Det venstreorienterede miljø omkring månedsbladet Press missede muligheden for at grave i politisk ekstremisme efter afsløringen af Blekingegadebanden. Det mener Peter Øvig, som selv var en del af Press-miljøet.
I april1989 bliver Blekingegadebanden arrestereret, men den udbredte holdning på det hedengangne månedsblad var, at banden var et fantasifoster og resultatet af en stor konspiration hos Politiets Efterretningstjeneste, forklarer Peter Øvig Knudsen i et stort interview i Information.
Denne holdning prægede også vinklen i den artikel, som en række af bladets journalister – ikke Øvig selv – begyndte at researche.
»Kort tid efter fandt man Blekingegade-lejligheden stoppet med panserværnsraketter, maskinpistoler og håndgranater, og så kunne man ikke fastholde, at det var et fantasifoster. Derefter havde artiklen, som jeg husker det, ikke rigtig nogen vinkel.«
»Og så kommer der aldrig flere artikler. Jeg kan gribe i egen barm og spørge, hvorfor jeg ikke skrev en artikel om Blekingegadebanden dengang. Men jeg havde på det tidspunkt distanceret mig fra det politiske og interesserede mig mere for følelser, onani og litteratur. Det kan godt undre, at vi ikke brugte vores journalistiske dybdegravende metoder til at gå ind i de enormt vigtige historier for venstrefløjen.«
Peter Øvig Knudsen hæfter sig ved, at dengang banden blev afsløret, var der venstreorienterede, som var mere optagede af bandens retssikkerhed end i at tage den intellektuelle udfordring op, som det var, at en dansk venstreorienteret gruppe kunne ende i ekstremt grov og personfarlig kriminalitet.
»Journalist Lars Villemoes, der på det tidspunkt dækkede sagen for dagbladet Information, blev udsat for voldsom kritik, selv om han skrev de bedste artikler om banden, der overhovedet er skrevet,« siger Peter Øvig Knudsen.
I det kommende nummer af fagbladet Journalisten spørger vi en række tidligere medarbejdere på det Cavling-prisbelønnede blad Press, om de arbejdede med røde skyklapper på. Vi dykker også ned i de gulnede arkiver for at fortælle om de stærke følelser, som Lars Villemoes' artikler vakte – også i Dansk Journalistforbund og i fagbladet Journalistens spalter.
Her kan du læse om Øvigs arbejdsmetoder.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.