Syddansk Universitet (SDU) har netop offentliggjort, at Pernille Tranberg fra Berlingske Media bliver den ottende fellow på universitetets journalistuddannelser.
Med udnævnelsen følger en halv million kroner og et halvt års ophold på SDU, hvor Pernille Tranberg fra 1. august skal undersøge, hvordan man kan kvalitetssikre uafhængig journalistik på nettet.
»Jeg skal grave mig ned i det her og lave noget internationalt gennembrydende, satser jeg på. Der er jo skrigende behov for det,« siger Pernille Tranberg til journalisten.dk.
Målet er at gøre det lettere for medieforbrugerne at forholde sig til de historier, de finder på nettet.
»Det handler om at finde ud af, hvordan man skal adskille uafhængig journalistik fra alt det andet derude, som kalder sig journalistik. Der er ekstremt meget informationsforurening derude i dag,« siger Pernille Tranberg.
Blandt andet fordi de nye forbrugsmønstre på nettet betyder, at afsenderen kan være svær at få øje på.
»I og med at mere og mere uafhængigt journalistisk indhold bliver fragmenteret og solgt på alle mulige forskellige måder, for eksempel via Flipboard og RSS-feeds. Oveni får du også lige pludselig alt muligt andet fra virksomheder, der har kommercielle interesser eller fra politikere, der har politiske budskaber. Så det er svært for både journalister og andre at finde ud af, hvad der egentlig er journalistik, og hvad der ikke er,« siger Pernille Tranberg.
Hun mener, at mange journalister tager for givet, at folk ved, hvad der er journalistik, og hvad der ikke er, men det bliver sværere og sværere at følge med i, efterhånden som nye medie-brands popper frem på nettet.
Derfor vil det give god mening at kigge andre brancher i kortene, og et journalistisk tillidsmærke kunne for eksempel være en løsning, mener hun.
»Ligesom hvis man går i supermarkedet, så kan man se, om noget er fair-trade, fordi der er en uafhængig licensorganisation, som sikrer, at produktet efterlever nogle bestemte retningslinjer, og det tror jeg bliver nødvendigt for uafhængig journalistik fremover,« siger Pernille Tranberg.
Hun ser frem til at skifte direktionsgangene i Berlingske Media ud med en dagligdag på SDU.
»Det er spændende at få lov til at grave mig ned i et emne over en lang periode, hvor jeg kan fordybe mig og koncentrere mig. Og så bliver det sjovt at komme ind i sådan et universitetsmiljø, hvor der er en masse kloge mennesker, som har en masse fantastiske tanker, man kan bruge og spare med. Og så forventer jeg, at der er meget mere tid til at gå i dybden og sikre kvaliteten, end jeg er vant til,« siger Pernille Tranberg.
Hun overvejer at lave en blog, hvor hun løbende kan poste sine resultater og diskutere dem med interesserede, og afslutningsvist vil hun lave en rapport og en video på 20 minutter, hvor hun fortæller om, hvad hun er kommet frem til.
»Det skal helt klart være viralt og spredes ud,« siger Pernille Tranberg.
Prisen er sponsoreret af Den Fynske Bladfond, og prismodtageren bliver udvalgt af styrelsen ved journalistuddannelserne på SDU.
Styrelsens formand, chefredaktør Per Westergård fra Fyens Stiftstidende, vurderer, at Pernille Tranbergs konkurrenter til udnævnelsen var de stærkeste i adskillige år.
”Der var mange spændende forskningsprojekter i spil. Når valget faldt på Pernille Tranberg, var det imidlertid især på grund af hendes person. Hun er en ildsjæl. Hun har kolossal indsigt i online-journalistik. Og så har hun gennemslagskraft. Hendes emne – kvalitetssikring af journalistisk indhold på nettet – er vigtigt, men i styrelsen var vi især optagede af, at hvis vi slipper en person som Pernille løs på universitetet i et halvt år, så vil der stensikkert komme noget brugbart og perspektivrigt ud af det for hele branchen,” udtaler Per Westergård ifølge en pressemeddelelse fra SDU.
Opdateret 15.27: Interview med Pernille Tranberg
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.