P1-DOKUMENTAR FRIFUNDET

  Mere kontrol - ingen kritik. Sådan lyder det fra radiodirektør Leif Lønsmann, der har undersøgt baggrunden for, at SiD har betalt penge i forbindelse med et dokumentarprogram på P1.
 
Mere kontrol – ingen kritik. Sådan lyder det fra radiodirektør Leif Lønsmann, der har undersøgt baggrunden for, at SiD har betalt penge i forbindelse med et dokumentarprogram på P1.

Radiodirektør Leif Lønsmann er ikke længere bekymret over, at fagforeningen SiD har betalt 75.000 kroner i forbindelse med en dokumentarudsendelse på P1 om nødhjælpschauffører.
Midt i maj iværksatte han en undersøgelse af finansieringen af en radiodokumentar, det LO-ejede selskab Net-Produktion har leveret til P1. Det betød også et to uger langt stop for udsendelse af Net-Produktions indslag på P1.
»Jeg kan nu frikende Net-Produktion,« lyder det fra radiodirektør Leif Lønsmann. »SiD har ikke haft redaktionel indflydelse på programmet. Det føler jeg nu tilstrækkeligt dokumenteret,« siger Leif Lønsmann, der er sikker på, at SiD ikke har ydet ulovlig sponsorstøtte, men udelukkende har købt rettighederne til at distribuere programmet.

Øget kontrol
Net-Produktion fik de 75.000 kroner i hus ved at foreligge SiD en programsynopsis, før programmet blev produceret. Det har medført kritik fra DR-journalisterne i P1s dokumentargruppe, der mener, den journalistiske integritet er truet.
»Selvfølgelig skal SiD ikke have pungen fremme i nærheden af et radioprogram, der handler om chauffører, når SiD selv organiserer chauffører,« udtalte P1-journalist Erik Valeur i seneste nummer af JOURNALISTEN.
Selv om Leif Lønsmann ikke deler P1-folkenes bekymring, vil han alligevel skærpe kontrollen.
»Vi har nu præciseret over for Net-Produktion, at DR skal have at vide, hvem der er indgået hvilke aftaler med. Men vi vil ikke indføre særlige regler eller automatikker på området,« siger Leif Lønsmann.

Efterfølgende salg
Net-Produktion har en aftale med DR om at levere en række radiodokumentarer. DR har ifølge kontrakten den redaktionelle suverænitet, mens Net-Produktion kan tjene penge på at distribuere programmet efterfølgende, blandt andet til lokalradioer. På den måde er radioloven overholdt.
Net-Produktion har i sin redegørelse over for DR oplyst, at de 75.000 kroner skyldes »efterfølgende salg af rettighederne til Specialarbejderforbundet (SiD)«.
Blandt andet på den baggrund er Leif Lønsmann beroliget.
»Det eneste SiD har kunnet vide, inden programmet blev lavet er, at programmet handler om chauffører. Og så længe vi har den redaktionelle suverænitet, og loven er overholdt, sælger jeg gerne vores programmer til hvem som helst,« siger Leif Lønsmann.

Bekymrende ordlyd
Som dokumentation for, at alt et gået rigtigt til, har Net-Produktion over for DR fremlagt en mail, som Net-Produktion har sendt til SiD.
I denne mail, fra Net-Produktions leder Michael Bove til SiD, hedder det til sidst:
»Jeg vil gerne endnu engang sige tak for godt samarbejde, og ser frem til nye spændende projekter, vi i fællesskab kan få udviklet, produceret og distribueret.«
»Det kan godt bekymre mig, at han nævner de tre ord 'samarbejde', 'udviklet' og 'produceret'. Det får mine alarmlamper til at lyse, for med de ord lyder det jo som om, SiD har været tættere på programmet, end jeg har fået oplyst. Men igen: Det betyder jo ikke i sig selv, at SiD har haft indflydelse på det redaktionelle eller at loven er overtrådt,« siger Leif Lønsmann.
Michael Bove forklarer, at formuleringen med ordene om ´samarbejde´, ´udviklet´ og ´produceret´ alene skyldes, at mailens modtager er en af Net-Produktions nære samarbejdspartnere. Det refererer ikke til den pågældende radioudsendelse, forklarer han.

0 Kommentarer