS 2011
Re: Peter Hove Olesen er årets pressefotograf

Tillykke til Peter Hove. Jeg har længe været imponeret af mange af hans billeder, så det er vel på sin plads, at han endelig får den eftertragtede pris, som årets pressefotograf.

 

Mvh.