Penge til fotografer

 

 

De fotografer, der i firserne ikke fik betaling, når Det Berlingske Hus genbrugte deres billeder, kan nu se frem til at få deres penge. DJ har indgået forlig.

 

Der er penge på vej til de fotografer, der tilbage i 1980erne og begyndelsen af 90erne ikke fik penge, når deres fotografier blev genbrugt i Det Berlingske Hus' publikationer.

DJ har nemlig indgået forlig med Scanpix Nordfoto i sagen om to regnskabsbøger, som ifølge en tidligere direktør i billedbureauet viste, at der var blevet snydt med betalingen for 5.606 billeder. Billederne blev genbrugt i B.T., Berlingske Tidende og Weekendavisen fra 1984 til 1991.

Forliget betyder, at 200.000 kroner vil blive fordelt mellem de fotografer, der er optegnet i bøgerne. DJ tager i løbet af en måneds tid kontakt til dem.

"Jeg er glad for, at vi fandt en løsning uden at skulle igennem en retssag," siger Lars Lindskov, der som formand for pressefotograferne var med til at forhandle forliget på plads.

Både Det Berlingske Hus og DJ peger på, at det ville have været svært at finde beviser til en retssag, da sagen er gammel og kompliceret. Begge parter er derfor tilfredse med at kunne indgå forlig.

Underdirektør i Det Berlingske Officin, Henning Læssøe, afviser, at Det Berlingske Hus med forliget anerkender, at der var tale om snyd: "Nej, det har vi bestemt ikke anerkendt. Vi har ikke ændret vores synspunkt, der er, at de fotografer, der i sin tid tog de pågældende billeder og altså ikke fik vederlag, er blevet behandlet efter en praksis, der var gældende dengang, og som de enten vidste var gældende eller i hvert fald burde have vidst var gældende," siger Henning Læssøe.

Den praksis, Henning Læssøe henviser til, drejer sig om, at Det Berlingske Hus dengang ikke mente, at fotografer havde krav på et vederlag, når deres arkivbilleder blev genbrugt i koncernens egne aviser. Den praksis bestrides af DJ.
Ud over de 200.000 kroner indeholder forliget også 25.000 kroner, der er øremærket Ophavsretsfonden. Ifølge Lars Lindskov er de penge betaling for de navne, der er ulæselige i bøgerne. Ved at havne i Ophavsretsfonden bliver pengene kollektivt til glæde for medlemmer af DJ.

0 Kommentarer