Øvig: Jeg ved ikke, hvem der skød

Peter Øvig Knudsen har efter sin Cavling-triumf høstet yderligere ros og anerkendelse. Men de kritiske røster har også været fremme. Her svarer han på kritikken.

Peter Øvig Knudsen har efter sin Cavling-triumf høstet yderligere ros og anerkendelse. Men de kritiske røster har også været fremme. Her svarer han på kritikken.

Fra stort set alle sider, fagligt såvel som politisk, anerkendes Øvigs Cavling-pris som fortjent, og forfatteren omtales som en foregangsmand. Det var også holdningen hos Weekendavisens politiske redaktør, Arne Hardis, da han onsdag aften diskuterede Cavling-afgørelsen i DR2 Deadline.

Men det fik ikke Hardis til at trække de kritikpunkter, han tidligere har fremført mod Øvig Knudsen og hans to-binds værk om Blekingegadebanden.

Journalisten har forelagt Peter Øvig nogle af de kritikpunkter, der bliver fremført mod ham af blandt andet Hardis. Et af dem lyder, at Øvig på intet tidspunkt i sine bøger og research interesserer sig for det mest centrale punkt i sagen om Købmagergade-røveriet – nemlig hvem der affyrede det dræbende skud mod politimanden Jesper Egtved Hansen.

Men Øvig skrev gerne, hvem morderen er, hvis han kunne.

»Jeg ville gerne skrive hvem, men juristerne siger, jeg skal have en skriftlig tilståelse fra den skyldige. Alt andet vil medføre en kæmpe injuriesag, som jeg ikke kan vinde. Politiet føler sig helt sikker på, hvem det er, men de har ingen beviser, og ingen fra banden har sagt noget,« siger Peter Øvig.

Til gengæld medgiver han gerne et andet kritikpunkt, nemlig at han skulle være fascineret af Blekingegadebanden.

»Jeg kan da ikke skrive om sådan en bande uden at være fascineret af den. Det ville også være en fuldstændig uinteressant bog, hvis ikke læseren blev en lille smule i tvivl om, hvorvidt man kunne have sympati for denne gruppe. Men jeg skriver også om kynismen og de voldsomme konsekvenser for ofrene,« siger han.

Under researchen gør Øvig især brug af en kilde, som er en af de tidligere dømte. I bind 2 – Den hårde kerne – beskriver han, hvordan han og ’Stemmen’, som kilden kaldes, diskuterer sagen ved utallige møder med mad, øl og vandreture.

Det har fået flere til at rejse det kritikpunkt, at Øvig er blevet for nært knyttet til sin kilde, og således lader sig påvirke i sin synsvinkel.

»Det er et relevant spørgsmål, men jeg har været meget mere sammen med kriminalpolitiet end banden, så hvis jeg er kommet for tæt på nogen, så er det politiet. Der er en medarbejder i kriminalpolitiet, jeg har været enormt meget sammen – og det har også været hyggeligt,« siger Peter Øvig.

 

Se også Journalisten.dk's unikke fotoserie af den nybagte Cavlingvinder, Peter Øvig Knudsen, efter hjemkosten til København.

2 Kommentarer

christian barfoed
13. JANUAR 2008
morderen afsløres

...og læser man også Jørn Moos-biografien, er man ikke i tvivl om hvem der skød. Det var i øvrigt også den person, som de fleste af os journalister, som dækkede sagen dengang, nåede frem til måtte være ham der skød.

vh christian barfoed, B.T.

Jens Yde
11. JANUAR 2008
Morderen afsløres

"Læser man min bog grundigt, så ved man, at drabsmanden enten er Niels Jørgensen eller Jan Weimann. Men længere kan jeg ikke gå uden at ende med en tabt injuriesag", siger Cavlingvinderen.

Kilde: Jyllands-Posten, 11. januar 2008.