På 38 dage ændrede Socialdemokraterne holdning til P6 og P8’s skæbne

På lidt over en måned har Socialdemokratiet ændret holdning til en politisk redning af P6 Beat og P8 Jazz. Det skyldes blandt andet de udskudte medieforhandlinger, siger medieordføreren

For lidt over en måned siden sagde Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, til Gaffa, at DR selv burde være i stand til at finde pengene til at redde DAB-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz.

Men i dag landede der så en beslutning om at videreføre kanalerne på baggrund af et politisk flertal bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og netop Socialdemokratiet.

Du sagde noget andet til Gaffa for en måned siden. Hvorfor gjorde du det?

”Jeg står ved det principielle ved det, jeg sagde, men nogle gange må man også indrette sig efter virkeligheden, og den er, at vi ikke når at lave en medieaftale, inden de her radiokanaler stod til at lukke,” siger medieordfører Kasper Sand Kjær fra Socialdemokratiet til Journalisten.

Dermed mener medieordføreren altså stadig, at DR selv bør håndtere den slags beslutninger, så det ikke er politikerne, der bestemmer over radiokanalerne.

”Men når vi så alligevel går ind og forlænger den midlertidige bevilling, så gør vi det ud fra en erkendelse af, at DR på grund af besparelser indført af den tidligere regering ikke er i en situation, hvor de kanaler ville kunne fortsætte,” siger Kasper Sand Kjær.

15 millioner årligt

Det skyldes også forhandlingerne om en medieaftale, som endnu ikke er blevet indledt.

”Vi synes, det giver mening at forlænge den midlertidige bevilling, så DR ikke skal lukke to kanaler og afskedige medarbejdere, og at vi så to måneder senere har en aftale,” fortsætter han.

Med aftalen vil DR de kommende tre år få 15 millioner kroner årligt, der er målrettet P6 Beat og P8 Jazz. Pengene kommer fra det såkaldte merlicensprovenu, som er overskydende licens i forhold til fordeling af licensindtægterne for 2020. Det er altså licenspenge, der er i overskud.

Andre toner i september

For 38 dage siden sagde Kasper Sand Kjær den 6. september til Gaffa, at DR burde finde pengene selv:

”Hvis det står til os, så er tiden kommet til, at de to kanaler, ligesom DR’s andre radiokanaler og tv-kanaler, er en prioritering inden for DR’s eget budget.”

Han tilføjede også:

”Der er heller ikke på finansloven afsat penge til P1, P3 og P4, det er jo en del af det meget store budget, som Danmarks Radio har, og derfor er det op til ledelsen i Danmarks Radio at prioritere inden for det budget.”

Twitter skriver Venstres medieordfører, Jan E. Jørgensen, at han er glad for P6 Beat og P8 Jazz, men utilfreds med dagens aftale. Han undrer sig også over, ”at DR ikke har valgt at prioritere de 15 millioner kroner inden for sit milliardstore budget”.

Ifølge Jan E. Jørgensen signalerer dagens aftale, at regeringen ikke ønsker et bredt samarbejde på alle dele af medieområdet:

”Hvis regeringen ønsker et bredt medieforlig, så er det ikke ordentligt først at føre sig frem med de populære sager sammen med sine røde kammerater – og så bagefter ringe til os andre, når der skal findes penge eller træffes upopulære beslutninger,” skriver han om dagens aftale.

Den udlægning er Socialdemokratiets ordfører dog ikke overraskende uenig i:

”For det første er P6 Beat og P8 Jazz blevet en diskussion, fordi den tidligere regering med Jan E. Jørgensens parti i spidsen lavede så massive besparelser, som betød, at radiokanalerne stod til at lukke. Den anden del er, at vi forlænger bevillingen sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten, som også var med til at give den sidste ekstrabevilling til P6 Beat og P8 Jazz,” siger Kasper Sand Kjær.

0 Kommentarer