PEN-delegation nægtet indrejse i Hviderusland

Medlemmer af PEN i Danmark og Norge skulle have mødtes med hviderussiske forfattere og journalister, men 12 timers venten uden mad og drikke blev de sendt hjem.

Medlemmer af PEN i Danmark og Norge skulle have mødtes med hviderussiske forfattere og journalister, men 12 timers venten uden mad og drikke blev de sendt hjem.

Det var en langt fra venlig modtagelse, der mandag aften ventede en dansk-norsk delegation af PEN-medlemmer i Minsk Lufthavn. I stedet for det ventede to-dages turistvisum til landet, blev gruppen af bevæbnede vagter ført til en transithal, hvor de skulle vente på næste fly tilbage, uden begrundelse for indrejse-nægtelsen. For nogles vedkommende blev det en venten på 12 timer, hvor de blev nægtet adgang til mad og drikke.

Turen havde ellers været planlagt i flere måneder. Delegationen skulle være mødtes med repræsentanter fra hviderussisk PEN, den hviderussiske forfatterforening BAJ, det hviderussiske journalistforbund og lokale forfattere og udgivere. Turen havde været planlagt i månedsvis.

Efterfølgende har æresformanden i hviderussisk PEN, den tidligere præsidentkandidat Uladzimir Njaklajeju, udsendt en meddelelse via den svenske ambassade, hvor han beklager den behandling, de nordiske gæster blev udsat for.

»Regimet har endnu engang vist hele verden sin brutalitet og mangel på respekt for såvel sine egne borgere som deres gæster – ja, i det hele taget mangel på respekt for menneskerettigheder. Dette er samtidig en demonstration af regimets indstilling til kultur i alle ordets betydninger,« siger Njaklajeu.

Formanden for Dansk PEN, journalist Niels Ivar Larsen var selv med i delegationen, og han er selvsagt også indigneret over hændelsen.

»Den hviderussiske regering må indse, at chikane og uforskammetheder over for udenlandske besøgende ikke er et virkemiddel, der afskrækker fra at rapportere om de overgreb og knægtelser af ytringsfriheden, der foregår i Hviderusland. Tværtimod vil vi i Dansk PEN øge vores bestræbelser på at afdække og orientere om disse forhold,« siger han i en pressemeddelelse.

0 Kommentarer