Per og public service

LEDER. Voldsom var benovelsen, da Per Mikael Jensen sagde sit internationale topjob i New York op og med sin velklædte gadedrengecharme indtog Kvægtorvet og de danske medier.TV 2 skulle have en ordentlig spand kommerciel kul, lød budskabet fra den nyudnævnte TV 2-direktør på de lyserøde sider i de danske dagblade.I dette nummer af Journalisten lyder direktøren mere, som om han taler på Vallekilde højskole:

LEDER. Voldsom var benovelsen, da Per Mikael Jensen sagde sit internationale topjob i New York op og med sin velklædte gadedrengecharme indtog Kvægtorvet og de danske medier.

TV 2 skulle have en ordentlig spand kommerciel kul, lød budskabet fra den nyudnævnte TV 2-direktør på de lyserøde sider i de danske dagblade.

I dette nummer af Journalisten lyder direktøren mere, som om han taler på Vallekilde højskole:

»Der er tale om forholdsvis bløde værdier, for som public service-kanal skal TV 2 være god til nyheder, baggrund, dokumentar og drama,« siger han.

I en mail til medarbejderne skriver Per Mikael Jensen, at han 'sidder med en øl' i sit køkken. Der i køkkenet tænker han så, skriver han, at kommerciel succes – særligt på lang sigt – kun kan ske ved at levere 'et usædvanligt stærkt redaktionelt produkt'.

Det er den slags, mediefolk kan lide at høre.

Vi ved ikke, om Per Mikael Jensen segmenterer sit budskab, alt efter hvem han taler med. Men Journalisten vil fastholde ham på de sidste to bundter af smukke ord.

Måske er ordene mere højstemte, end virkelighedens programflade på Danmarks mest populære tv-kanal kan bære. TV 2 er allerede i dag en fuldblods kommerciel kanal, konstaterer reklamedirektør Henrik Jensen. En beregning, som DRs tidligere generaldirektør Christian S. Nissen lægger frem i Journalisten, viser, at mens fakta- og nyhedsudsendelser udgør halvdelen af programfladen på DR, så nærmer TV 2 sig med hastige skridt en tredjedel.

TV 2s public service-funktion er allerede væk, konkluderer han.

De to er enige om, at den udvikling er strøget lige hen over hovedet på politikerne. Regeringen vil i løbet af de nærmeste uger udsende et oplæg til et nyt medieforlig. Når alle EU-retssagerne om TV 2 er overstået, skal kanalen sælges, og en accept af denne plan er en betingelse for at komme med i et nyt medieforlig.

Oppositionens modspil er vagt. Socialdemokraterne har svært ved at levere troværdige forklaringer på, hvor pengene til kvalitet skal komme fra, når det analoge tv-signal slukkes i 2009. Til den tid har TV 2 ikke længere monopol på landsdækkende reklame-tv, og samtidig har EU-kommissionen signaleret modstand mod direkte støtte eller licensmidler til en reklamebetalt kanal.

Regeringen mener, at man kan styrke økonomien ved at gifte TV 2 ind i en rig mediekoncern. Men sporene fra regeringens mislykkede salg af en landsdækkende radiofrekvens til Sky Radio skræmmer. Her blev de public service-forpligtelsen klaret med det erotiske magasin "Romantica".

Det er usandsynligt, at en mulig køber som mediekoncernen RTL Group på længere sigt vil lade sig binde af fine formuleringer om public service, hvis ikke programfladen skæpper i kassen.

Sættes TV 2 til salg, er det afgørende, at det bliver ved en såkaldt skønhedskonkurrence, hvor man gennemgår de udvalgte køberes planer og hidtidige vilje til at investere i kvalitet. Og så er det nok klogt, at staten beholder en stor sjat af aktierne, hvis køberen skejer ud. Der er trods alt brugt mange licens- og skattekroner på at bygge kanalen op.

Dommen over folketings-flertallet – og den bløde udgave af Per Mikael Jensen – vil blive hård, hvis TV 2 bryder løfterne og skærer yderligere ned i andelen af nyheder og faktaprogrammer.

Jakob Elkjær
Ansvarshavende redaktør
Journalisten

# Læs også i dette nummer af Journalisten: »Værsgo, Per Michael Jensen: En købmandsstrategi for TV 2«, »TV 2 er blevet kommerciel – for længst« og »Jeg ved intet om tv«.

0 Kommentarer