Overenskomst på Format – men DJ truer med voldgift

Format og DJ har aftalt overenskomst. Men der er allerede uenighed om, hvordan den skal forstås. Ledelsen vil fastholde ulønnet frokostpause, og det får DJ til at true med en faglig voldgiftssag

Overenskomstforhandlingerne mellem Formats ledelse og Dansk Journalistforbund har været flere måneder undervejs. Men nu tiltræder Format fællesoverenskomsten mellem DJ og DMA, skriver Mediawatch.

Det er Formats chefredaktør, Benjamin Kürstein, glad for.

”Den giver os den arbejdsro, vi har brug for for at få sparket Format i gang på en god måde, og det var det, der var hele formålet,” siger han til Journalisten.

Journalisten har tidligere beskrevet det langstrakte forløb og uenigheden mellem DJ og Formats ledelse.

Anden aftale end resten af huset

På trods af at Formats journalister sidder i samme bygning som Politikens og Ekstra Bladets, har Formats ledelse ønsket en anden overenskomst end den gældende på Rådhuspladsen.

”Meget tidligt i processen har vi erkendt, at Format er en anden type medie. Vi har ikke en eksisterende forretningsmodel som de andre medier på Rådhuspladsen. Vi skal skabe et marked fra bunden, og derfor har vi fokus på de omkostninger, der er,” siger Benjamin Kürstein.

Han fortæller, at det dels drejer sig om lønnen, men at Format derudover har lavet en aftale med DJ om at skyde efteruddannelsesforpligtelsen, så den først træder i kraft efter et par år.

”Vi forsøger at lave et kvalitetsmedie online, som er 100 procent annoncefinansieret. Det er selvfølgelig en model, vi tror på, men vi er klar over, at det kommer til at koste noget blod, sved og tårer – og noget tid, inden vi når i mål med den strategi, fordi markedet måske ikke er der helt endnu,” siger Benjamin Kürstein.

Skal det forstås sådan, at I vil ændre overenskomsten, når I er kommet mere i gang?

”Jeg kan jo ikke spå om fremtiden, så det må vi se på til den tid. Men nu har vi forhandlet os frem til at være på denne overenskomst. Det er vi glade for, så den forestiller jeg mig, at vi vil blive ved med at arbejde ud fra.”

Ulønnet frokost fortsætter

Ledelsen og medarbejderne skal nu i gang med at forhandle en lokalaftale på plads. Mediawatch skrev tidligere i dag, at lokalaftalen blandt andet handler om frokostpausen. Det afviser Benjamin Kürstein dog.

Det er imidlertid rigtigt, at der ikke er enighed om, hvorvidt frokostpausen skal være lønnet, som Journalisten også tidligere har omtalt.

Til Journalisten fortæller Benjamin Kürstein, at lokalaftalen primært handler om normtid – altså hvorvidt antallet af arbejdstimer skal opgøres per uge eller måned.

”Lokalaftalen handler ikke om frokost, men om normtid. Så der er ingen ændringer i forhold til frokostpausen. Vi fortsætter, som vi har gjort, siden vi blev skabt,” siger Benjamin Kürstein og tilføjer:

”Vi står fast på, at der ikke er lønnet frokost, fordi der ikke står noget om det i fællesoverenskomsten.”

Selvbetalt frokost undrer Werge

Hos Dansk Journalistforbund er formanden, Lars Werge, også glad for den indgåede aftale.

”Vi er rigtig glade for, at vi har kunnet indgå en aftale på det her nye medie. Det har været tiltrængt, fordi mediet befinder sig i en koncern med andre medier på overenskomster, så det ville være helt vildt mærkeligt, hvis de ikke også skulle have en aftale. Nu håber vi, at vores overenskomstudvalg kommer til at godkende den snarest muligt,” siger han.

Men allerede nu er der altså uenighed om, hvordan overenskomsten skal forstås.

”Der er betalt frokostpause som en del af den fællesoverenskomst, de lige har indgået. Det kan Benjamin Kürstein ikke ændre på. Jeg har svært ved at forestille mig, at man går ind på en overenskomst og ikke vil leve op til den,” siger Lars Werge.

Forundringen er ikke tilsvarende stor hos Benjamin Kürstein, da Journalisten fortæller ham, at DJ er uenig i Formats ledelses fortolkning.

”Det er vi klar over. Vi har siddet over for hinanden ved forhandlingsbordet, så vi kender deres position, og de kender vores,” siger han.

Voldgift hvis nødvendigt

Lars Werge erkender, at der ikke står i fællesoverenskomsten, at man har krav på lønnet frokost. Men han henviser til, at det er forståelsen på de arbejdspladser, som følger fællesoverenkomsten. Han nævner desuden voldgiftssagen mod DR om netop lønnet frokostpause, som blev afgjort i februar i år til DJ’s fordel.

”Det er en fortolkning, at frokostpausen er en del af arbejdstiden, og den fortolkning er vi overbevist om også er gældende for den fællesoverenskomst, som Format har tiltrådt.”

Vil I føre faglig voldgift?

”Det vil vi om nødvendigt, men lad os nu se, om det når dertil. Man starter selvfølgelig med at føre en dialog,” siger Lars Werge.

Da overenskomsten, som Format tiltræder, er en aftale mellem DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening, er det DMA, som DJ i første omgang vil tage kontakt til.

”Men hvis Benjamin Kürstein fastholder, at de mener, at vores kolleger på Format selv skal betale deres spisepause, så forbeholder vi os retten til at føre en faglig voldgift på det, for vi står fast på vores fortolkning: At spisepausen er inkluderet i arbejdstiden, når man arbejder på fællesoverenskomsten – uanset om man har gjort det i en måned eller 30 år.”

 

0 Kommentarer