Pengeregn over tyske journalister

Journalister i Tyskland er flittige - ikke blot i deres arbejde, men også til at få rabatter og sideindtægter. Ifølge NDR's mediemagasin Zapp gælder det både biler, flybilletter, mobiltelefoner og mange andre ydelser. Se med her.

Journalister i Tyskland er flittige – ikke blot i deres arbejde, men også til at få rabatter og sideindtægter. Ifølge NDR's mediemagasin Zapp gælder det både biler, flybilletter, mobiltelefoner og mange andre ydelser. Se med her.

Berlingske Tidende bringer i dag historien om den fantastiske "pengeregn over tyske journalister", som i sidste uge blev dokumenteret i tv-programmet Zapp.

Her kom det frem, hvordan studieværter fra public service-stationer kan tjene op til 20.000 euro (150.000 kroner) ved at optræde på møder, arrangeret af virksomheder eller politiske partier. Men også, hvordan Audi, BMW og Mercedes giver 15 procent rabat ved køb af nye biler, og at Air Berlin giver op til 50 procent ved flyrejser. Desuden tilbyder et dating-agentur tre måneders gratis medlemskab. 

De mange rabatordninger præsenteres detaljeret i ZAPP. Se her første del af udsendelsen: Presserabatte – Wie Journalisten um Prozente feilschen

Og her anden del, hvor de tyske journalister helt hæmningsløst spørger om rabatmuligheder. I selv samme program medvirker også det tyske journalistforbund, Deutscher Journalisten-Verband, som ikke opstiller nogen klare regler, men blot opfordrer til "frivillig tilbageholdenhed", som det udtrykkes.

Udsendelsen har efterfølgende ført til heftig diskussion om journaliststandens mangel på moral og objektivitet. Følg debatten her.

Læs også: DJ samler rabattilbud for medlemmerne

1 Kommentar

Erik Svarre
25. JUNI 2009
Re: Pengeregn over tyske journalister

Journalister i Danmark er flittige – ikke blot på deres arbejde, men også til at få sideindtægter fra betydningsfulde virksomheder og organisationer. Dertil kommer gratisrejser, hvor ikke bare journalisten bliver forsynet med billet, men også ledsageren.  Varer og andre omfattende ydelser hører også med til de frynsegoder, som journalister får stillet frit til rådighed.

 

Det kom frem i Lasse Jensens Mediemagasin på P1 i dag.

 

Ifølge mediemagasinet får studieværter i public service-stationerne store honorarer – 10.000-30.000 kr – for at optræde på møder arrangeret af virksomheder eller politiske partier. Hvis honorarerne ikke helt lever op til forventningerne, findes der eksempler på, at studieværterne efterfølgende laver chikane. Mindre betydningsfulde paneldeltagere ved den slags arrangementer bliver ofte ikke honoreret eller bliver spist af med at par flasker vin for tjenesten.

 

Det fremgik også af Mediemagasinet, at gratisrejser til eksotiske feriemål er normal praksis på mange medier, som benytter disse rejser som incentives til flinke og flittige journalister. Dermed får medierne samtidig dækket deres behov for artikler til feriesiderne.

 

I nogle tilfælde tager de heldige journalister imidlertid  ikke til takke med en enkelt gratisbillet, men kræver også billet til en ledsager, som så kommer med som ”fotograf”.

 

Humanitære organisationer er stærkt aktive på dette ”journalistiske freecomics”-marked fremgik det også af udsendelsen, hvor der blev nævnt flere eksempler på, hvordan journalister mod betaling bliver brugt som ”galionsfigurer” i den gode sags tjeneste og til at forstærke de humanitære organisationers brands i befolkningen.

  

Ja, det er selvfølgelig bare fiktion……….