Per Folkver er død

Fotograf Per Folkver døde pludselig natten til søndag. Han blev 61 år. "Per Folkver var et fyrtårn i dansk fotografi," lyder det fra Pressefotografernes formand, Lars Lindskov

En af de store i dansk pressefotografi er gået bort. Per Folkver døde pludseligt natten til søndag, 61 år gammel.

Per Folkver var fotograf på Politiken. Den avis, hvor han fra 2001 til 2009 var fotochef. Han startede karrieren som pressefotograf i fotokollektivet Ragnarok og gik over Jyllands-Posten til Politiken. Per Folkver har også været aktiv i Pressefotografforbundet, han har været dommer flere gange ved Årets Pressefoto, og det var Folkver, der i 2012 redigerede Pressefotografforbundets store jubilæumsbog "Vidnerne: Historien – Dansk pressefotografi i 100 år".

I løbet af søndagen mindedes en lang række danske fotografer og mediefolk Per Folkver.

"Per Folkver var et fyrtårn i dansk fotografi og har haft ekstremt stor betydning for det fotojournalistiske miljø i Danmark og mange andre steder i verden. Masser af foredrag om fotografi rundt i verden og masser af dommergerninger – blandt andet tre gange som dommer i World Press Photo siger en del," skriver Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, i sin nekrolog.

»Han forandrede Politikens billedpolitik og billedsyn i en helt ny retning. Han ændrede det fra et slags klassisk fotografi til noget mere ukontrollabelt. Han var anarkist på mange måder, og den eneste regel for fotografiet var, at alt kunne lade sig gøre – hvis man ellers fortalte historier. Om billedet var pivhamrende uskarpt og rystet, var han ligeglad med, hvis det havde et sprog,« siger fotograf Jan Grarup til Politiken.

"En af mine største inspirationskilder. En mentor i de unge sårbare år på fotojournalistuddannelsen. Et ikon i dansk fotografi. Manden, der lærte mig nærvær og vildskab. Lave koncepter. Manden der fik mig til at finde det inderste af fotografen i maven, og som er en af dem, jeg kan takke for min første fotobog, Langenæs/Århus/Danmark, er gået bort. Per Folkver, jeg skylder dig så meget," skriver fotograf Lars Bech på Facebook.

Per Folkver efterlader sig sin hustru og to voksne børn.

Journalisten har bragt citatet fra Lars Bechs Facebook-profil med tilladelse.

0 Kommentarer