Foredrag, en tv-serie og retskrivningsordbogen på mobilen. Ny stor kampagne for det danske sprog skydes i gang. »Kampagnen er ikke løftede pegefingre fra bedrevidende eksperter,« lover kulturministeren.
Sproget er et hedt emne, både i redaktionslokalerne og hos kommunikationsbureauer. Og blandt journalister bliver det tit efterlyst, at børn og unge bruger mere tid på selve sproget.
Nu skyder Kulturministeriet i samarbejde med Dansk Sprognævn en to-årig kampagne i gang netop for at skabe opmærksomhed og debat om det danske sprog.
»Kampagnen tager bl.a. pulsen på dialekter, generationssprog, fremmedsprog, tegnsprog og fagsprog. Den retter sig især mod unge i skolealderen – men alle kan være med!« står der i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.
Ifølge kulturminister Per Stig Møller (K) er det vigtigt at forsvare det danske sprog netop nu.
»Vi skal bevare kærligheden til vores sprog og fornøjelsen ved at bruge det, især i en tidsalder, hvor den globale kommunikation med engelsk i spidsen let kommer til at sætte dagsorden,« siger han i pressemeddelelsen.
Kampagnen har fået navnet 'Gang i sproget', og i forbindelse med kampagnen lanceres blandt andet hjemmesiden Gangisproget.dk. Her lægger arrangørerne sprogvideoer, forklaringer og baggrundsviden ud.
Der vil også være en test, hvor du kan finde ud af, hvor gammel du er – målt på dit sprogbrug.
Og så vil Dansk Sprognævn i oktober lancere den store danske retskrivningsordbog til mobiltelefoner – ganske gratis.
Også DR er involveret i kampagnen. I løbet af 2011 vil DR producere en tv-serie i fem afsnit, der tager afsæt i baggrunden for det danske sprog. Der bliver lavet undervisningsmaterialer til hver episode.
Per Stig Møller lover, at kampagnen ikke bare bliver en omgang belæring.
»Sproget udvikler sig over tid, og i dag skyder vi en kampagne i gang,der skal holde gang i sproget. Kampagnen er ikke løftede pegefingre fra bedrevidende eksperter. Den er snarere underholdende, indlevende og medrivende,« siger han.
Kampagnen starter i morgen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er et godt initiativ - ingenting bliver bedre af ingenting. Men det er jo ikke nok. Det ville være rart med lidt bindende og forpligtende initiativer. Folketinget har flere gange afvist en egentlig sproglov, og afvist en mere specifik sproglov i forhold til universiteterne.
Men man kunne pålægge alle offentlige institutioner, og alle medier, der nu og fremover modtager statsstøtte, at udarbejde en sprogpoitik der har til formål at fremme og styrke det danske sprog.
Det ville være en god start. Da talen var om en litteraturkanon kunne man godt finde ud af at fastlægge bindende bestemmelser. Hvorfor så ikke når det gælder sproget.
Jørgen Christian Wind Nielsen
Formand
Modersmål-Selskabet