»Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«

TV 2-ledelsen med Per Mikael Jensen i spidsen begik en brøler ved at investere i det ene store projekt efter det andet. »De troede, at de kunne gå på vandet,« skriver tidligere bestyrelsesformand for TV 2 Lone Kühlmann.

TV 2-ledelsen med Per Mikael Jensen i spidsen begik en brøler ved at investere i det ene store projekt efter det andet. »De troede, at de kunne gå på vandet,« skriver tidligere bestyrelsesformand for TV 2 Lone Kühlmann.

»Groft sagt handler det om to måder at opfatte købmandskab på: Skal man sætte tæring efter næring, eller skal man ekspandere sig ud af krisen for penge, man ikke har.«

Sådan lyder det fra Lone Kühlmann – bestyrelsesformand for TV 2 fra 1994-1999 – i en mediekommentar i Information i dag, hvor hun reflekterer over TV 2s situation oven på det store underskud, de fremlagde onsdag. Hun mener, at den tidligere ledelse med Per Mikael Jensen i spidsen hørte til den sidste kategori, og det var en fejl.
»Per Mikael Jensen smed flere håndfulde bolde op i luften og er ude af døren, nu hvor de falder ned,« skriver hun blandt andet.

Per Mikael Jensen var ifølge Lone Kühlmann en mediedarling for sit iværksætteri, da han på blot 18 måneder i direktørstolen hos TV 2 startede det ene store projekt efter det andet: TV 2 News, TV 2 Sport, TV 2 Forlag, TV 2 Radio og magasinet Vi med Hund.
»Det sidste har jeg ikke tal for, men de øvrige aktiviteter giver alle betydelige underskud,« skriver hun.

Lone Kühlmann fremhæver TV 2 Radio som en ualmindeligt dårlig forretning, som ledelsen også blev advaret imod at kaste sig ud i.
»Sandheden er, at direktionen, i hvert fald den øverste direktør, troede, at de kunne gå på vandet,« skriver hun.

Det var ikke muligt at få fat i Per Mikael Jensen, men han har tidligere sagt, at de store initiativer handlede om at gøre TV 2 mindre sårbart, fordi der kommer færre reklamekroner i tv.

5 Kommentarer

Jako Groes
30. MARTS 2008
Re: »Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«

Den nyligt afgåede direktør er altid den første, der står for skud, når elendige tal melder sig efterfølgende - og med diverse forhåndsafskrivninger har den ny direktør selvfølgelig sørget for, at tallene er maksimalt elendige.

Når det er sagt, har Per Mikael Jensen et pænt stykke handlet efter bundet mandat fra bestyrelsen - det *skulle* gå stærkt, mente den - og der *var* en tro på, at alle problemer ville blive overvundet undervejs.

Så kom afmatningen i økonomien, og selv om den lige så lidt som den afgåede direktør kan tjene som den i sig selv skyldige, så sætter afmatningen lige så naturligt TV2's eksisterende svagheder i relief.

TV2's største svaghed er og har gennem en del år allerede været, at stationen har været 99,9 procent optaget af sine seertal sammenlignet med især DR men også de kommercielle kanaler i øvrigt.

Kun de sidste 0,1 procent af opmærksomheden har i tide været rettet mod nye de nye medier, som nu flytter væsentlige annonceindtægter væk fra sendeflade-kanalerne. De kommende år bliver denne trafik kun stærkere. Og TV2 er vågnet op alt for sent.

Derfor mente den gamle bestyrelse, at det skulle gå så stærkt med at erobre nye territorier. Derfor ansatte de lige præcis Per Mikael Jensen. Derfor købte han og etablerede nye aktiviteter med arme og ben. Derfor rammer den økonomiske afmatning TV2 så hårdt. Og derfor står virksomheden i dag med ny bestyrelse, ny ledelse og en hoben af særdeles uafklarede strategier og problemer omkring samtlige sine hovedaktiviteter.

So much for the blame game. Lad os nu stille og roligt se, hvad hr. Liebst og fru Eldrup kommer op med :)

 

 

Ole Andersen
29. MARTS 2008
Re: »Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«

Kære Erik, du vrøvler nu. Virkelig meget, synes jeg. Og det ligner dig ikke.

Gu’ skal en bestyrelse være knivskarp forretningsmæssigt, og det lyder også lækkert, at en bestyrelse altid skal ”have en nr. 2-mand holdende varm og køreklar i garagen”, som du skriver, når nr. 1 svigter.

Det har bare intet med sagen Per Mikael Jensen og TV 2 at gøre. I mange tilfælde vil en skarp nr. 2 i øvrigt hurtigt blive rangeret ud på spor 6 for ikke at true kandidaten på spor 1.

