Per Folkver: Fotografer går efter pengene

Danske fotografer vælger den fede betaling i PR- og reklamebranchen. Derfor er det forventeligt, at der ikke var nogen danske vindere ved uddelingen af World Press Photo, siger Politikens fotochef.

Danske fotografer vælger den fede betaling i PR- og reklamebranchen. Derfor er det forventeligt, at der ikke var nogen danske vindere ved uddelingen af World Press Photo, siger Politikens fotochef.

11 gange har danske fotografer vundet priser ved den prestigefyldte fotokonkurrence World Press Photo. Men i år vandt danske fotografer intet. Og det er ikke overraskende, mener fotochef på Politiken, Per Folkver, der var dommer i konkurrencen. Der er nemlig for få penge i at lave reportagefotos, så i stedet satser danske fotografer i stigende grad på PR- og reklamefotos, mener han.

»Hvis Danmark fortsat skal være blandt de bedste inden for reportage og dokumentar, skal de danske fotografer have mulighed for at folde sig ud. Men der er ikke penge i reportagefotografi, så selv om fotograferne er superdygtige, når de forlader DJH, skal de have smør på brødet, når de får kone og børn,« siger han til Journalisten.dk

For fotografer er der ifølge Per Folkver især penge i reklamebranchen, informationsbranchen, årsrapporter for statslige institutioner eller private firmaer. At brænde for en sag, rejse ud i verden og prøve at viderebrige sine oplevelser er økonomisk et håbløst forehavende, mener han.

Per Folkver har selv en fortid i fotogruppen Ragnarok, der blandt andet talte Nicolai Howalt, Morten Bo, Poul Rasmusen og Kissen Møller Hansen. I Ragnarok finansierede pengeopgaver de mindre indbringende reportageture ud i verden.
»Jobs gav penge til projekter, og projekter gav ny energi,« som han siger.
Det er mindre almindeligt i dag.
»Jeg ved ikke hvorfor. Men folk ser nok mere på, hvad de tjener på hver enkelt opgave.«

Ifølge Per Folkver, som selv er fotochef på Politiken, er der færre penge på aviserne til at sende fotografer på reportage. Samtidig har omlægningen af Berlingske Tidende og Jyllands-Posten til tabloid gjort det sværere at bringe fotos i stort format.
»En side i en tabloidavis er halvt så stor som en broadsheet, så der er ganske enkelt mindre papir at trykke på,« siger han.

5 Kommentarer

Lars Lindskov
19. FEBRUAR 2009
Re: Per Folkver: Fotografer går efter pengene
Kære Jakob

Tak for dit svar. Der er masser af diskussion på PF´s hjemmeside

http://www.pressefotografforbundet.dk/

mvh
Lars L
Jakob Albrecht
18. FEBRUAR 2009
Re: Per Folkver: Fotografer går efter pengene

Kære Lars
Per Folkver skrev om World Press Photo i sin fotokommentar i Politiken i weekenden.
Jeg har efterfølgende interviewet ham til Journalisten.dk.
Så ja, alle citater er fra det interview.
Du har ret i, at det en interessant diskussion om kvalitet i fotojournalistik, og om hvordan man kan få sin privatøkonomi til at hænge sammen som fotograf.
Det kunne være spændende at høre din vurdering af problemstillingen som PF-formand.
Hilsen Jakob Albrecht

Lars Lindskov
17. FEBRUAR 2009
Re: Per Folkver: Fotografer går efter pengene
Dette kan jo blive en ganske spændende diskussion - særligt når vi får afdækket lidt af baggrunden. Jeg er nemlig lidt forvirret over den oprindelige artikel - og den form der bliver anvendt. Så derfor må redaktionen på banen:

Er alle citater fra udtalelser til journalisten.dk?  Eller er noget hentet andre steder fra - og i givet fald, hvorfor er der så ikke kildeangivelse?

"11 gange har danske fotografer vundet priser ved den prestigefyldte fotokonkurrence World Press Photo" Hvad betyder 11 gange? Er det det antal gange danske fotografer har vundet priser?

Danske fotografer laver stadig fremragende fotojournalistik og der skal ikke blive "finans-krise-stemning", fordi der blandt 98.268 fotografier indsendt af 5.508 fotografer fra 124 lande et enkelt år ikke er billeder af danske fotografer. Men lad os endelig tage en snak om god fotografi og fotojournalistik - det er faktisk grunden til at lave konkurrencer.....

Måske er World Press Photo i større krise end dansk fotojournalisti, når man ser disse prisbelønnede billeder

http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1454&Itemid=223&bandwidth=high

mvh
Lars Lindskov


Martin Nielsen
16. FEBRUAR 2009
Re: Per Folkver: Fotografer går efter pengene
Ingen danske prisvindere ved dette års udgave af prisuddelingen... Og hvad så?! Om det er indehaveren af et dansk pas eller ej, der tager de bedste billeder, er da fløjtende ligegyldigt, så længe niveauet i konkurrencen er tilstrækkeligt højt. Faktisk kan dagbladene bare købe de nødvendige fotos af lokale fotografer, hvilket iøvrigt blot er med til at højne levestandarden i eksempelvis Libanon eller andre steder, så fint med mig... Det er jo bare fotos.
Gitte Merrild
16. FEBRUAR 2009
Re: Per Folkver: Fotografer går efter pengene

kære Per. Det er alle freelancere, der går efter de bedste penge for deres arbejde - og dem er der ikke mange af i nyhedsbranchen. Hverken blandt de trykte eller æterbårne medier. Derfor myldrer fotografer og journalister over i informations/kommunikationsområdet, ikke blot når de får familier, men når vi får "voksne" udgifter og også vil på ferie, i biffen, have en bil, en ny sofa og måske et permanent sted at bo. Du kan bare kigge på hvor mange kurser DJ udbyder om at skifte til kommunikationsbranchen. Jeg har selv deltaget i dem.

Aviserne lønner ikke godt for hverken tekst eller fotos - det har været kendt i årtier blandt freelancere og er et dilemma for mange af os, at vi ikke kan leve af at lave spændende artikler og fotos til landets store medier. Det er fagblade, magasiner, organisationer og kommunikationsopgaver, der sikrer os en månedsløn. Desværre er markedet blevet så voldsomt indsnævret.

 

Flere