Per Folkver: World Press Photo er ikke for amatører

Tidligere fotochef Per Folkver er helt åben for mobiltelefon-billeder på World Press Photo-udstillingen, men amatørerne kan holde deres egen konkurrence, siger han efter Nicolai Howalts kritik.

Tidligere fotochef Per Folkver er helt åben for mobiltelefon-billeder på World Press Photo-udstillingen, men amatørerne kan holde deres egen konkurrence, siger han efter Nicolai Howalts kritik.

»World Press Photo-tanken synes tilbageskuende i sin form og bringer intet nyt frem. Den er uraffineret, kynisk og beregnende«.

Sådan skrev fotografen Nicolai Howalt i sin kritik af World Press Photo-udstillingen, hvor han gerne så æstetiske chok-effekter afløst af nytænkning i form af mobiltelefon-billeder taget af almindelige mennesker:

»Hende, som er på stedet, på det rette tidspunkt, øjenvidnet, dem, som dokumenterer det, der sker i ellers lukkede verdener, hvor pressefotografer med pressekort og store kameraer ikke har adgang«, skriver han.

Per Folkver, der selv har siddet i World Press Photo-udvalgskomiteen tre gange, hilser diskussionen om fornyelse velkommen. Men amatørerne må nøjes med at kigge på, slår han fast.

»De kan sgu holde deres egen konkurrence. Den her konkurrence er primært for folk, der lever af at fotografere,« siger han.

Men når han indsniger et lille 'primært', er det fordi han faktisk selv har været med til diskutere at tage amatørfotos ind i konkurrencen som nyhedsbilleder.

»Jeg sad med i udvælgelsen det år, der kom billeder fra Abu Ghraib-fængslet, hvor alt jo næsten handlede om det. Det var jo billeder, der var taget af soldaterne med deres mobiltelefoner, og der diskuterede vi, om man skulle åbne op og tage dem ind,« fortæller han.

Dengang kunne det ikke lige lade sig gøre. World Press Photo er en stor organisaton, der ikke lige ændrer reglerne fra dag til dag. Og det er godt, det er sådan, mener Folkver.

»World Press Photo har 55 år på bagen, og i alle de år har man formået at holde konkurrencen som den vigtigste i verden. Når det har kunnet lade sig gøre, er det fordi, man har formået at holde sig fri af politiske diskussioner og bevare en fuldstændig vandtæt model. Men jeg ved, man diskuterer de ting her, for selvfølgelig vil man gerne gøre udstillingen – lokomotivet – så spændende som muligt,« siger han.

Personligt ser gerne motiltelefon-fotos i konkurrencerne, men de skal tages af professionelle siger han og nævner som eksempel fotografen David Guttenfelder, der blandt andet er berømt for sine iPhone-billeder fra Afghanistan.

»Men uden æstetiske overvejelser kan du ikke fortælle historien,« responderer han til Nicolai Howalts lede ved det gennemført æstetiske element.

Folkver mener, Nicolai Howalts kritik dybest ser er udtryk for en fotografisk tendens, der søger væk fra fotojournalistikken.

»Nicolai er i et kunstnerisk spor, hvor han vil afprøve nogle andre ting. Ser man hans seneste udstilling, så er det ikke fotojournalistik, det er kunst. Man er nødt til at sondre. Der er forskel på at koge og stege kartofler«.

0 Kommentarer