”PET skal være tilgængelig som andre myndigheder”

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, kritiserede PET for lukket kommunikation efter den store politiaktion i september, som lukkede flere veje og broer i Danmark. Nu roser han PET’s pressemøde tirsdag og håber, det betyder en ny kurs i PET’s kommunikation

Da PET som en del af en stor politiaktion lukkede flere broer og veje i Danmark fredag den 28. september, blev efterretningstjenesten efterfølgende kritiseret af Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, for at være for lukket i sin kommunikation.

”Jeg mangler åbenhed fra PET. Der har efterhånden udviklet sig en rigtig dårlig lukkethedskultur omkring efterretningstjenestens arbejde, og det er ikke hensigtsmæssigt,” sagde Peter Kofod til DR Nyheder fem dage efter den opsigtsvækkende politiaktion.

En måned efter den store aktion – tirsdag i denne uge – stillede PET så op på et pressemøde for den samlede danske presse. Her fortalte PET’s chef, Finn Borch Andersen, at den iranske efterretningstjeneste har haft til hensigt at planlægge et attentat på dansk jord. Det kom også frem, at en norsk statsborger af iransk oprindelse er blevet anholdt i Sverige i sagen, sigtet blandt andet for at være med til at forberede et attentatforsøg i Danmark.

Men selv om PET nu har løftet sløret for nogle af oplysningerne i sagen, var efterretningstjenesten stadig for lukket i sin kommunikation i dagene omkring aktionen den 28. september, mener Peter Kofod.

”Ja. Jeg synes, det var mærkeligt, at man lod Københavns Politi stille op, og at man ikke selv udnyttede muligheden for at stille op,” siger han.

Har drøftet kommunikation med ministeren

Han refererer til, at det var Københavns Politi – og altså ikke PET – som holdt pressemøde i sagen den 29. september. Her var det også sparsomt med oplysninger, men chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov sagde blandt andet, at politiaktionen dagen før handlede om frygt for et angreb mod enkeltpersoner.

Peter Kofod fortæller, at han efter at have luftet sin kritik af PET i pressen har haft møder med både justitsminister Søren Pape Poulsen og PET-chefen om PET’s kommunikationslinje.

”Ofte sidder myndigheder som politi og efterretningstjenesten jo og har monopol på nogle typer af viden. I det lys er det væsentligt, at offentligheden får den del, som offentligheden godt kan tåle at høre om, selvfølgelig uden at man bringer nogen i fare,” siger Peter Kofod.

PET skal være tilgængelig

DF’s retsordfører roser PET’s pressemøde tirsdag.

”Det var rigtigt fint, at PET tog initiativ til det, stor anerkendelse for det. Om det skal læses ind i lyset af det, jeg har sagt, det ved jeg ikke,” siger Peter Kofod.

Ser du det som en ny kurs fra PET i forhold til deres kommunikation?

”Det er nok for tidligt at sige. Men jeg synes godt, at efterretningstjenesten kan gøre sådan noget,” siger Peter Kofod og tilføjer:

”Det er væsentligt, at efterretningstjenesten, som jeg ved også har en presseafdeling og en kommunikationsafdeling, er tilgængelig for omverdenen, ligesom andre myndigheder er.”

PET ønsker ikke at kommentere eller begrunde, hvorfor efterretningstjenesten har kommunikeret, som de har i den konkrete sag, ud over hvad PET-chef Finn Borch Andersen sagde på tirsdagens pressemøde.

Her sagde han blandt andet:

”Vi havde en igangværende efterforskning og nogle personer, som vi skulle beskytte. Det er altid en afvejning, hvornår man kan gå ud med oplysninger af denne her karakter, og jeg har stor forståelse for, at rigtigt, rigtigt mange mennesker gerne havde set, at der var en forklaring tidligere.”

0 Kommentarer