På arbejde med kager, klaver og kamera

Sisse Dupont blev i 2014 uddannet fotojournalist fra DMJX. I dag er hun ”flyvende oplevelsesmedarbejder”, hvor hun fotograferer ældre plejehjemsbeboere i Aarhus, bager kager eller sætter sig ved klaveret og spiller gamle sange

»Om jeg har et kamera eller sidder ved et klaver, betyder ikke så meget for mig. For mig handler det om mennesker, og jeg synes, det er herligt at synge og spille. Det er en fantastisk oplevelse, fordi jeg kan mærke, hvor meget det giver de ældre,« siger hun.

29-årige Sisse Dupont har titel af ”flyvende oplevelsesmedarbejder” i Aarhus Kommune. Hendes arbejdsopgaver omfatter blandt andet at fotografere og interviewe ældre plejehjemsbeboere i Aarhus, bage kager med dem, spille gamle plader – eller sætte sig ved klaveret og spille evergreens.

»I mit job er det er det lige så vigtigt at synge en sang eller holde i hånden,« siger hun.

Praktik på JP

Under sin uddannelse på DMJX var hun i praktik på Jyllands-Posten. I dag er hun glad for, at hendes arbejdsdag er mindre flygtig end pressefotografers.

»For mig er det her job den perfekte måde at bruge min profession på. På JP blev jeg frustreret over, at jeg ikke kom tæt nok på folk. Det kan godt være, at det ikke er så prestigefyldt som at være krigskorrespondent, men jobbet er det helt rigtige for mig,« forklarer hun.

Hun er glad for, at tidspresset er et helt andet end i mediebranchen.

»Hvis en ældre har behov for, at vi bliver længere, behøver vi ikke styrte ud af døren til næste opgave på listen.«

De ældre skal have oplevelser

Der er i alt på 12 oplevelsesmedarbejdere i kommunen. De »skal gøre det lidt sjovere for de gamle og give dem nogle gode oplevelser,« forklarer hun. Sidde Dupont er den eneste, der har foto og journalistik som speciale. De andre oplevelsesmedarbejdere har en sundhedsfaglig bagrund, er kokke eller hospitalsklovne.

Sisse Dupont er blandt andet med til at lave livsplakater af og med de ældre. Baseret på interviews med de ældre, viser plakaterne i tekst og billeder, hvem de ældre er.

»Livsplakaterne hænger i de ældres lejligheder, så for eksempel personalet kan se, at de nu er på besøg hos en tidligere landmand. Så ved de, hvad de kan tale med ham om,« siger hun.

Svære interviews

Sammenlignet med andre kilder, kræver det større tålmodighed at arbejde med plejehjembeboerne.

»Der er stor forskel på, hvor friske de er. Nogle taler lidt i øst og vest og så skal jeg kunne holde dem på sporet,« siger hun.

Det hænder faktisk, at det ikke lykkes at få et brugbart interview eller foto i kassen. Men det gør ikke så meget.

»At jeg sidder der en halv time, kan være nok til redde deres dag,« siger Sisse Dupont.

0 Kommentarer