Penge for genudsendelser

 

 

Der står 600.000 kroner på en konto i Journalistforbundet og venter på at blive delt ud. Pengene er øremærket til dem, der tidligere har produceret udsendelser til DR, og hvis udsendelser er blevet genudsendt på DR mellem den 1. juni 2002 og den 31. maj i år.

Problemet er bare, at ingen ved, hvem der skal have pengene. DR tager blot en udsendelse ned fra hylden og sender den, men registrerer ikke, hvem der har produceret den.

Tidligere faldt der automatisk lidt kroner af, når en udsendelse blev genudsendt. Men med den nye overenskomst, der trådte i kraft den 1. juni 2002, ville DR slet ikke betale for genudsendelser.

»Vi sloges længe,« siger Per Sørensen, faglig konsulent i Dansk Journalistforbund. Slåskampen er endt med, at DR indbetaler en rundsum på 600.000 kroner hvert år, mens Journalistforbundet selv må finde ud af at fordele pengene til dem, hvis udsendelser er blevet genudsendt. Det kan være til såvel medlemmer af Journalistforbundet som ikke-medlemmer.

»Hvem rettighedshaverne er, og hvordan og hvorledes pengene skal fordeles, det er op til os. Vi får ingen indberetninger,« siger Per Sørensen. DR har ikke betalt Journalistforbundet for at administrere udbetalingerne.

Per Sørensen regner med at indkalde en række potentielle modtagere af genudsendelses-honorarer til et møde snarest for at drøfte fordelingen.

Det er dog ikke nødvendigt at komme til mødet for at gøre sit krav gældende. Det er nok at give Per Sørensen besked om, hvilke af ens udsendelser, der er blevet genudsendt.

»Det er mit gæt, at her første gang vi skal fordele pengene, vil vi være meget langt fra retfærdigheden. De kommende år vil vi nok blive bedre og bedre.«

0 Kommentarer