Panikdagen skal digitaliseres totalt

Praktikudvalget vil digitalisere panikdagen, så medier og studerende ikke behøver at være fysisk til stede. »Medierne får formentlig forbud imod at møde op,« siger praktikkoordinator Pia Færing. Systemet skal af pladshensyn være klar i 2018, når DMJX flytter til nye, men mindre lokaler

I sidste uge blev der varslet ”radikale” ændringer af Store Match Dag bedre kendt som panikdagen. 

Praktikudvalget har nu godkendt de to varslede ændringer, der træder i kraft fra næste panikdag den 4. november. 

Det bliver tilladt for både medier og studerende at lave forhåndstilkendegivelser, så længe de ikke er bindende. Desuden skal alle studerende være samlet i aulaen på enten Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX, hos DR eller TV 2, når hornet lyder, og medierne kan begynde at ansætte.

Kan ikke rumme panikdagen fysisk

Men praktikudvalget arbejder videre med en endnu mere radikal ændring af dagen, der betyder, at medierne og de studerende ikke længere behøver at være fysisk til stede. Planen er, at panikdagen skal digitaliseres totalt fra 2018, når DMJX flytter til nybyggede lokaler på Katrinebjerg ved Aarhus Universitet. 

»Det kan imødekomme noget af kritikken af, at ansættelsesprocessen ikke fungerer som ude på resten af arbejdsmarkedet. Det er en modernisering og også en praktisk nødvendighed. Vi kan ikke rumme det rent fysisk mere, når vi flytter i 2018. Vi får aldrig så mange lokaler og kvadratmeter igen,« siger praktikkoordinator Pia Færing.

»Medierne får formentlig forbud imod at møde op på dagen, for vi har ikke plads til alle. Og skal vi sige nej til nogle, må vi sige nej til alle,« siger Pia Færing. 

Vil give mere transparens

Det nye system vil være en udbygning af det nuværende site praktikmatch.dk.

»Det vil være en slags datingsite med en fælles brugerflade, hvor der også vil være en chat-funktion og en skype-funktion. Man vil også kunne se, hvornår medierne har lukket sine aftaler. Det vil ikke være forbudt at ringe til de studerende. Men det nye system vil give mere transparens,« siger Pia Færing.    

Hun understreger, at planerne endnu er meget ufærdige. Men hun mener, at der bliver tale om en klar forbedring. Med hendes ord har panikdagen efterhånden »karakter af et skuespil«.  

»Det er mange mennesker, der flytter sig meget langt for noget, som godt kunne nøjes med at foregå digitalt. Det fysiske møde er vigtigt. Men det foregår jo i dag i åbent hus-ugen, mens Store Match Dag efterhånden alene handler om at underskrive aftaler. Det fysiske møde på selve dagen er i forvejen så godt som afskaffet,« siger Pia Færing. 

Udfordring med panikdagens tabere

Hun påpeger dog, at praktikudvalget har en udfordring omkring de studerende, som ikke får en af de praktikstillinger, som de har søgt. 

»For dem er det fysiske møde på dagen med alternative praktiksteder fortsat vigtigt. Vi skal finde ud af, hvordan vi tager hånd om dem i det nye system, så det også kommer dem til gode,« siger Pia Færing.   

Hvorfor lytter I ikke til de studerendes kritik og afskaffer dagen totalt, så ansættelserne kommer til at foregå som ude i det virkelige liv? 

»Fordi det ikke er det virkelige liv. Det vil betyde, at de studerende vil skulle rejse fra Herodes til Pilatus og bruge uhensigtsmæssig meget tid på ansættelsesprocessen. Det ønsker hverken uddannelsesstederne eller medierne. Vi vil udvide det nuværende vindue på tre dage, hvor man kan ansætte. Men vi ved godt, at mange medier vil fylde pladserne op med det samme, ballet er givet fri. Det kan vi ikke ændre på,« siger Pia Færing.   

3 Kommentarer

Peter Bro
10. SEPTEMBER 2015
Hej Maria

Hej Maria

Vi er med på at diskutere alt, der kan bidrage til at skabe et bedre match mellem landets gode journalist-studerende og praktikstederne - også et flyt af Store Match-dag til rigets midte, Odense. Men her, som i mange andre sammenhænge, arbejder vi naturligvis tæt sammen med de to andre uddannelsesinstitutioner. For vi skal finde en god løsning for alle parter - og det arbejde er allerede godt i gang, som det fremgår af Pia Færings udmeldinger.

Bedste hilsener

Peter Bro, leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet
Maria Becher Trier
10. SEPTEMBER 2015
Kunne Odense Universitet
Kunne Odense Universitet måske rumme dagen?
Mathias Bay Lynggaard
9. SEPTEMBER 2015
Jeg vil lige gøre opmærksom
Jeg vil lige gøre opmærksom på, at Danske Mediestuderende (organisationen for studerende medlemmer af DJ) ikke er for en afskaffelse af Store Match Dag. Det er altså ikke vores kritik, der hentydes til i Journalistens spørgsmål i slutningen af artiklen.
Vi anbefaler flere ændringer af dagen. En af dem er nedsættelsen af et udvalg, der skal nytænke dagen i forbindelse med flytningen af DMJX Aarhus. Og på trods af, at det ikke sker, synes vi, der er lagt op til en forbedring her. De ændringer, der er blevet godkendt, vil skabe mere gennemsigtighed på selve Store Match Dag og i kommunikationen mellem studerende og praktiksteder. Det vil også sænke tempoet i processen. Det giver forhåbentligt mindre stress for de studerende i forbindelse med praktiksøgningen.

Venlig hilsen Mathias, formand for Danske Mediestuderende