Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:37 23.01.2023 Ritzau

PET nægter at destruere forfatters dagbøger

Politiets Efterretningstjeneste og Rigsarkivet nægter at destruere kopier af nogle dagbøger, som blev beslaglagt af PET for mere end 40 år siden.

Derfor er myndighederne sagsøgt af manden, der var centrum for en politiaktion på Langeland i november 1981.

I Østre Landsret mandag og tirsdag får Arne Herløv Petersen støtte af Dansk Forfatterforening i en sag, som sætter individets rettigheder over for staten på spidsen.

Sagen er blevet henvist fra byretten til landsretten. Det skyldes, at den anses for at være principiel.

Især drejer den juridiske dyst sig om Arne Herløv Petersens ophavsret til sine dagbøger. Men også om respekten for hans privatliv ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Inden betjente fra PET i november 1981 indfandt sig hos forfatteren på Langeland, havde han haft en række møder med sovjetiske ambassadefolk. De drak en del sammen, har han senere fortalt.

PET havde mistanke om, at han var påvirkningsagent, og derfor blev de private optegnelser beslaglagt. Senere er det kommet frem, at KGB havde givet ham dæknavnet Palle.

Arne Herløv Petersen nægtede sig skyldig i ulovligt at have samarbejdet med en fremmed efterretningstjeneste, og der blev aldrig rejst en straffesag.

Helt i tråd med reglerne i retsplejeloven tilbageleverede PET dagbøgerne, der ifølge Dansk Forfatterforening fylder cirka 1.400 almindelige bogsider.

Men PET fortalte ikke Arne Herløv Petersen hele historien. Nemlig at der var taget en kopi

 

SENESTE NYT

Flere nyheder