Staten og ejeren af TV 2, repræsenteret ved kulturminister Brian Mikkelsen (K), gik absolut ikke i sort i forbindelse med Per Mikael Jensens fratræden. Nej, jeg tror, ministeren var lettet. Og han benyttede selvfølgelig anledningen til at udskifte en talentløs bestyrelsesformand Niels Boserup m.fl..

Ministeren havde nok gjort det alligevel, før Per Mikael Jensen havde et nyt job på hånden og lagt an til en ny heltelanding i Sverige. Gud ske tak og lov for, at Per Mikael nu skal arbejde med privat kapital.

At det skulle være ”bad attitude” at forholde sig til en fratrådt direktør i en statsejet virksomhed, når dennes direktør skynder sig ud af bagdøren inden resultatet af eskapaderne er gjort op og er blevet offentlig tilgængelig, er selvfølgelig noget værre vrøvl. Din egen succesfulde avis lever af det, og den dyrker det ihærdigt og voldsomt.

Hvem fanden skulle man ellers forholde sig til?

Per Mikael Jensen har i øvrigt flittigt kommenteret den nye ledelse og dens massive nedjustering af TV 2s økonomi. Og så vidt jeg husker, sluttede han et interview for nylig af med, at han fortryder, han ikke fyrede flere af de gamle chefer!

At man skrider før regnskabets time, fritager altså ikke den pågældende chef for en bedømmelse og et ansvar. Det er sund fornuft, Erik.

Flere hundrede ansatte på det statslige TV 2 kommer formentlig nu til at betale prisen for den tidligere ledelses horrible økonomiske dispositioner.

Dette er ikke et personspørgsmål. Men Per Mikael Jensens medie-skamroste, offensive initiativer, en radio, en 24-timer kanal m.m.., var til minutiøs bedømmelse af den tidligere ledelse på TV 2. Den var henholdende, fordi økonomien i disse projekter så fuldkommen syg ud! Det gav ikke mange point i pressen, men set i bakspejlet var det sund fornuft at lade det ligge. TV 2 var/er jo også til salg.

Så der var altså ikke tale om, at Per Mikael Jensen søsatte nye banebrydende initiativer. Han trykkede bare på knappen og udløste tabsgivende projekter - med vidt åbne øjne! Og han blev hyldet for det og bliver det stadig – senest af dig, Erik!

Ville du reagere på samme måde, hvis det var ledelsen i DONG, Banedanmark, DSB etc. vi talte om.

Nej, du vrøvler!

TV 2 News og TV 2 Radio har været kostbare forretninger for ejeren, staten. Om disse forretninger vil give overskud på sigt, har hverken jeg eller mange andre nogen anelse om. Men de blev startet uanset risikoen for, at millionerne ville fosse ud af kassen. At kalde sådan en mand for ”den rigtige på det rigtige tidspunkt” og oven i købet fastholde det, er bizart i forhold til konsekvenserne for de mange mennesker, der nu skal fyres fra TV 2.

Men din stædighed og betagelse, Erik, ligger helt i forlængelse af den mediemæssige opdrift, der bar Per Mikael Jensen rundt i 18 måneder – ”denne frygtløse terminator”, der ruskede op i TV 2, som Jyllands-Posten engang portrætterede ham.

Per Mikael Jensen var IKKE den rigtige mand på det rigtige tidspunkt. Det er objektivt ubestrideligt.

Den tidligere bestyrelsesformand Lone Kühlmann (1994-99) er i dagbladet Information i tvivl om, hvorvidt TV 2s ”entrance into publishing” med programmet og magasinet ”Vi med Hund” giver underskud. Jeg tror det. Desværre.

Hvad værre er for dig, Erik, seerne og ejeren:

”Vi med Hund” er baseret på en samling billige programmer fra provinsbyer i England om uvorne hundehvalpe og deres ulykkelige forældre.

Skåret ud i pap og med et minimum af research handler det om, at disse ejendommelige skod-programmer kombineret med et latterligt, dansksproget hundemagasin var Per Mikael Jensens eneste selvstændige tanke i de 18 måneder, han huserede i den statslige virksomhed. Længere er den ikke.

Per Mikael Jensen ”ruskede op” i virksomheden ved at drive en masse ledere- og mellemledere på vild flugt. En praksis, der ofte er udtryk for ledelsesmæssig handlekraft i dansk erhvervsliv. Det skal jeg ikke tage stilling til.

