Panikdag kan blive udskudt, hvis lockout bliver en realitet

Store Matchdag kan blive udskudt på ubestemt tid, hvis staten lockouter sine medarbejdere. Men der er ingen grund til panik, lover praktikkoordinator på DMJX: ”Jeg kan slet ikke se et scenarie for mig, hvor praktikstart 1. august ikke kan lade sig gøre.” Den årlige optagelsesprøve på DMJX er også i fare

Store Matchdag og årets optagelsesprøve på DMJX kan blive aflyst, hvis staten lockouter sine medarbejdere, oplyser DMJX's praktikkoordinator, Pia Færing.

Store Matchdag skal efter planen finde sted 18. april, og DMJX’s årlige optagelsesprøve skal efter planen finde sted 21. april. Men begge datoer kolliderer med statens lockout-varsel: Størstedelen af de statstligt ansatte kan blive bortvist fra deres arbejdspladser den 10. april, hvis de igangværende overenskomstforhandlinger bryder sammen. Og DMJX er en statslig arbejdsplads.

”Hele apparatet om Store Matchdag vil ikke fungere. Jeg har ingen studieadministration, ingen it-medarbejdere. Jeg har ikke nogen lokaler. Og jeg er heller ikke selv på arbejde,” siger Pia Færing om en eventuel lockout-situation.

Har bedt om undtagelse for optagelsesprøve

Pia Færing oplyser dog, at DMJX har bedt Moderniseringsstyrelsen om at få lov til at arbejde 21. april, så optagelsesprøven alligevel kan afholdes.

”Lige i forhold til optagelsesprøven har vi bedt om undtagelse hos Moderniseringsstyrelsen. Og det har noget at gøre med, at det har vidtrækkende konsekvenser, hvis den ikke bliver gennemført. Men vi ved ikke endnu, om vi får det. Vi har ikke fået en melding endnu,” fortæller Pia Færing.

”Optagelsesprøven er hele næste års kundeunderlag,” som hun siger det.

Til gengæld har DMJX ikke bedt om undtagelse for Store Matchdag.

”Store Matchdag har vi ikke søgt om undtagelse for, fordi der er alt for mange involveret. Så skulle SDU og RUC også søge om undtagelse. Og så skulle alle de offentlige steder, der søger praktikanter, også søge om undtagelse.”

Men de studerende kan vel stadig komme til Store Matchdag, selv om SDU og RUC lukker ned?

”Jo, jo, men hele deres administrative apparat vil blive ramt. Plus at vi har et antal kunder i butikken, der også vil blive lockoutet. Vi har en række offentlige arbejdspladser, der søger journalistpraktikanter. Vi har regioner, styrelser, ministerier og så videre. Det er derfor, vi ikke har søgt undtagelse. Der vil simpelthen være for mange involverede,” oplyser Pia Færing

Praktikmessen på Dok5000 i Odense 4. april vil dog ikke blive påvirket af konflikt, oplyser hun.

Frygter, at lockout bryder ud 18. april

Pia Færing opererer også med følgende mulighed:

Fagbevægelsen har varslet strejke på en række statslige arbejdspladser den 4. april. En strejke vil ikke påvirke DMJX, det vil kun en lockout gøre. Forligsinstitutionen, der mægler mellem de statslige arbejdsgivere og de faglige organisationer, kan vælge at udskyde konflikten i 14 dage. Og det er en mulighed, at en lockout træder i kraft 18. april i stedet for 10. april. Og Store Matchdag ligger som bekendt 18. april.

”Det vil være et mareridt, hvis konflikten bryder ud den 18. For vi vil ikke vide det før ved midnatstid,” siger Pia Færing.

Ingen grund til praktik-panik

Selv om Store Matchdag bliver udskudt, har de kommende praktikanter dog ikke grund til panik, fortæller Pia Færing.

”Store matchdag kan vi godt holde senere. Det vil være bøvlet, men den kan flyttes,” siger hun.

Hun fortæller dog, at situationen omkring en eventuel udskydelse er præget af rådvildhed.

”Hvis man spørger de kloge hoveder, så er der ingen, der aner, hvad der kommer til at ske. Og det er rigtig slemt for de studerende. For vi kan ikke sige noget til dem,” siger hun.

Pia Færing fortæller dog, at hun ikke ser et scenarie for sig, hvor de journaliststuderende ikke kommer i praktik til sommer.

”Det bliver noget administrativt bøvl. Og det bliver en stresset tid. Men selvfølgelig kommer de i praktik 1. august. Jeg forestiller mig ikke en fire måneder lang konflikt. Man kan jo ikke lamme et helt samfund. Og hvis det er sådan noget, vi kommer ud i, så må vi matche dem på en anden måde.”

”Jeg kan slet ikke se det scenarie for mig, at praktikstart 1. august ikke kan lade sig gøre,” understreger Pia Færing.

Rettet 19/3 13.08: Tidligere stod der, at praktikmessen 4. april finder sted på SDU. Det er forkert. Messen finder sted på Dok5000 i Odense.

2 Kommentarer

Thomas Møller Larsen
20. MARTS 2018
Hej Benjamin

Hej Benjamin

Det er korrekt. Men det ene udelukker ikke det andet.

Det scenarie, DMJX frygter mest, er en udsættelse på 14 dage.

Mvh. Thomas / Journalisten
Benjamin R. Vibe
19. MARTS 2018
Forligsmanden kan vel udskyde
Forligsmanden kan vel udskyde konflikten i 2 gange 14 dage - ikke blot 14 dage som I skriver?