Overblik, deltajlerigdom og akkuratesse

Peter Øvig Knudsen evner at bevare fokus i et stort og komplekst kildemateriale, udtaler Cavling-komiteen. Læs deres begrundelse for valget af Peter Øvig her.

Peter Øvig Knudsen evner at bevare fokus i et stort og komplekst kildemateriale, udtaler Cavling-komiteen. Læs deres begrundelse for valget af Peter Øvig her.

»Peter Øvig Knudsen har med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale leveret vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløjs aktiviteter i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Bøgerne om Blekingegadebanden er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi, som viser, hvor langt en gruppe mennesker vil gå for at nå et politisk mål.

I en tid, hvor terror jævnligt er på nyhedsdagsordenen, leverer Øvig Knudsen et nuanceret, troværdigt og vægtigt bidrag til forståelsen af de mekanismer, som skaber politisk motiveret kriminalitet. Desuden dokumenterer han, hvordan modstridende interesser mellem centrale myndigheder var med til at forsinke opklaringen af en række røverier, som Blekingegadebanden begik for at skaffe penge til politiske og kriminelle aktiviteter.De to bøger er præget af journalistisk overblik, detaljerigdom og akkuratesse. Og det er i sig selv en præstation, at Peter Øvig Knudsen evner at bevare fokus i et stort og komplekst kildemateriale – og med en enkel skrivestil får han lagt brikkerne på plads i et ellers uoverskueligt puslespil.

En del oplysninger har været fremme tidligere, men bøgerne er den første samlede og helstøbte fremstilling af Blekingegadebandens tankegang, aktiviteter og kriminelle handlinger. Med sin klassiske journalistik lykkes det således Peter Øvig Knudsen at skabe en unik sammenhæng og indsigt«.

Cavling-komiteen bestod i år af formand Carsten Ingemann, Jyllands-Posten, Abelone Glahn, freelance, Marianne Nielsen, Ekstra Bladet, Kurt Strand, Danmarks Radio, og Ulla Krag Jespersen, Danmarks Journalisthøjskole.

Læs mere om Peter Øvig Knudsen her.

0 Kommentarer