Pentagon bag nyt propaganda-projekt

Et globalt netværk af militærstyrede medier skal levere 'præcise og sande' nyheder i verdens brændpunkter. Overlagt bedrag, siger eksperter.

Et globalt netværk af militærstyrede medier skal levere 'præcise og sande' nyheder i verdens brændpunkter. Overlagt bedrag, siger eksperter.

Fjenden har erobret nyhedsstrømmen i Mellemøsten med deres propaganda. Men nu sætter det amerikanske forsvarsministerium ind for at levere »præcis og sand information« til folket.

Det er logikken bag et nyt netværk af medier, fortrinsvis webaviser, der skal sikre, at sandheden kommer ud i områder, hvor amerikanske interesser har det svært. Det skriver USA Today.

Blandt andet skal netavisen Mawtani.com dække Irak. Den ligner en almindelig netavis, men nyhederne er nøje udvalgt af det amerikanske militær.

Indholdet skrives fortrinsvis af lokale journalister, men vælges af det amerikanske militær. Det møder benhård kritik fra eksperter i journalistik.

»Det her handler om at styre budskabet, enten ved at aflede medierne eller ved at få din version af historien ud før de andre,« siger Amy Mitchell fra det anerkendte institut Project for the Excellence in Journalism.

Pentagon har også netaviser, der skal fortælle, hvordan tingene virkelig hænger sammen, til befolkninger i Nordafrika og på Balkan. De arbejder nu på at nå sydamerikanerne som det næste mål.

Projektet kommer i kølvandet på New York Times' afsløring af, at Pentagon forsøger at styre den offentlige mening ved at lække udvalgte oplysninger til forskellige tv-stationers kommentatorer, der ellers bliver betalt for at være uafhængige.

Ifølge USA Today er det et led i Pentagons nye store satsning på at fremme amerikanske interesser ved at styre medierne.

Fra det respekterede Harvard University lyder der skarp kritik af den nye linje, der bliver kaldt »overlagt bedrag«. Her understreger man, at målgruppen for Pentagons propaganda er befolkninger som den irakiske, der er vant til, at staten styrer deres nyheder.

»Det svækker journalistikkens rolle som en objektiv tilskuer,« siger Marvin Kalb fra centeret for presse og politik.

0 Kommentarer