Pas på hovsa-mails

KLIK. Overvej konsekvensen af kommandoerne i dit mailprogram, før musen får et klem. Som bekendt kan fejltryk få fatale konsekvenser.

KLIK. Overvej konsekvensen af kommandoerne i dit mailprogram, før musen får et klem. Som bekendt kan fejltryk få fatale konsekvenser.

Faktisk var et uheld i egne rækker tidligere på året årsag til, at 11 anonyme kilder, jeg selv og min familie kom alvorligt i klemme. Kilderne, heriblandt chauffører, fagforeningsfolk og medlemmer af en særlig dansk-tysk opklaringsenhed, politifolk, toldere og ansatte i Skat, mistede deres anonymitet den 12.marts. Ved et uheld klikkede en medarbejder i Pressenævnets sekretariat 'Videresend' på en indgået mail.

Sådan fik anmelderen i en sag om påståede chikanerier og usandheder, fortrolige og personfølsomme kontaktoplysninger serveret i indbakken. At samme mail var vedhæftet kopier af mine notater, båndudskrifter og andre konfidentielle informationer, forenklede ikke min tilværelse, forholdet til kilderne eller, vigtigst af alt, kildernes forhold til anmelderen og omvendt.

Forud for uheldet havde jeg skrevet en længere række artikler om alvorlige ulovligheder inden for landtransport-området. Forskellige eksperter vurderer, at der er tale om svindel i milliardklassen på europæisk plan. Et par af artiklerne involverede anmelderen, en jysk vognmand, der ved flere lejligheder havde uddelt tørre tæsk til tidligere ansatte for at få lagt låg på. Vedkommende havde desuden proforma udflaget sin virksomhed til en postboksadresse i Tyskland.

Derfor var vognmanden havnet i opklaringsenheds søgelys. At jeg tillige blev truet med tæsk af anmelderen, var ikke morsomt. Men det faktum, at min 14-årige søn også blev det, var grænseoverskridende. Sagt med andre ord var sagen en kedelig byld, der ikke skulle prikkes hul på under ukontrollerede omstændigheder.

At Pressenævnet mailede til vognmanden nok en gang med en venlig anmodning om at se bort fra de informationer, han havde fået ved et uheld, var vældig betænksomt, men måske lidt naivt. Min troværdighed, mit selvværd og forholdet til mine kilder fik et knæk: "Hvordan stoler man på en journalist, der, uagtet årsagen, direkte eller indirekte lækker fortrolige og personfølsomme informationer?"

Tænk, før du klikker.

– Bjarne Egelind, journalist

0 Kommentarer