Per Stig freder dagbladsstøtte – netmedier raser

Utidssvarende og dybt bekymrende, lyder kritikken fra Rasmus Emborg, ansvarshavende redaktør på Avisen.dk, efter at kulturminister Per Stig Møller klokkeklart har afvist, at netmedier får del i mediestøtten inden et valg. S kritiserer også ministeren.

Utidssvarende og dybt bekymrende, lyder kritikken fra Rasmus Emborg, ansvarshavende redaktør på Avisen.dk, efter at kulturminister Per Stig Møller klokkeklart har afvist, at netmedier får del i mediestøtten inden et valg. S kritiserer også ministeren.

Danmarks kulturminister, Per Stig Møller, var også en af gæsterne til Dansk Journalistforbunds Fagfestival søndag og mandag i denne uge. Her udtalte han sig for første gang konkret om, hvorvidt de danske netmedier kan få del i mediestøtten.

Det har været diskuteret at lave det såkaldte 'dagbladsnævn' om til et 'medienævn' – og dermed også gøre andre medier end dagbladene berettigede til støtte.

Men selv om netmedierne var mødt talstærkt op til oplægget fra ministeren, blev de skuffede. Per Stig Møller slog fast, at mediestøtten ikke åbnes for netmedierne inden det næste folketingsvalg.

Den kommentar møder heftig kritik fra de danske netmedier. Ansvarshavende chefredaktør på Avisen.dk, Rasmus Emborg, er bekymret på den danske mediebranches vegne.

»Jeg synes, det er en helt uforståelig og dybt bekymrende udmelding, som er helt utidssvarende og betyder, at den danske medieverden bliver holdt tilbage fra at gennemføre en nødvendig udvikling. Vi var mange, der var klar over, at den store reform af mediestøtten ikke bliver i denne omgang, men at man ikke kan tage så lille et skridt som at lave et dagbladsnævn om til et medienævn, det virker helt uforståeligt,« siger Rasmus Emborg til Journalisten.dk.

Er du overrasket?

»Ja, det må jeg indrømme. Nu har Per Stig Møller ikke udtalt sig om sagen før i sin tid som kulturminister, men til gengæld har en række medieordførere været aktive. Hvad end det er Ellen Trane Nørby (V) eller Mogens Jensen (S), som er de to mest aktive i debatten, så har vi kunnet konstatere, at der har været en stigende erkendelse af, at det er nødvendigt at inddrage netmedierne, når vi taler mediestøtte. Derfor kommer det som en overraskelse, at sådan et lille skridt ikke kan lade sig gøre på denne side af et folketingsvalg,« siger Rasmus Emborg.

Hvilke konsekvenser får det, hvis mediestøtten ikke kommer til at omfatte netmedierne?

»Det er vigtigt at slå fast, at Avisen.dk ikke er født ud fra en forventning om at få mediestøtte, det har vi aldrig budgetteret med at få.Men det er klart, at man misser en mulighed for at give især fritstående netmedier bedre mulighed for at lave dyr kvalitetsjournalistik til nettet. Vi konkurrerer som fritstående netmedier med et 100 procent statsstøttet netmedie som DR.dk, og samtidig med de etablerede mediehuse og deres netaviser, der i høj grad lukrerer på papiravisernes indhold.«

Ifølge Rasmus Emborg er det skadeligt for både den danske mediebranche og de unge nyhedslæsere, at netmedierne skal vente længere på at få del i mediestøtten.

»Dagbladsstøtten holder en medieverden tilbage fra at foretage en nødvendig udvikling. Fordi man belønnes for at have papir, fastholdes fokus udelukkende på en gammeldags platform, der i høj grad er henvendt til den ældre del af befolkningen. Man stimulerer ikke nye medieinitiativer eller de gamle mediehuses lyst til at kaste sig ud i nye forsøg på det, alle anerkender er vigtigst: At finde en bæredygtig måde at levere indhold til nettet,« siger Rasmus Emborg og fortsætter:

»Det går helt vildt hurtigt – nu har der lige været Fagfestival, og få dage forinden var der New Media Days. Hvis man også var til New Media Days eller Fagfestival sidste gang, så kan man også der mærke, at det går hurtigt. Medieudviklingen raser af sted. Derfor er det helt vildt lang tid at kigge et år frem i tiden, uden at der sker noget overhovedet politisk. Så har man et billede af et politisk miljø, der ikke følger med.«

Per Stig Møller er blevet kritiseret fra flere sider efter sin udmelding på Fagfestivalen. Hans politiske modstander, medieordfører Mogens Jensen fra Socialdemokraterne, mener, Per Stig Møllers udtalelser er i strid med det, både Venstre og Socialdemokraterne vil med mediestøtten.

»Per Stig Møller må forholde sig til, at der er et bredt politisk flertal for, at fritstående internetmedier også skal omfattes af mediestøtten, og vi afventer kun et udspil fra ministeren, hvor dette indgår,« siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Både Mogens Jensen og Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, har tidligere meldt ud, at de støtter en omlægning af den danske mediestøtte, så også netmedierne kommer i betragtning. Men ved en debat arrangeret af netværket for danske onlinejournalister slog de begge fast, at det skal ske gradvist – og at første skridt må være at definere, hvad publicistiske medier er.

Mogens Jensen har i dag over for Journalisten.dk afvist at komme nærmere ind på, hvilken konkret forskel der kommer til at være i mediestøtten, hvis Socialdemokraterne kommer i regering.

»Vedrørende vores holdninger til mediestøtte vil vi senere spille ud med fælles oplæg om dette med S, SF og R,« skriver han i en mail.

Per Stig Møllers udmelding er i øvrigt også blevet kritiseret af Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM), der mener, det koster Danmark penge og konkurrenceevne at vente.

»Jeg savner en regering og en kulturminister, der kommer ind i kampen her. Hver dag, man venter, er en mulighed, der går tabt. Google sidder på 40 procent af den danske annonceomsætning, og jo længere tid, der går, jo flere annoncekroner ryger der ud af landet. Regeringen påtager sig et stort ansvar ved sin laden stå til,« siger direktør for FDIM og tidligere medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre, Morten Helveg Petersen, til Mediawatch.

Dansk Journalistforbund støtter ideen om et mediestøttenævn, der kan sikre støttekroner til publicistiske medier, uanset om de er på net eller på tryk. DJ er tilhængere af, at støtten skal fordeles ud fra en præmis om, at indholdet lever op til nogle journalistiske idealer, fremgår det af forbundets notat om et nyt mediestøttenævn fra sidste år.

Læs her alle artikler i Journalisten.dks tema om Fagfestival 2010

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
18. NOVEMBER 2010
Afskaf mediestøtten

Det eneste rigtige ville da være, at man helt afskaffede mediestøtten, det er da fjollet, at skatteyderne skal holde liv i en hel branche, som kun kan leve på overførselsindkomst.

Det er da også meget flovt, at alle de medier som påstår, at de er frie og uafhængige er økonomisk afhængige af mediestøtten, og det er jo åbenlyst, at mediestøtten er et fint værktøj, hvormed den siddende regering kan styre pressen, så den ikke bliver alt for kritisk.

 Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen