P1 vil være fortællerplatform for alle journalister

P1 Dokumentar vil bryde med kanalens debat-tendens, fortæller redaktøren, der også vil invitere journalister fra andre medier til at komme og fortælle deres historier i radioformat.

P1 Dokumentar vil bryde med kanalens debat-tendens, fortæller redaktøren, der også vil invitere journalister fra andre medier til at komme og fortælle deres historier i radioformat.

»Hele journaliststandens fortælleplatform inden for undersøgende journalistik.«

Sådan lyder Thomas Buch-Andersens vision for det nye ugentlige program, der skal genrejse de stolte dokumentar-tradtioner på DRs kloge radiokanal. Et program med, men også om, undersøgende journalistik. En fastprogramdel kommer til at hedder 'I dokumentaristens værksted', hvor lytteren vil få indblik i metoder, redskaber og problemstillinger hos undersøgende journalister i hele branchen.

»Vi vil både beskæftige os med vores egne historie, men også med andres, både udefra og hjemme. Og vi vil invitere alle til at komme og fortælle deres historier i radioen. Det kan være ved at de kommer i studiet og fortæller, men det kan også være, at de selv får lov at producere 20-30 minutters radio på baggrund af den historie, de allerede har lavet,« fortæller Thomas Buch-Andersen.

På den måde håber han P1 Dokumentar kan være med til at skabe fokus og støtte omkring undersøgende journalistisk, som han ser som en presset genre.

»I dag skal journalister løbe hurtigere for at producere mere. Det bliver stadig sværere at trække vejret og give sig tid til at reflektere over metode, inden man udkommer,« siger han.

Den primære del af udsendelsen vil dog være programmets egne dokomentarproduktioner, og de vil ifølge Thomas Buch-Andersen markere sig i forhold til P1-traditionen ved at være mere fokuserede omkring indhold frem for form.

»Den gode dokumentar har både den undersøgende journalistik, der afslører eller udreder interessante forhold, og så formen med gode, velovervejede fortælleformer og virkemidler. Især det sidste har P1 haft en god tradition omkring, men her vil vi nok lægge mere vægt på det første,« siger han.

Missionen for det nye program er at lægge oplysninger frem, der tvinger magthavere og ansvarlige til at genoverveje deres beslutninger, fortæller Buch-Andersen og nævner som eksempel det første udgave af programmet, der handlede om Børnefondens svigt over for sponsorbørn i Rwanda, og efterfølgende havde bestyrelsesformand Stine Bosse i studiet til interview.

P1 Dokumentar er et produkt af en ressource-tilførsel på 12-13 procent, kanalen får fra 2010, og svaret på undersøgelser, der ifølge chefredaktør Anders Kinch-Jensen viser, at lytterne gerne vil have mere mod og journalistik, der skærer ind til benet.

Ligesom første udgave var produceret i samarbejde med freelance-dokumentaristen Jørn Stjerneklar, vil store dele af programmet blive båret af freelance-produceret materiale, og Thomas Buch-Andersen benytter interviewet med Journalisten.dk til at udsende en »kæmpe invitation« til alle freelancere og andre interesserede om at byde ind, hvis de har færten af en god historie.

Thomas Buch-Andersen er i øjeblikket redaktør og vært, men vikarierer for Tanja Nyrup Madsen der pt. sygemeldt med en hjernerystelse.

0 Kommentarer