Pensionist i praktik

Siden 71-årige Søren Jakobsen gik på pension som journalist, er webfolket rykket ud fra Sibirien og ind i redaktionens hjerte. Journalisten gav ham den gamle stol på Ekstra Bladet tilbage. Kort efter strøg hans første historie i top fem med 21.000 klik inden fyraften. »Fantastisk!« siger han.

Siden 71-årige Søren Jakobsen gik på pension som journalist, er webfolket rykket ud fra Sibirien og ind i redaktionens hjerte. Journalisten gav ham den gamle stol på Ekstra Bladet tilbage. Kort efter strøg hans første historie i top fem med 21.000 klik inden fyraften. »Fantastisk!« siger han.

ONLINE. »Er der nogen, der ved, om transvestitten også puttede cement i sin egen bagdel?«

Spørgsmålet fra Mette Fleckner, jourhavende på ekstrabladet.dk, bryder morgenstilheden på redaktionen. Men Søren Jakobsen reagerer slet ikke. Måske har han ikke hørt spørgsmålet, måske er tonen bare ikke anderledes, end dengang Ekstra Bladet var hans avis.

Nu sidder han her igen. På tredje sal i Politikens Hus på præcis samme plads, hvorfra han i gamle dage ledte slaget som redaktionschef. Umiddelbart er springet ikke stort: Det er trods alt kun fem år og 363 dage siden, at han blev fejret med kage og skåltaler, inden han vendte ryggen til den papiravis, han havde arbejdet for i en menneskealder. Men hvad angår medieudviklingen, er springet enormt. Han har aldrig skrevet eller redigeret en artikel til avisens onlinedel, der med 1,5 millioner brugere i dag er landets tredjemest besøgte efter Dr.dk og Krak.dk.

»Da jeg stoppede for seks år siden, var annonceindtægterne fra internettet først stille og roligt ved at fremgå i regnskabet,« siger Søren Jakobsen, da Journalisten møder ham en uge tidligere for at snakke om eksperimentet.
»Det var et passende tidspunkt for mig at blive pensioneret på. Det begyndte at gå meget hurtigt det hele. Der er ikke tid til at gå ud og møde kilderne, og man kan ikke få lov til at lave de stort anlagte artikler – det er det kedelige ved udviklingen. Jeg ville sige nej til at blive ansat i dag, tror jeg. Men lidt nysgerrig er man vel.«
Journalisten har udfordret 71-årige Søren Jakobsen til at starte forfra som praktikant på ekstrabladet.dk. Seniorpraktikant, kalder han det selv.

Klokken er cirka 08.30, da jourhavende Mette Fleckner kalder folk sammen til morgenmøde. Det er lidt over to timer siden, at redaktionen i København overtog nyhedstjansen fra eb.dk's to medarbejdere i USA, der har opdateret hjemmesiden med nyheder hele natten. Mette Fleckner, der selv var praktikant, da Søren Jakobsen sad som redaktionschef i starten af 90'erne (»han var hård, men ikke ukærlig,« husker hun), får hurtigt uddelegeret de første opgaver. Dagens politiske personsag, en voldtægt og en trafikulykke, der endte med selvmord.

Seniorpraktikanten bliver sendt tilbage til sit skrivebord med en historie om, at ingen gider købe et af dronningens malerier. Linette Krøger Jespersen, der har rollen som dagens praktikantvejleder, gennemgår teknikken, mens Søren kniber øjnene sammen og skimter mod computerskærmen.
»Du slipper nok ikke herfra uden at skrive om bryster,« griner hun til ham.
»Nårh ja, jeg har da kigget på adskillige side 9-piger i min tid. Som redaktionschef fik man endda lov til at skrive teksterne,« svarer Søren med sin lidt hæse, smilende stemme.

Han prøver at fange en kunstekspert i telefonen, så historien om dronningens maleri kan komme af sted, men det er stadig for tidligt. Søren kaster sig i stedet over en ny historie: En mand har blottet sig for to småpiger i Roskilde. Søren får fat på den vagthavende politimand og får lidt detaljer. Han når kun lige at lægge røret på, inden chefredaktør Poul Madsen kommer forbi.
»Hej Søren – jeg regner med, du laver forsiden til i morgen?«



foto: Reimar Juul

Poul Madsen blev i 2007 indsat som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet. Noget af det første, han gjorde, var at integrere netredaktionen med resten af avisen.
»De sad jo nede i bunden af gangen, helt nede i Sibirien,« siger han til Søren og vifter med hånden.
»Dernede havde de bygget en lille væg op og ville ikke have noget at gøre med papiravisen – sådan et nedgangsmedie,« siger han og griner gennem næsen.

I dag sidder den jourhavende på eb.dk lige ved siden af den jourhavende for avisen, og alting bliver koordineret.
»I stedet for en særskilt webgruppe har vi i dag faktisk en særskilt avisgruppe, der kun laver papir,« fortæller Poul Madsen.
Søren Jakobsen nikker og nikker, men bliver nødt til at afbryde den nye chef for at arbejde videre med sine historier:
»Ellers kommer Linette efter mig.«
"Blotter i byparken …"

Søren skriver med to strakte fingre og blikket stift rettet mod tastaturet. Ved siden af sidder Linette, praktikvejlederen, med sin mailboks og eb.dk åben på to forskellige skærme, én hånd på musen og én på sin smartphone, mens hun snakker med en polititalsmand i sit headset. Søren vender sig et kort øjeblik væk fra sin artikel.
»Det her ligner faktisk forbløffende meget min læretid i slutningen af 50'erne,« siger han.

Linette kigger skeptisk op fra sin blinkende mobiltelefon.
»Udfordringerne er de samme. Folk tager ikke telefonen, du skal have gang i mange historier på samme tid, du skal skrive skarpt, præcist og hurtigt – det er præcis ligesom at være på eftermiddagsaviserne dengang, hvor deadline var en alvorlig ting. Men du skal jo tilbage til 60'erne for at se noget lignende.«
Søren Jakobsen startede sin læretid som 18-årig i 1958 og var på flere socialdemokratiske aviser på Sjælland, inden han kom på Ekstra Bladet som politisk reporter og senere seniorreporter.
»Udgivelseshastigheden i dag – hurtigheden – det er noget helt andet, end dengang jeg var med. Nettet er jo nærmest ligesom radio, artiklerne ryger direkte ud i æteren,« siger han.

Mette Fleckner, den jourhavende, afbryder ham lidt utålmodigt:
»Har I noget, der kan ligge i top?«

Søren har snakket med en kunstekspert og skrevet artiklen "Margrethe-maleri er usælgeligt". Mette Fleckner er vild med overskriften. Linette Krøger Jespersen, praktikantvejlederen, sletter lige baggrundsafsnittet om afdøde svenske Prins Eugen, der var kendt som en dygtig landskabsmaler, og så er historien klar til forsiden.

Lynhurtigt ryger artiklen i top fem over mest læste, men der er langt op til topscoreren "Politiet frygter flere cementballer". Det lille speedometer, journalisterne kan se ved hver artikel, viser, at der lige nu er omkring 1.300 brugere inde og læse om cementballerne – hvert minut.
»Det er jo fantastisk,« siger Søren.
»Man får jo reaktioner med det samme. Responsen er inspirerende!«
Da Søren pakker sine ting efter den første dag, har artiklen om Dronning Margrethes maleri trukket 21.000 klik og 56 kommentarer.


Kl. 8.30: Søren Jakobsen til redaktionsmøde sammen med nyhedschef Simon Stilling (til venstre) og praktikantvejleder Magnus Bjerg. – foto: Reimar Juul

Dagen efter byder på en ny praktikvejleder, Magnus Bjerg. Mens han og Søren pitcher ideer, sætter journalisten Kate Bluhme sig ved skrivebordet ved siden af. Hun er en af de ældste på eb.dk's redaktion.
»Ja, man møder lidt tidligere, end vi var vant til dengang, hva' Søren?« siger hun.
Kate afløste Søren, da han forlod Christiansborg-redaktionen midt i 70'erne.
Søren var en del af et hold nyhedsjægere, der kom og gik, som det passede dem. Det var fint, så længe de producerede historier til avisen, der på det tidspunkt bare steg og steg i oplag.
»Der var ingen arbejdstid,« fortæller Kate Bluhme.
»Man mødte ved middagstid og gik hjem, når man blev 67.«

Ligesom Søren blev hun selv en del af redaktionssekretariatet, der var med til at putte avisen i seng klokken 03. Det job havde hun, indtil hendes læge sagde stop.
»På nettet er det noget helt andet. Du møder x og går y. Det er et helt andet liv.«
»Jeg regnede ikke med at blive 70 – ikke med den livsstil, vi kørte dengang,« siger Søren, der som redaktionschef skulle styre en bande journalister, der ikke kendte til work-life balance.

