Overhalet af Sofie Linde – måtte klippe metoo-dokumentar om ungdomspartierne om

Timingen virker perfekt, når TV 2-dokumentaren ’Partiernes skjulte overgreb’ i aften ruller over skærmen midt i sexismedebatten. Men det er helt uforudset, fortæller instruktør Frederik Brun Madsen, der har siddet med sagen i et år

Nogle gange bliver man som undersøgende journalist overhalet af virkeligheden, når nyhedsdagsordenen buldrer derudad.

Det skete næsten for holdet bag TV 2-dokumentarserien ’Partiernes skjulte overgreb’, da tv-vært Sofie Lindes opgør med sexisme for nylig begyndte at brede sig til dansk politik. Dokumentaren om overgreb i politiske ungdomspartier har premiere i aften, men arbejdet med den begyndte helt tilbage i februar 2018.

”Så timingen virker perfekt, men det er helt uforudset. Det har været en meget lang og bumlet vej,” fortæller journalist Frederik Brun Madsen, der i oktober sidste år blev koblet på som instruktør på dokumentaren.

”Vi troede, at dokumentaren skulle kickstarte metoo i Danmark. Nu kommer vi så lidt i slipstrømmen af debatten. Men vi har prøvet at vende det til vores fordel og har faktisk klippet ret meget om i forhold til debatten. Og faktisk er filmen blevet bedre af det, synes jeg.”

”Post til tiden”

Frederik Brun Madsen fortæller, at holdet kom på arbejde, da sexisme-debatten pludselig eksploderede om ørerne på dem.

Tænkte I ’yes’, eller tænkte I ’pis’?

”Jeg har egentlig haft lidt svært ved at vide, præcist hvad det betød. Men det gode var, at vi allerede inden havde fået koblet gode folk på til at hjælpe med at få dramaturgien helt på plads. Og da debatten så eksploderede, satte vi os med dem og sagde: Okay, hvad gør vi nu?” fortæller han.

Sammen blev de enige om at give dokumentaren et vrid. Derfor starter den nu med det, som Frederik Brun Madsen beskriver som ”et ekko af Sofie Linde og Morten Østergaard”.

”Den gamle måde at starte historien på ville nok virke, som om vi var kommet op af en ubåd og ikke anede, hvad der var foregået de seneste par måneder,” siger han.

”Så vi valgte at se debatten som medvind på motorvejen. Nu skulle vi bare tappe ind i det her og sørge før, at når vi udkommer, så er det med næste trin i debatten. Så vi har prøvet at tilpasse den, så det er post til tiden og ikke virker bedaget.”

Filmisk stil og terapeutiske interviews

På trods af den seneste tids mange nyheder om krænkelser og sexisme i dansk politik synes Frederik Brun Madsen stadig, at dokumentarserien om kulturen i ungdomspartierne er relevant.

”Vi fortæller en anden historie, end folk forventer. Vi zoomer ind på nogle unge kvinder, som fortæller meget grusomme historier, som de har gået med alene. Der er mange lag i det, og de lag tror jeg, at vores fortælling kan rumme. Vi prøver at forstå tavsheden,” siger instruktøren.

Dokumentarserien navngiver ikke nogen af krænkerne. Formålet er i stedet at tegne et billede af den kultur, hvor morgendagens politiske ledere bliver formet.

Stilen er mere filmisk end i den klassiske undersøgende dokumentargenre, som han tidligere har beskæftiget sig meget med. Af samme grund har hans interviewstil også været anderledes.

”Jeg har lavet meget lange nærmest terapeutiske interviews med de her kvinder. Og jeg er gået mere undrende og nysgerrig til den end i et klassisk interview,” fortæller Frederik Brun Madsen.

Hvad tror du, det gør for dokumentaren, at den kommer netop nu?

”Jeg tror egentlig, at mange er ved at være mætte af at høre om sexisme. Men når de så ser vores dokumentar, tror jeg, de vil forstå, at de slet ikke har forstået det endnu. Jeg håber, de forstår, hvor svært det er at sige fra, og hvor svært det er at bære rundt på,” siger han.

0 Kommentarer