»Patientforeningen« er blevet citeret af danske medier over hundrede gange det seneste år. Eneste hage: Der er ikke tale om Patientforeningen Danmark, men derimod om en organisation, hvis oprindelige formål er at støtte privathospitaler
Der er »Patientforeningen Danmark« – og så er der »Patientforeningen«.
Patientforeningen Danmark er en forening for fejlbehandlede og kritiske patienter.
»Patientforeningen« blev oprindeligt stiftet af Erik Bach under navnet »Patientforeningen Privathospitalernes Venner«.
Det er uklart, hvornår foreningen skiftede navn til kun at hedde »Patientforeningen«.
Men foreningen har – til Patientforeningen Danmarks store frustration – gennem flere år udnyttet navneforvirringen og har beredvilligt svaret på spørgsmål fra journalister – uden at orientere om misforståelsen omkring navnet.
Patientforeningen optræder under dække af at være jer?
»Ja. Det ved jeg ikke rigtig, hvad vi skal gøre ved,« siger Patientforeningen Danmarks formand, Torben Gudmundsson.
»Vi har sagt det til dem før. Det er lidt generende, at vi hele tiden bliver slået i hartkorn med dem. For deres strategi er noget anderledes end vores. For vi fastholder uafhængighed til sidste blodsdråbe.«
Deres formand, Erik Bach, har flere gange været i medierne i den seneste tid. Han har bl.a. sagt, at foreningen havde det fint med, at læger bijobber – hellere det, end at de spiller golf.
»Jeg synes godt nok!… Det er en meget forenklet optegning af situationen. Vi har det synspunkt, at bijobs skal være fuldt oplyst. Vi mener, at der skal være fuld gennemsigtighed på området, det vil tjene alle parter.«
Hvorfor ringer journalister til Patientforeningen og ikke til jer?
»Det er, fordi de støjer mere, end vi gør. De er hurtige på aftrækkeren. Det er et tomandsforetagende, hvor det er Erik Bach og den tidligere næstformand, der driver værket. Det virker faktisk som et tomandsforetagende, der puster sig lidt op. Vi er ikke glade for den sammenblanding, det er vi ikke. Med det navn, de har valgt, så er der meget stor mulighed for sammenblanding,« siger Patientforeningen Danmarks formand, Torben Gudmundsson.
Patientforeningen har gennem flere år udnyttet misforståelsen omkring navnet.
Ved den seneste generalforsamling blev det foreslået, at foreningen skulle skifte navn på grund af sammenfaldet. Det blev afvist af de syv deltagere i Patientforeningens generalforsamling.
En gennemgang, journalisten.dk har foretaget, viser, at adskillige medier har taget fejl af de to foreninger og citeret Patientforeningen, senest i forbindelse med optøjerne på Odense Universitets Hospital.
I de seneste måneder er foreningen bl.a. blevet citeret af Politiken: »Patientforening: Det må ikke ske«, DR P4 Hver tredje læge har et bijob og Fyens Stiftstidende: Lukket skadestue giver utryghed
I alt er Patientforeningen og foreningens formand blevet citeret af danske medier 101 gange det seneste år. Til sammenligning er Patientforeningen Danmark og denne forenings formand, Torben Gudmundsson, blevet citeret seks gange det seneste år.
»Erik Bach, Patientforeningen.«
Journalisten.dk har per telefon kontaktet Erik Bach, der er formand for Patientforeningen.
Jeg arbejder på en sag om forskellen mellem Patientforeningen Danmark og Patientforeningen. Er det Patientforeningen, jeg har fat i?
»Det er PatientforeningEN.«
Du er meget i medierne. I de seneste dage har du udtalt dig om skadestuelukning i Odense, infektioner, osv.
»Hvem siger du, at du ringer fra?«
Fagbladet Journalisten. Jeg arbejder på historien om, hvordan journalister er utjekkede i deres research og havner hos dig i stedet for Patientforeningen Danmark, som de leder efter.
»Ja. Vi har tit oplevet, at de skriver forkert. Forleden – og det er måske det, du har set – du er måske klar over, der findes over 200 patientforeninger. Der er tit problemer med at skille dem fra hinanden. Der er Danske Patienter, Patientforeningen Danmark – de fleste vil jeg nok kalde sygdomsforeninger.«
Hvor mange patienter repræsenterer du i din forening?
»Vi har ca. 1.500 medlemmer.«
Foreningen hed tidligere Patientforeningen Privathospitalernes Venner, ikke sandt?
»Historien i foreningen går langt tilbage. Men det synes jeg ikke er interessant. Jeg ved ikke, hvorfor du går op i det?«
Det gør jeg, fordi det virker, som om mine kolleger i mediebranchen tager fejl af din forening og af Patientforeningen Danmark. Og der kan man jo så spørge, hvilke interesser der bliver plejet af den misforståelse.