Omfanget af ledelsesflugt på TV 2 var usædvanlig stort og normalt skærpende for mange journalisters nysgerrighed. Men en nysgerrighed, der aldrig blev omsat, selv om det var de ledere, der sammen med de mange medarbejdere havde gjort TV 2 til landets mest populære TV-station.

Nu flygtede de, og Per Mikael Jensen var helten og er det tilsyneladende fortsat i visse kredse.

Come on, Erik.

Du sammenligner TV 2s ”store satsninger” med din egen avis Børsen, der har surfet op ad en succesbølge i mange år og snart er landets største avis.

Skam dig!

Den rigtige mand på det rigtige tidspunkt på TV 2? Vor herre bevares…

Ses vi stadig i Tivoli til sommer, Erik?

 

  

 

  

Erik Svarre
28. MARTS 2008
Re: »Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«
Mange tror – desværre – at et bestyrelsesmedlemskab/formandskab svarer lidt til et æremedlemsskab i en forening, hvor man så kan sidde og hygge sig lidt med de andre æresmedlemmer. Det gælder vist i høj grad i TV2.

En bestyrelse skal være knivskarp forretningsmæssigt – lidt lige som bestyrelsen på Ole Andersens gamle arbejdsplads, Berlingske Tidende, var en gang – før en idiotisk chefredaktør Wivel gjorde totalt i nælderne ved at samarbejde med de gamle kommunister om en fuldstændig hovedløs historie om Riffelsyndikatet. Siden er det bare blevet værre og værre med bestyrelserne i det foretagende – med et foreløbigt højdepunkt i øjeblikket!

Ole Andersen ved selvfølgelig godt, at det er sådan en forretningsmæssig bestyrelse, der har siddet i mit bladhus – og har stået bag de kæmper chancer og særdeles risikobetonede beslutninger, der er blevet taget igennem årene. Iøvrigt beslutninger, der er meget lig, dem, som blev taget på TV2 – nemlig at gøre et højt konjunkturfølsomt foretagende mere uafhængigt af disse evige svingninger.

Hvis bestyrelsen/staten ikke var gået helt i sort i forbindelse med Per Mikael Jensens fratræden, men havde været sit ansvar bevidst og gjort sit hjemmearbejde med altid at have en nr.2-mand holdende varm og køreklar i garagen, så var katastrofen nok ikke blevet så stor. Det er er i hvert fald fuldstændig forkert at begynde at sende aben tilbage til en fratrådt direktør. Det ved Ole Andersen selvfølgelig også er »bad attitude«, som ikke fører nogen vegne – slet ikke frem ad.Ole Andersen
28. MARTS 2008
Re: »Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«

At kalde Per Michael Jensen den helt rigtige mand på det rigtige tidspunkt for TV 2 er en bemærkelsesværdig iagttagelse. Specielt efter at det næsten lykkedes for Per Mikael på bare 18 måneder at køre den statsejede tv-station helt i sænk. Både økonomisk og ledelsesmæssigt. Nu "slipper" virksomheden med massefyringer. Og jeg tvivler på, at Børsen ville have udviklet sig til landets mest succesrige avis, hvis ledelsen havde udvist samme forretningsmæssige adfærd som Per Mikael og Anders Kronborg.

Den rigtige mand på det rigtige tidspunkt...hmmm 

 

Erik Svarre
28. MARTS 2008
Re: »Per Mikael har ansvar for TV 2-krise«

Bvrad.....som de siger i Radiserne, når den er helt gal.

Hvis Lone Kühlmanns bondekone-filosofi om forretningsudvikling havde været gældende i mit eget foretagende, så var avisen aldrig vokset – og nu nærme sig at være Danmarks største avis.

 Per Michael Jensen var den het rigtige mand på det rigtige tidspunkt. Han kan ikke bebrejdes noget som helst – og havde da også en enig bestyrelsen bag sine initiativer. Dertil havde han også en begejstret journalistgruppe bag sig – som det også fremgik af Jes Dorph Petersens udtalelser til Politiken i går.

Enhver bestyrelses pligt er at have en nr. 2-mand, der straks kan sættes ind, hvis en dygtig nr. 1-mand som Per Michael Jensen får andre udfordringen. Den pligt har TV2-bestyrelsen svigtet. Aben i hele den øjeblikkelige  affære ligger derfor hos en svag bestyrelse.

Jeg har bemærket flere egnede nr.2-folk i TV2-organisationen – som bestyrelsen helt overså, da man valgte ny direktion. Måske skulle TV2-bestyrelsen gøre sig mere umage med at se sig godt om i egne rækker! 

 

 

Flere