I dag har Ekstra Bladet både stresspolitik og trivselskonsulenter.
»Med nettet og faste arbejdstider er der kommet en helt anden ro på. Nu kan du rent faktisk have et liv ved siden af. Dansk Journalistforbund skal overveje sin pensionsordning, for folk kommer til at leve længere, meget længere,« siger Søren.

Også Sørens gamle makker John Mynderup kigger forbi. Tiden er en helt anden, siger han.
»Ja, dengang … « siger Søren. »Vi tog ud til kilderne, det var der tid til at gøre.«
»Det var eventyrligt,« siger Mynderup.
Søren nikker:
»I dag er der sgu for mange, der klarer frisag, fordi der ikke er tid til at slippe reportere løs i gaden og lade dem gå på jagt efter alle svindlerne.«

Søren har skrevet historien om en norsk købmandskonge, der vil starte nye discountbutikker i Danmark. Artiklen er kommet i praktikvejleder Magnus Bjergs kyndige webhænder.
»Hmm, du har kaldt den "Krig om aftensmaden" – det er meget en avisoverskrift. Kan vi gøre det mere konkret? Det er ret vigtigt at skrive brugernært og uformelt, gerne med humor og hverdagssprog,« siger Magnus og foreslår en ny overskrift: "Købmandskonge vil åbne 200 butikker".

Magnus går også på jagt efter et billede. Søger på den interne database, på hjemmesiderne Flickr og AllOverPress. Finder et pr-billede af den storsmilende købmandskonge og shopper det på plads. Han bruger knap nok musen, men navigerer rundt med genvejstaster. Søren sidder helt stille og kigger på.
»Der er mange muligheder, hva'? Du er både reporter, billedredaktør, layouter og fanden og hans pumpestok.«

Magnus klikker på preview for at se, hvordan artiklen ser ud sammen med billedet. Han peger på skærmen.
»Læserne kigger på mennesker, før de kigger på ting. Så man skal aldrig have grimme mennesker på forsiden. Og kvinder klikker bedre.«
Søren trækker på skuldrene. Nogle ting ændrer sig aldrig.

»Jeg har været på avisen i dens guldalder, sølvalder, bronzealder og … ja, jeg ved egentlig ikke, hvilken alder avisen er i lige nu,« siger Søren over en bid brød i kantinen efter sin sidste dag som praktikant på eb.dk.
Han var med, da Ekstra Bladets oplag toppede på omkring 250.000 i slutningen af 70'erne. I dag sælger papiravisen under 70.000 eksemplarer hver dag. Oplaget er næsten på samme niveau som i slutningen af 50'erne – dengang diskuterede man, om Ekstra Bladet skulle lægges i graven. Til gengæld er ekstrabladet.dk på vej frem.

»På nettet er avisen gået tilbage til det egentlige, til grundstammen i journalistik,« siger Søren Jakobsen og tager en slurk alkoholfri øl.
»Det er her og nu, skarpe spørgsmål, fornemmelse for, hvad læserne reagerer på. Og når man først kan det, kan den grundviden overføres til stort set alt. Også selv om man skal skrive bøger på flere hundrede sider. Hvis jeg skulle starte mit journalistiske liv forfra, ville jeg starte på nettet.«• Søren Jakobsen, født i 1940, startede på Ekstra Bladet i 1969.

SØREN JAKOBSEN
• Vandt i 1977 Cavling-prisen sammen med Jakob Andersen for en serie afslørende artik-
ler om Forsvarets Efterretningstjeneste, inden han blev redaktionschef på Ekstra Bladet.

• I 1980'erne tog han en afstikker som krimi- forfatter og ansvarshavende chefredaktør på Roskilde Tidende. Han kom tilbage til Ekstra Bladet i starten af 90'erne som redaktions- chef, inden han sluttede karrieren som seniorreporter i 2005.

• Har netop udgivet bogen 'Overklassen – fra landadel til magtelite og jetset'.

 

0 Kommentarer