P1 vinder radiopris for uaktuelt aktualitetsprogram

Ved Radiodays vandt P1-programmet Arabiske Stemmer i kategorien ”nyheder og aktualitet”, selv om programmet ofte er alt andet end aktuelt. »Der kommer mange dårlige nyheder fra den del af verden. Det tager vi fat i. Men vi tager også fat i den hverdag, som folk lever i,« siger den ene vært, Steen Nørskov

Heltebilleder i den arabiske verden, brugen af skønhedsoperationer, mad, hårmode – eller dengang Naser Khader faldt af et æsel og skulle helbredes af en heksedoktor. Det er nogle af de emner, som DR-journalist og tidligere mellemøstkorrespondent Steen Nørskov og eks-politikeren Naser Khader taler om i P1-programmet Arabiske Stemmer.

Ideen med programmet er at vise sider af en del af verden, som ellers er mest kendt for krig, ødelæggelse intolerance og fanatisme, forklarer Steen Nørskov.

»Der kommer mange dårlige nyheder fra den del af verden. Det tager vi fat i. Men vi tager også fat i den hverdag, som folk lever. Folk, der har rejst i Mellemøsten, ved, at selv om der kan være kriser og krig, så går livet videre lige ved siden af det sted, hvor der har været et bombenedslag. Vi fortæller om folks hverdag og de svære forudsætninger, der ofte er, for at det lykkes,« forklarer han.

I weekenden vandt Arabiske Stemmer i kategorien nyheder og aktualitet ved Radiodays i København, fordi P1 ”har udvist stort mod til at definere et så vanskeligt emne med snævert fokus, personlig baggrund indsigt og humor. Alt i Mellemøsten er politisk, og vi får nye sider af emner fra valg til madlavning. Det er rigtig god formidling af svært tilgængeligt politisk stof”, som det lyder i begrundelsen for prisen.

Steen Nørskov boede som mellemøstkorrespondent i Amman i Jordan 2007-2011, og Naser Khader er opvokset i Syrien. I programmerne henviser de ofte til deres egne oplevelser fra området, folk de har mødt, og kilder, de fortsat trækker på.

»Jeg synes, der er en god kemi imellem os, og jeg hører fra lyttere, at de godt kan høre, at vi synes, det er sjovt at lave,« siger Steen Nørskov.

Men programmet handler ikke kun om arabisk hverdagsliv. For eksempel har de tre seneste udsendelser handlet om Syrien efter giftgasangrebet.

»Vi kiggede på hinanden og blev enige om, at vi ikke kunne lave et program om skilsmisser, hårmode, sex eller kærlighed. Det ville virke helt malplaceret,« fortæller Steen Nørskov.

Forrige uge handlede programmet således om den virkelighed, som de syriske medier præsenterer befolkningen for.

Til spørgsmålet, om det ikke er svært at dække et område, som rummer så mange konflikter og vækker så store følelser, siger Steen Nørskov, at det hele tiden ligger i baghovedet, at konflikterne skal skildres fra begge sider og så fair som muligt.

»Alle, der har dækket Mellemøsten, ved, at det er et emne, som nogle bliver vrede eller kede af, fordi konflikterne bringer følelserne i kog. Det er uundgåeligt,« siger han og henviser til, at han selv som korrespondent skulle dække krigen i Gaza. Han fortalte sin daværende chef, Kristian Mouritzen, at han havde fået en del henvendelser fra seerne.

»Han sagde, at det ikke gjorde noget, hvis bunkerne var nogenlunde lige store.«

0 Kommentarer