Per Stig Møllers radiokanal tager afsæt i NPR

Når kulturminister Per Stig Møller (K) i løbet af kort tid skal tage stilling til, hvordan Danmarks næste radiokanal skal udformes, så bliver det med afsæt i amerikanske National Public Radio (NPR).

Når kulturminister Per Stig Møller (K) i løbet af kort tid skal tage stilling til, hvordan Danmarks næste radiokanal skal udformes, så bliver det med afsæt i amerikanske National Public Radio (NPR). Regeringens radio-udvalg, som i næste uge afleverer dets anbefalinger til ministeriet, peger på NPR som et af de væsentligste forbilleder, erfarer Journalisten.dk.

National Public Radio er i løbet af sommeren blevet fremhævet adskillige gange som inspiration for den kommende danske 'Radio Møller'.

Her på Journalisten.dk har journalist og blogger Annegrethe Rasmussen direkte opfordret Per Stig Møller til at lave en dansk udgave af NPR.

Og i de tre mulige scenarier til den ny radiokanal, som det såkaldte FM4-udvalg nu er blevet enige om, indgår NPR altså i anbefalingerne.

Udvalget afleverer i alt tre forskellige løsnings-scenarier, der forsøger at tage højde for lytterbehov og den fremtidige udvikling i radiomarkedet de kommende 8 år. Scenarierne anviser samtidig også forskellige veje, man kan gå. Og det er så op til medieforligets partere at vælge den endelige model for Danmarks nye nationale radiokanal.

Når regeringen og forligskredsen har besluttet sig for de endelige krav til den ny station, skal det skrives om til rammevilkår. Herefter bliver udbuddet afgjort til maj næste år. Og den 1. november 2011 er det så planen, at danskerne kan tune ind på den nye radiostation.

Overordnet er budskabet fra udvalget, at der bør stilles rigtigt høje krav til den nye landsdækkende radiostation, der for alvor skal give DR konkurrence.

Undervejs har FM4-udvalget i øvrigt haft besøg af en amerikansk ekspert i radioformattering fra firmaet "P1 Research", som leverede et oplæg om forskellige public service-radioer – herunder Canadian Broadcasting og så netop også National Public Radio (NPR).

Et møde, som udvalget har omtalt som »meget inspirerende«.

Det har i dag ikke været muligt at træffe radio-udvalgets formand, Suzanne Moll, men hun har tidligere tilkendegivet over for Journalisten.dk, at den kommende radiokanal bliver "meget ambitiøs" og sagde i den forbindelse, at det indebærer, at:

»… turde udfordre lytterne. Turde lave noget, som også støder nogen fra. Og uden sammenligning, så var det noget af det, som Tæskeholdet kunne i sin tid. Stationen skal kunne tage fat i politiske emner – men måske bare på en anden måde, end vi er vant til.«

Suzanne Moll fortalte samtidig, at en ny radiokanal ikke kommer til at ligne det nuværende P1:

»Det ville være åndssvagt, hvis man lavede noget, som lignede P1, for så ville man bare få to radiostationer, der begge var smalle, og som kæmpede om de samme lyttere. Det skal snarere være en konkurrent til både P1 og P2, men den må meget gerne ramme et yngre publikum,« sagde hun og tilføjede, at alle spekulationer om, at norske P4 skulle være forbilledet, er helt forkerte.

FM4-udvalget har bestået af følgende medlemmer: Suzanne Moll (formand), Rolf Bagger, Mette Bock, Ole Søndergaard og Jesper Sehested Lund.

Læs også fagbladets reportage fra NPR i USA:

1 Kommentar

Annegrethe Rasmussen
18. AUGUST 2010
Re: Per Stig Møllers radiokanal tager afsæt i NPR

Ugens bedste nyhed. Det bliver virkelig spændende.

Hep hep hep fra USA