
Agnete Schlichtkrull/DR
Til efteråret får DR-kanalen P1 mere aktualitet, live-værter og et fast fladeprogram om kultur om eftermiddagen. Målet er at komme ud til flere og ramme bredere, siger kanalchef på P1 Anders Kinch-Jensen.
»Når nyhedsbilledet bliver hurtigere, forventer lytterne, at vi leverer perspektivet hurtigere. Derfor styrker vi aktualiteten på kanalen,« siger han.
Han forklarer, at P1's eksistensberettigelse fortsat handler om oplysning, viden og perspektiv.
Kanalen skal bare være bedre til præsentere indholdet, så lytterne får det i en interessant og aktuel sammenhæng.
»Hvis der for eksempel sker noget klokken 14, forventer lytterne, at vi har det med i 'Orientering' klokken 16.10,« forklarer han.
Når I opprioriterer aktualitet, er det så for at lave en nyhedskanal på radio?
»Vi bliver ikke en nyhedskanal. P1 er en perspektivkanal, der fortsat skal beskæftige sig med for eksempel tro, teknik og mediestof. Men vi skal være bedre til at prioritere det aktuelle.«
Bejler til de ældste P3-lyttere
Anders Kinch-Jensen siger, at P1 ikke er gode nok til at samle lyttere op, som føler sig for gamle til P3, der har en målgruppe op til 40 år, men nu »gerne vil videre i deres radioliv«.
»P1 er dog ikke aldersformateret. Vi vil gerne nå alle voksne videbegærlige,« siger han.
Målet er, at P1 om et år har flere lyttere.
»Ikke mange flere, men gerne flere end i dag. Og gerne flere forskellige slags lyttere. Vi skal være en lidt bredere kanal. Det er ikke godt, hvis vi har en størrelse, hvor vi ikke kan påvirke og være relevante. Hvis man møder på arbejde om morgenen, og man er den eneste, der har hørt P1, er det skidt,« fortæller han.
Mere live. Mindre bånd
Med omlægningen bevares de fleste specialmagasiner. Men de skal præsenteres på en anden måde.
»Vi skal have mere live og mindre båndet – og det, der er båndet, vil blive præsenteret af en live-vært, der giver lytterne den aktuelle krog. Der er ofte en aktuel krog på det, vi laver. Vi er bare ikke så gode til at vise det,« forklarer han.
I forkorter nogle af radioaviserne for at bruge flere kræfter på at opdyrke mere selvstændige journalistiske historier. Hvorfor ikke begge dele?
»Vi gør nogle radioaviser lidt kortere, men vi sparer ikke på nyhedsbudgettet. Sagen er, at når vi bliver mere aktuelle, er der ikke samme behov for, at den lange radioavis leverer aktualiteten. Radioaviserne skal være skarpere. Det mere perspektiverende flytter vi ud i fladen.«
Det lyder, som om I tager successen fra 'P1 morgen' og bruger den flere steder på fladen?
»Det kan man godt sige. 'P1 morgen' var for 8-10 år siden en ny type radio, hvor vi gjorde brug af stærke værter, høj dynamik og en større afveksling i genrer. Vi har gjort det samme med 'Orientering' og debatfladerne. P1 har traditionelt været enkeltprogrammer. I dag vil lytterne hellere ind hos værter, man følger hele ugen.«
Nye lyttere har svært ved at stå på
I skriver i pressemeddelelsen, at I gerne vil lave en mere klar og genkendelig sendeflade. Er P1 ikke allerede det?
»For kernelytterne er det rigtigt. De vil nok også reagere på, at vi flytter rundt på tingene. Problemet er, at nye lyttere har svært ved at stå på. Vi vil gerne være interessante for flere mennesker.«
Omlægningen vil ifølge Anders Kinch-Jensen blandt andet føre til, at kulturjournalistikken får en tydeligere plads med en ny kulturflade to timer eftermiddag. Programmerne’Kulturnyt’, ’På Tomandshånd’ og ’Klubværelset’ udgår, og emneområderne flyttes på forskellig måde til den nye eftermiddagsflade og i ’Kultursøndag’.
»Når vi laver kulturnyheder, har nye lyttere svært ved at finde det interessant. Vi vil arbejde mere med stærke værter og forløb, hvor vi arbejder tematisk med historier, som vi vender tilbage til i løbet af ugen.«
Det kan være inden for litteratur, film, populærkultur, ungdomskultur og sport.
»Hele paletten.«
Kan lære af P3
Han siger, at P1 har behov for en mere underholdende, fascinerende og fortællende ramme for kulturstoffet.
»Vi kan godt ramme lidt bredere, end vi gør i dag, ved for eksempel at lære af, hvordan P3 tackler det.«
Omlægningen betyder, at ’Stedsans’, ’Alle tiders historie’, ’Danskernes akademi’, ’Faglitteratur på P1’, ’Sundhed på P1’ og ’Den sociale udfordring’ stopper. Dele af stoffet videreføres i aktualitets-, kultur- og debatfladerne.
7