Overfald på Metro

Siden den svenske Metrokoncerns gratisavis udkom første gang i Paris den 18. januar har mindst fire af avisens uddelere indgivet anmeldelse for vold efter at være blevet overfaldet, formentlig af medlemmer af trykkeriarbejdernes forbund, Syndicat du Livre-CGT.

"Overfaldene er daglige. Igår måtte fire uddelere på skadestuen," siger talsmand for Metro i Frankrig, Gladys Huré.

Ifølge Metro passes avisuddelerne op af fagforeningsfolk, som truer dem til at aflevere deres aviser.

Trykkeriarbejdernes talsmand, Jean-François Ropert, lægger ikke skjul på, at forbundet hver dag sender sine folk ud for at konfiskere Metro.

"De har ordre til ikke at bruge vold. I begyndelsen var det ret nemt at overtale uddelerne til at aflevere deres aviser, men nu har Metro tilsyneladende allieret sig med mere hårdføre typer. Nogle af vores folk er nær blevet kørt ned."

Bag konflikten ligger, i teorien, en uenighed om, hvordan gratisavisen skal trykkes og distribueres. Den trykte presse i Paris er underkastet en eksklusivaftale, som tvinger udgiverne til at benytte bestemte trykkerier og distribuere udelukkende via virksomheden NMPP.

"Vi ønsker et kompromis med trykkeriforbundet, men NMPP vil ikke distribuere en gratisavis, og Syndicat du Livre forhindrer os i at trykke Metro i Paris, hvorfor den trykkes i Luxembourg," siger Gladys Huré.

"Vores mål er, at Metro opgiver at udkomme i Paris," siger Jean-François Ropert ligeud.

"Gratisaviser er underlødige reklameaviser, som vi ikke vil have i Paris. Og de er en bombe under det eksisterende trykkeri- og distributionssystem."

Det franske journalistforbund deler ikke denne opfattelse.

"Gratisaviser er ikke per definition dårlige journalistiske produkter. Og Metro respekterer stort set journalisternes overenskomst," siger generalsekretær i SNJ, François Beissarie.

"Trykkeriarbejdernes metoder og argumenter er skandaløse," siger også generalsekretær i Reporters sans Frontières, Robert Ménard, og fortsætter:

"Forbundet har i årtier holdt pressen som gidsel, fordi det til enhver tid kan standse rotationspressere. Men denne magtposition er uholdbar, og forbundet gør Metro til syndebuk for denne situation. I ethvert andet land ville denne opførsel blive kaldt et angreb på pressefriheden."

Den franske kulturminister har indkaldt parterne til et møde.

0 Kommentarer