På med ja-hatten

I denne uge finder P4 København positive og konstruktive vinkler på nyhederne. Initiativet kom fra en lytter, der havde svært ved at komme ud af sin depression, fordi medierne altid var så negative og triste, så nu er P4 gået i gang med at hækle en ja-hat

I ugens anledning er der kommet et symbolsk ”P” på historieskemaet til redaktionsmødet. Det står for positiv, og redaktionsleder Mads Jensen kan sætte kryds under P’et ud for tre ud af fire historier, som skal dominere eftermiddagsfladen mandag.

Ikke nogen dårlig start på en uge, hvor ”P4 København er iført ja-hatten”, som deres egen jingle fortæller. Det betyder, at redaktionen skal forsøge at finde de positive og konstruktive vinkler på historierne, og trafikvært Asli Sørup er gået i gang med at hækle en decideret ja-hat.

Journalisten besøgte i går et redaktionsmøde på P4 København for at følge udviklingen af den positive og konstruktive journalistik.

»Alle snakker om, at nyhederne er for negative – det er ligesom med vejret, men ingen gør noget ved det. Vi tænkte, hvorfor ikke prøve det. Det er sundt med nogle kreative benspænd, hvor man prøver at finde en anden vinkel eller kilde,« siger Mads Jensen, der nævner regeringens togplan som et godt eksempel på, hvordan journalister kan have en negativ automatreaktion.

»Det første, vi gjorde, var at ringe til ham, der taler for pendlerne på kystbanen, som var sur over, at de ikke fik nogen penge. Vi har masser af lyttere, der rejser meget til Jylland, hvorfor ringede vi ikke til dem for at høre, hvad de sagde til, at det kommer til at gå hurtigere?« spørger Mads Jensen.

P4 København har et lytterpanel, de kalder lyttervennerne, som flere gange har efterspurgt mere positive nyheder, men det konkrete initiativ kom i stand efter en mail fra lytteren Helle Tømming:

”Hej – har lige siddet og hørt P4 på vej ind til København – og hørt alle de triste og forfærdelige nyheder, som aviserne er fyldt med. Jeg ved godt, at bad news sælger bedre end good news – men det kan altså godt blive for trist, alvorligt og kedeligt og surt. Kunne P4 derfor ikke en uge KUN fokusere på de gode, glade og sjove nyheder, så ville vi alle sammen smile meget mere,” skriver Helle Tømming.

Hun har gjort sig sine egne erfaringer om, hvad negative nyheder kan betyde:

»Grunden til, at det er så vigtigt for mig, er, at jeg har lidt af depression, angst og stress. Da jeg var allerlængst nede, kunne jeg ikke se, hvordan jeg nogensinde skulle komme videre, når jeg åbnede en avis. Det hele handlede om finanskrise, arbejdsløshed og andre negative ting,« fortæller Helle Tømming, der bor mellem Hillerød og Frederiksværk og arbejder i et sygeforsikringsselskab.

»Det er ikke jeres skyld, at jeg var deprimeret, men I hjalp bestemt heller ikke med at komme videre,« siger Helle Tømming til Journalisten.

De fire historier til eftermiddagsfladen denne mandag er støjgener over udendørsservering på Nørrebro, en Iron Maiden-fan, der er kommet i Guiness Rekordbog for mest Iron Maiden-merchandise, Brøndbys opkøb af den hollandske forsvarsspiller Boulahrouz og møde på rådhuset om rockerborgen i Vanløse.

Vært på eftermiddagsfladen Ole Jacobsen virker ikke specielt imponeret over, at Brøndby har formået at skrive under med en stjernespiller, da en af de andre på redaktionsmødet nævner, at FC København må ærgre sig over, at det ikke var dem:

»Det tror jeg ikke, de gør. Han kommer til at brække mange ben,« siger Ole Jacobsen med henvisning til hollænderens skadehistorik.

Redaktionsleder Mads Jensen bryder ind:

»Det er sjældent, at der kommer så stor en stjerne til Danmark, og nu har vi for en gangs skyld muligheden for at lave en positiv historie om Brøndby. Det er godt gået af dem,« siger Mads Jensen og giver Brøndby-historien kryds under P’et.

Historien om støjgenerne på Nørrebro får også et kryds, fordi man har lavet et set-up, hvor den sure beboer sætter sig ind i et glasbur med borgmester Pia Allerslev i en time for at finde en løsning – eller i det mindste nogle konstruktive ideer til, hvordan man kan komme videre.

Til sidst er det kun historien om eftermiddagens møde om rockerborgen i Vanløse, der ikke har en positiv vinkel, men det hele skal heller ikke være lalleglad radio.

»Vi har sagt fra starten, at vi ville dække nyhederne, og vores vigtigste prioritet er stadig, at man kan snakke sammen om aftenen om dagens vigtigste emner, når man har hørt P4 København,« siger Mads Jensen, der fortæller, at alle de nyheder, de har lavet indtil videre, ville være blevet taget op uanset. Det er bare vinklen, der er anderledes.

Han kan godt forestille sig, at P’et bliver stående på listen over de nyhedskriterier, som de krydser af til redaktionsmøderne, når denne uge er omme:

»Men det bliver ikke med samme vægt som i denne uge.«

Efter et døgn med positive og konstruktive nyheder har Helle Tømming fået det smil, som hun efterlyste i sin mail:

»Personligt har jeg siddet med et stort bredt smil, men jeg er jo også meget opmærksom på det. Jeg ved ikke, om andre folk smiler lige så meget, men hvis nyhederne også bliver præsenteret mere positivt på sigt, så tror jeg, det vil betyde noget,« siger Helle Tømming.

3 Kommentarer

Pia Johannessen
10. OKTOBER 2013
Helle Tømming - my girl!

Helle Tømming - my girl!
P4 - bliv endelig ved med at benytte P-politikken, det gør os alle lidt gladere herude!
May-Britt
8. OKTOBER 2013
Sådan Helle Tømming - og P4 -
Sådan Helle Tømming - og P4 - der fik I lige sparket gang i noget positiv energi.
Tina Charlotte Peters
8. OKTOBER 2013
Virkelig dejligt at nogen -
Virkelig dejligt at nogen - bare engang i mellem, gidder at fokusere lidt på det positive. "Thumps up" :D