»Så må jeg spørge, den der Patientforeningen Danmark, er du klar over, hvor mange medlemmer den har?«
Næ. Men hvis journalister ringer og …
»… lad mig lige få et øjeblik. Hvis du går ind på deres hjemmeside, jeg tror, det er mellem 13 og 16 medlemmer, de har. Hvis du prøver at tale med folk fra nogle af de foreninger, de siger, de er paraplyorganisation for, så¨slår de korsets tegn for sig …«
Ja, men …
»Hvem der er mest på vildspor, og vildledende, det får man så vurdere …«
Men repræsenterer du privathospitaler eller patienter?
»Vi er patientforening 100 procent, og det fremgår forhåbentlig også af vores hjemmeside. Vi er i alt, hvad vi udtaler os om, hvad vi siger, hvad vi gør, hvad bestyrelsen står for, det er i patienternes interesse.«
Så når du udtaler dig til DR, om læger der bijobber, at du vil hellere have, at de bijobber, end at de spiller golf, så er det patienternes interesser, du plejer der, og ikke så meget lægernes bijob ved privathospitaler?
»Nej jeg er helt bestemt overbevist om, at patienterne hellere vil blive behandlet, end at lægen går rundt på en golfbane.«
Så du har ikke nogen særinteresse for privathospitaler?`
»Overhovedet ikke. Og jeg kan sige, at vi får ikke en krone fra hverken det ene eller det andet. Vi er i modsætning til nogle af de andre foreninger en rigtig kirkerotte-forening. Det er vilkårene. Vi har ikke nogle særinteresser at hyppe.«
Når journalister ringer til dig og egentlig tror, at de ringer til Patientforeningen Danmark, gør du dem så opmærksom på den misforståelse?
»Jeg har da aldrig nogen sinde været udsat for … jeg forstår ikke, hvad du taler om. Hvorfor skulle de tro, at de ringer til patientforeningen Danmark. Eller Danske Patienter. Jeg tager altid og præsenterer mig Erik Bach, Patientforeningen. Det skulle gerne være rimeligt klart og præcist. Hvis der skulle være nogen, der ønsker at tale med en af de andre foreninger, så skal de da selvfølgelig ringe til dem.«
Hvornår droppede I »Privathospitalernes Venner« fra jeres navn?
»Jeg har ikke … det er jo mange mange år siden, vi gik ind og sagde, at vi er PatientforeningEN og intet andet.«
Ud over Patientforeningen driver Erik Bach også Folkebevægelsen For Frie Fagforeninger. På denne forenings hjemmeside kan man se foreningens formand Erik Bach deltage med sin hustru i demonstrationer i forbindelse med sommerens Vejlegårdssag.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Patientforeningen er patienternes forening.
Ikke en krone fra privathospitaler eller offentligt drevne SYGEhuse.
Intet fra medicinalindustrien.
Intet fra alternative behandlere.
Erik Bach
Som "informationsmodtager" og bruger af medier forventes, at mikrofonholderi og ½vindsjournalistik ikke finder sted. I praksis sker dette desværre alt for ofte.
Validering af kilder må ske på et bedre grundlag end et "tilfældigt" opslag på Google.
Selvfølgelig skal journalister udvise betydeligt større kritisk sans end blot uden videre at vifte mikrofonen i retning af det første, det bedste hit på Google.
Men når det er sagt, så er der alligevel grund til at kigge kritisk på denne "patientforening."
Ifølge oplysninger fra en tidligere version af foreningens hjemmeside er den stiftet i 1993.
I 2003 bliver den beskrevet som "Støtteforeningen Privathospitalernes Venner" med hjemmesiden www.sphv.dk.
Det ændres senere til "Patientforeningen Privathospitalernes Venner" og webadressen www.phv.dk.
Og senere igen altså til blot "Patientforeningen".
Citat fra en ældre version af foreningens hjemmeside: "er en landsdækkende støtteforening for privathospitaler og privatklinikker i Danmark. Foreningen blev stiftet i 1993 og tæller cirka 700 medlemmer."
Tilsvarende oplyste foreningen, at bestyrelsesmedlemmer er enten stiftere af privathospitaler/klinikker eller ejere af privathospitaler/klinikker.
Det er vel journalistens opgave at tjekke om man nu taler med den rette kilde?
Jeg er ked af at sige det, men du skyder efter de forkerte, Skipper. Det er journalisterne, der skal have af spanskrøret, fordi de for det første laver totalt overkill med såkaldte ekspertkilder, og for det andet er for dovne til at tjekke en ekstra gang, hvad det er for kilder, de anvender.
Flere