Danske fotografer vælger den fede betaling i PR- og reklamebranchen. Derfor er det forventeligt, at der ikke var nogen danske vindere ved uddelingen af World Press Photo, siger Politikens fotochef.
11 gange har danske fotografer vundet priser ved den prestigefyldte fotokonkurrence World Press Photo. Men i år vandt danske fotografer intet. Og det er ikke overraskende, mener fotochef på Politiken, Per Folkver, der var dommer i konkurrencen. Der er nemlig for få penge i at lave reportagefotos, så i stedet satser danske fotografer i stigende grad på PR- og reklamefotos, mener han.
»Hvis Danmark fortsat skal være blandt de bedste inden for reportage og dokumentar, skal de danske fotografer have mulighed for at folde sig ud. Men der er ikke penge i reportagefotografi, så selv om fotograferne er superdygtige, når de forlader DJH, skal de have smør på brødet, når de får kone og børn,« siger han til Journalisten.dk
For fotografer er der ifølge Per Folkver især penge i reklamebranchen, informationsbranchen, årsrapporter for statslige institutioner eller private firmaer. At brænde for en sag, rejse ud i verden og prøve at viderebrige sine oplevelser er økonomisk et håbløst forehavende, mener han.
Per Folkver har selv en fortid i fotogruppen Ragnarok, der blandt andet talte Nicolai Howalt, Morten Bo, Poul Rasmusen og Kissen Møller Hansen. I Ragnarok finansierede pengeopgaver de mindre indbringende reportageture ud i verden.
»Jobs gav penge til projekter, og projekter gav ny energi,« som han siger.
Det er mindre almindeligt i dag.
»Jeg ved ikke hvorfor. Men folk ser nok mere på, hvad de tjener på hver enkelt opgave.«
Ifølge Per Folkver, som selv er fotochef på Politiken, er der færre penge på aviserne til at sende fotografer på reportage. Samtidig har omlægningen af Berlingske Tidende og Jyllands-Posten til tabloid gjort det sværere at bringe fotos i stort format.
»En side i en tabloidavis er halvt så stor som en broadsheet, så der er ganske enkelt mindre papir at trykke på,« siger han.
5