På udkig efter verdens bedste journalister

 Journalister fra hele verden samarbejder om emner, der overskrider nationale grænser. Arbejdet bliver koordineret af Center for Public Integrity.

 

Journalister fra hele verden samarbejder om emner, der overskrider nationale grænser. Arbejdet bliver koordineret af Center for Public Integrity.

I 1997 blev CPI, Center for Public Integrity, udvidet med en international afdeling, hvis mål er at fungere som global vagthund. Leder er Maud Beelman, der har en fortid som blandt andet udenlandskorrespondent for Associated Press, hvor hun har dækket begivenheder som den tyske genforening, den kurdiske krise i Irak og Iran efter Golf-krigen og krigene i det tidligere Jugoslavien.

I 1996 fik Maud Beelman et svært opnåeligt legat fra The Alicia Petterson Foundation, som hun brugte til at fuldføre sit projekt om våbensmugling i Bosnien og USAs mulige engagement i det.

Nu er hun direktør i CPIs internationale afdeling, ICIJ, og opholder sig mest ved sit skrivebord. Herfra koordinerer hun 84 journalisters arbejde i 43 lande foruden de fire ansatte i Washington.

Journalisterne finder Beelman ved at følge med i medierne i de forskellige lande og holde øje med, hvem der arbejder med undersøgende journalistik – og gør sig godt bemærket.

"Vi stoler også meget på personlige anbefalinger fra folk, vi kender. Desuden findes der to store, meget anerkendte legater til henholdsvis Harvard og Stanford Universitet, som udenlandske journalister kan få. Har man gjort sig fortjent til et af dem, er man formentlig velegnet til at arbejde for os," siger Beelman. Hun beder de udpegede om at skrive til ICIJ, som om det var en ansøgning med udførligt CV og referencer. På basis af den hyrer hun så folk, der ansættes fra projekt til projekt.

"Nogle henvender sig selv til os, men jeg må sige, at de kun meget sjældent slipper gennem nåleøjet," Siger Maud Beelman.

ICIJs journalister bruger internet, e-mail og telefon, når de arbejder hen over grænserne. Hvert andet år mødes alle et eller andet sted og holder en form for medlems-møde i fire dage.

"Disse mennesker arbejder ikke på grund af pengene, for så meget betaler vi ikke, men de er dedikerede til opgaverne. Og de oplever, at de bliver en del af noget større, som de aldrig ville kunne gøre på egen hånd. Vores "power" er mangedoblet," siger Maud Beelman.

CPI har for nylig afsluttet to store projek- ter, som har involveret journalister i mange lande, "The Business of War" og "The Water Barons". "Når jeg har fået alt stoffet ind, bruger jeg omkring tre måneder på intens redigering af stoffet. Journalisterne er knalddygtige, men de er ikke alle sammen lige gode til engelsk.

Samtidig foregår der en "fact checking process", som består i, at en research-redak-tør, der er jurist, tjekker alle dokumenter igennem. Den sidste, men meget vigtige, proces er at tjekke, at vi ikke på nogen måde kan beskyldes for injurier eller på anden måde risikere sagsanlæg. Denne gennemgang er faktisk den største opgave, og vi bruger mange penge på det, selv om vi får 75 procent rabat hos vores advokatfirma," fortæller Maud Beelman.

Se også: http://www.icij.org/

Læs også: Journalistikkens guldalder, En guldgrube for undersøgende journalistik, Journalister hjælper journalister, En journalist blev myrdet, Taler og foredrag på nettet, Globalt netværk, Samarbejde på tværs af grænser, Sandheden er Guds datter,Kritisk journalistik i tredje verden og Råd fra en redaktør.

 

0 Kommentarer